Η τελευταία Στάνη είναι στην Ομόνοια: Εδώ και έναν αιώνα κρατάει ζωντανό το παραδοσιακό γιαούρτι και τα γλυκά της παλιάς Αθήνας
Το γαλακτοπωλείο-θρύλος που έζησε στιγμές δόξας αλλά και μεγάλες δοκιμασίες άντεξε στο χρόνο - Εδώ και 93 χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία της Αθήνας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Σε ένα από τα ανήλιαγα στενά της Ομονοίας στην καρδιά της Αθήνας όπου την περίοδο της κρίσης δεν τολμούσες να περπατήσεις ακόμα και την ημέρα, υπάρχει μία γωνιά που σε ταξιδεύει με όλες τις αισθήσεις στον χοροχρόνο. Σημείο αναφοράς φτωχών και αστών της Αθήνας του μεσοπολέμου, της ανασυγκρότησης, της μεταπολίτευσης αλλά και της παρακμής, των αγανακτισμένων και εσχάτως των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων. Μέσα στο χωνευτήρι του αιώνα μία... στάνη κατάφερε να επιβιώσει πλάι στην Ομόνοια σαν χρονοκάψουλα που έκλεισε μέσα τις χωριάτικες παραδοσιακές συνταγές, τη γεύση και τη νοσταλγία μιας εποχής που δεν υπάρχει πια.
Η Στάνη δεν είναι απλά μία οικογενειακή επιχείρηση. Είναι η φωλιά των παραδοσιακών γλυκών της παλιάς Αθήνας με συνταγές σμιλεύτηκαν από τα «θέλω» των πελατών αλλά τα παραδοσιακά υλικά από τα χωριά της Φωκίδας, της Κορινθίας και των Μεσογείων. Όλα τα προϊόντα διατηρούν αναλλοίωτη τη γεύση και την ποιότητα. Κορωνίδα όλων το πιο παραδοσιακό ζωντανό γιαούρτι των έξι βακίλων που διατηρείται ζωντανό και φρέσκο για περισσότερο από 90 χρόνια.
Ζωντανό το γιαούρτι
«Το γιαούρτι είναι το πιο ζωντανό προϊόν που καταναλώνει ο άνθρωπος. Γιατί; Διότι για να φτιαχτεί ένα γιαούρτι σήμερα για να πήξει που λέμε, θα πρέπει να έχεις μαγιά από το γιαούρτι της προηγούμενης ημέρας. Επομένως το γιαούρτι που πουλάμε εμείς σήμερα εδώ είναι μία ζωντανή ιστορία, ένας κύκλος ζωής που παραμένει αδιάρρηκτος για περισσότερο από 90 χρόνια», λέει στο ethnos.gr ο Θανάσης Καραγιώργος που με αφοσίωση, σεβασμό και επαγγελματικές αξίες μιας εποχής που δεν υπάρχει πια, διατηρεί ζωντανή την επιχείρηση.
Πριν δοκιμάσει κανείς τα μοναδικά γλυκά του παππού και τις κρέμες της γιαγιάς που τον ταξιδεύουν στα παιδικά του χρόνια, είναι απαραίτητο να περάσει τα μαθήματα ιστορίας του παππού που το 1931 άφησε το χωριό του, στον Άγιο Αθανάσιο Φωκίδας για να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον στην Αθήνα...
Η ιστορία της Στάνης ξεκινάει από το 1931
«Η ιστορία της Στάνης ξεκινάει από το 1931. Ο παππούς Νίκος Καραγιώργος προερχόμενος από κτηνοτροφικό χωριό, τον περίφημο Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας (σ.σ.ιδιαίτερη πατρίδα κορυφαίων βιομηχάνων γάλακτος όπως του Δασκαλόπουλου της ΔΕΛΤΑ και του Φιλίππου της ΦΑΓΕ) έρχεται στην Αθήνα σε αναζήτηση μιας καλύτερης επαγγελματικής ζωής και κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα απ΄όλους, δηλαδή, γιαούρτι παραδοσιακό, βούτυρο με μέλι, γάλα ζεστό ως πρωινό και λίγο αργότερα ριζογαλάκια, κρεμούλες, λουκουμάδες, μιλφέιγ, πάστες, παγωτά κ.α.», λέει ο Θανάσης Καραγιώργος και μας δείχνει με συγκίνηση και περηφάνια μια φωτογραφία του παππού και της γιαγιάς του.
Ξεκίνημα στον Πειραιά αλλά οι βόμβες τον έδιωξαν
Αρχικά ο Νίκος Καραγιώργος εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στην περιοχή της Ευαγγελίστριας και η επιχείρηση αναπτυσσόταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά όμως οι βόμβες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κατέστρεψαν τον Πειραιά και την αγορά του. Έτσι ο Νίκος Καραγιώργος αποφάσισε να μετεγκατασταθεί το 1949 στην Ομόνοια.
Έτσι ρίζωσε στην Ομόνοια
Το εγχείρημα του παππού να μετακομίσει στην Ομόνοια που ήταν σημείο αναφοράς και συνάντησης όχι μόνο δικαιώνεται αλλά και αγκαλιάζεται από τους Αθηναίους και τους επαρχιώτες που έρχονταν στην πρωτεύουσα για μία καλύτερη τύχη. «Το μαγαζί αγαπιέται γρήγορα από τους Αθηναίους και τον απλό κόσμο. Η φήμη του λόγω ποιότητας και γεύσης εξαπλώνεται γρήγορα. Έχουν αρχίσει να έρχονται επώνυμοι της εποχής και έτσι φτάνουν και οι πρώτες διακρίσεις».
Οι έξι βάκιλοι που έφεραν τη μεγάλη διάκριση
«Από τις σημαντικότερες διακρίσεις είναι το χρυσό δίπλωμα από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 1953. Ακολουθεί το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που δεν είναι τίποτε άλλο από την πιστοποίηση πως το γιαούρτι της Στάνης περιλαμβάνει και τους έξι βάκιλους που απαιτούνται ώστε το γιαούρτι να είναι παραδοσιακό. Κάθε ένας από τους έξι βάκιλους προσδίδει κάτι διαφορετικό στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Το "παραδοσιακό" που λέμε δεν είναι ένας απλός τίτλος αλλά είναι ο χαρακτηρισμός που διαχωρίζει το πραγματικό γιαούρτι από οτιδήποτε βιομηχανοποιημένο», προσθέτει ο Γιώργος Καραγιώργος.
Το μπαράκι του Μάριου με Τσιτσάνη και Μπέλου
Μετά τον πόλεμο του 1940 και τον εμφύλιο η Αθήνα γνωρίζει ανάπτυξη. Όσοι φτάνουν από τα χωριά όλης της χώρας κάνουν την πρώτη τους βόλτα από την Ομόνοια. Στην οδό Κοτοπούλη συχνάζουν πολιτικοί, μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού κόσμου και κορυφαίοι ρεμπέτες της εποχής: «Δύο μαγαζιά πιο δίπλα από το δικό μας ήταν το μπαράκι του Μάριου. Ήταν ένα θρυλικό μαγαζί της παλιάς Αθήνας. Όλοι έλεγαν πως δε βγαίνεις μπουζουκτσής στην Αθήνα εάν δεν έχεις περάσει από το μπαράκι του Μάριου. Εκεί έκαναν πρόβες ο Τσιτσάνης, η Μπέλου, όλοι καθημερινά περνούσαν από εκεί και φυσικά και από το δικό μας μαγαζί».
Οι εποχές δεν ήταν πάντα εύκολες. Κατά τη διάρκεια της κατοχής αλλά και της οικονομικής κρίσης η περιοχή νεκρώνει, όλα τα γύρω μαγαζιά κλείνουν αλλά η Στάνη μένει στη θέση της. Ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι δίνουν τη μάχη της επιβίωσης: «Περάσαμε πολύ δύσκολα χρόνια ειδικά μέσα στην οικονομική κρίση. Σταθήκαμε όρθιοι παρά τις φασαρίες που γίνονταν τότε γύρω γύρω στους δρόμους. Φυλούσαμε Θερμοπύλες μέσα στην ερημιά. Παρά τις δυσκολίες ποτέ δε σκεφτήκαμε ποτέ να κλείσουμε το μαγαζί. Τα τελευταία 4-5 χρόνια η περιοχή γύρω από το κατάστημα μας έχει αναβαθμιστεί. Εχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις με νέα ξενοδοχεία και αυτό έχει βελτιώσει πολύ τις συνθήκες.
Θυμίζει κάτι από την παλιά Αθήνα
Στην πρόσοψη του καταστήματος λίγα πράγματα έχουν αλλάξει κυρίως για να επιδιορθωθούν τα υλικά που καταστράφηκαν από τη φθορά του χρόνου: «Ένα μεγάλο μέρος του εσωτερικού του καταστήματος έχει συντηρηθεί και αποκατασταθεί αλλά η συντήρηση έγινε με υλικά που δεν άλλαξαν την εικόνα του γαλακτοπωλείου γιατί θέλαμε η συνολική εικόνα να θυμίζει κάτι από την παλιά Αθήνα, μακριά από καθετί μοντέρνο».
Η Στάνη κρύβει καλά τα μυστικά της. Κάθε γλυκό είναι κυριολεκτικά μία αποκάλυψη και όπως μας είπε ένας πελάτης «εάν κάποιος μπει σήμερα στο μαγαζί θα χρειαστεί πολλούς μήνες για να δοκιμάσει τα πάντα». Το σίγουρο είναι πως δεν περνούν απαρατήρητοι οι λουκουμάδες που γίνονται με αγνά υλικά και ψήνοντας παρουσία του πελάτη: «Ένα από τα μυστικά του λουκουμά είναι η τρύπα που πρέπει να έχει στο κέντρο ώστε να ψήνεται σωστά και ομοιόμορφα, το φρέσκο ανόθευτο μέλι, η κανέλα πρώτης ποιότητας και φυσικά το φρέσκο λάδι».
Συγκέντρωση των πρώτων υλών
Εκτός από την παραγωγή των προϊόντων η επίπονη προσπάθεια γίνεται για τη συγκέντρωση των πρώτων υλών από παραδοσιακούς παραγωγούς γάλακτος και μελιού. «Ο παππούς της οικογένειας μελισσοκόμων που αγοράζω σήμερα μέλι ήταν ο βασικός συνεργάτης του παππού μου όταν ξεκίνησε την επιχείρηση. Και αυτή η οικογένεια συνεχίζει για περισσότερο από 90 χρόνια τη δική της παράδοση με έδρα το χωριό Αθανάσιος Διάκος Φωκίδας».
«Το γάλα το προμηθευόμαστε από τα Μεσόγεια από μία μικρή φάρμα, οικογενειακή που δίνει τη δική της μάχη για επιβίωση σε ένα περιβάλλον που αστικοποιείται. Όταν χρειαζόμαστε συμπλήρωμα προμηθευόμαστε γάλα και από μία οικογενειακή επιχείρηση στην ορεινή Κορινθία. Συνολικά είμαστε 15 εργαζόμενοι συνολικά στην επιχείρηση και προτεραιότητα μας είναι οι καλές σχέσεις και η εξυπηρέτηση και των πιο απαιτητικών πελατών».
Οι συνταγές που σμίλεψαν οι πελάτες
Όπως παραδέχεται ο Θανάσης Καραγιώργος οι συνταγές έμειναν αναλλοίωτες στο χρόνο γιατί άντεξαν στα γούστα των πελατών οι οποίοι με τα «θέλω» τους έπαιξαν σημαντικό ρόλο: «Οι συνταγές ήρθαν σε μας στόμα με στόμα. Ηθικά ανήκουν στους πρόγονους μας αλλά και σε όλους τους πελάτες μας που καθημερινά έκαναν μικρές παρατηρήσεις. Μέσα στα 90 χρόνια κάτι αφαιρέθηκε, κάτι προστέθηκε κι έτσι φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα και σε αυτό το επίπεδο που φτάσαμε σήμερα».
«Κάθε μέρα τα καλά λόγια που ακούμε από τους ευχαριστημένους πελάτες μας είναι η καλύτερη ανταμοιβή. Η αναγνώριση των πελατών μας είναι για μας προτεραιότητα. Αυτό θέλουμε και προσδοκούμε και όχι εάν θα ανέβουν τα κέρδη μας».
Τέσσερα χρόνια μετά: Το μεγάλο comeback του παντοδύναμου Τραμπ - Προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία της εισβολής στο Καπιτώλιο
Βάναυσος ξυλοδαρμός 17χρονου από 15 ανήλικους στην Κέρκυρα: Στη συνέχεια άγνωστοι απειλούσαν τη ζωή του
Πειραιάς: Την έδεσαν...με την πυτζάμα και την έκλεψαν - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες θυμάτων των ανήλικων ληστών
Η επική αντίδραση της Σοφία Βεργκάρα όταν η Τζόντι Φόστερ την νίκησε στις Χρυσές Σφαίρες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr