Λος Άντζελες: Μετεωρολογικό «κοκτέιλ» πέρα από τα φυσιολογικά όρια η αιτία των φονικών πυρκαγιών
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Οι πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και η παρατεταμένη ξηρασία, η οποία προφανέστατα ξεπερνάει τα φυσιολογικά επίπεδα, σε συνδυασμό με τους γνωστούς πολύ ισχυρούς ανέμους που πνέουν συχνά στην περιοχή, που ονομάζονται Santa Anna, αποτελούν την αιτία της μεγάλης καταστροφής που εξακολουθεί να συντελείται στη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, στην περιφέρεια του Λος Άντζελες, σύμφωνα με την καθηγήτρια Κλιματολογίας του τομέα Μετεωρολογίας – Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χριστίνα Αναγνωστοπούλου.
Η ίδια υποστηρίζει στο ethnos.gr ότι το συγκεκριμένο μετεωρολογικό «κοκτέιλ» πιθανότατα έχει τη «ρίζα» του στην κλιματική αλλαγή, η οποία είναι ξεκάθαρα υπεύθυνη για ακραία καιρικά φαινόμενα που συμβαίνουν ανά τον κόσμο, όπως, για παράδειγμα, η παρατεταμένη ξηρασία στην «καρδιά» του χειμώνα στο Λος Άντζελες.
«Αυτές οι μεγάλες φωτιές που βλέπουμε στη δυτική ακτή των ΗΠΑ αποτελούν συνέπεια των υψηλών θερμοκρασιών αυτήν την περίοδο και της μεγάλης ανομβρίας που έπληξε την περιοχή όλη την προηγούμενη χρονιά και όχι μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Και στην Ελλάδα δεν είχαμε βροχές μέχρι τον Δεκέμβριο, ωστόσο, αν και δεν έχω πλήρη εικόνα για τη συχνότητα των βροχοπτώσεων στο Λος Άντζελες, σίγουρα η τόσο παρατεταμένη ανομβρία στην περιοχή ξεπερνάει τα όρια του φυσιολογικού. Στην εξάπλωση των πυρκαγιών συμβάλλουν και οι ισχυροί άνεμοι, το μέγεθος των οποίων εξαρτάται και από το τοπικό κλίμα της κάθε περιοχής. Οι ισχυροί άνεμοι στη συγκεκριμένη περιοχή ονομάζονται Santa Anna και μπορούν να εμφανιστούν τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι», σημειώνει η καθηγήτρια Κλιματολογίας του ΑΠΘ.
Εμποδίζονται οι ψυχρές αέριες μάζες
Όπως υποστηρίζει ακόμα η κ. Αναγνωστοπούλου, τη χρονική περίοδο που διανύουμε, υπάρχει μία εντελώς διαφορετική εικόνα, όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, μεταξύ περιοχών των ΗΠΑ. Από την μία πλευρά η ανατολική ακτή της χώρας πλήττεται από ισχυρές χιονοπτώσεις και από την άλλη η ξηρασία είναι πολύ έντονη στη δυτική ακτή.
Αυτό, κατά την καθηγήτρια Κλιματολογίας του ΑΠΘ, πιθανότατα οφείλεται σε κάποιο μετεωρολογικό σύστημα, το οποίο δεν επιτρέπει στις ψυχρές αέριες μάζες να φτάσουν από τα ανατολικά στα δυτικά. Αν συνέβαινε αυτό, θα είχαμε πτώση της θερμοκρασίας στα δυτικά και ενδεχομένως την εκδήλωση βροχοπτώσεων, οι οποίες θα βοηθούσαν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
«Αυτό που έχουμε δει οι μετεωρολόγοι, είναι η αύξηση της θερμοκρασίας τα τελευταία χρόνια. Για να μπορέσει να ισορροπήσει το σύστημα, δίνει ακραίες καταστάσεις. Αυτές μπορεί να είναι μία παρατεταμένη ανομβρία ή πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις, τις οποίες είδαμε και εδώ στην Ελλάδα και αναφέρω ως παράδειγμα τον Ιανό. Είναι φανερό ότι η κλιματική αλλαγή βάζει το… χεράκι της για την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων. Βέβαια, για να ξεσπάσει και να εξαπλωθεί μία πυρκαγιά δεν ευθύνονται πάντοτε τα φυσικά αίτια. Σε κάποιες περιπτώσεις ξεσπούν φωτιές και μετά από ανθρώπινη παρέμβαση», σημειώνει η κ. Αναγνωστοπούλου.
Στο «ψυγείο» για 48 ώρες η Ελλάδα: Πού χτυπά ο χιονιάς - Απαγορεύσεις κυκλοφορίας και κλειστά σχολεία
Στα Επείγοντα με βραχιολάκι και διάγνωση εξ αποστάσεως: Τα 25 μέτρα Γεωργιάδη - Τι ανακοινώνει σήμερα
«Απροσδόκητες στιγμές χαράς»: Γιατί γυναίκες και άνδρες μπήκαν στο μετρό του Λονδίνου... με τα εσώρουχα
Australian Open: «Ναυάγιο» του Τσιτσιπά στη Μελβούρνη - Αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr