Κόντρα ιδιοκτητών ακινήτων και ξενοδόχων για τα Airbnb με φόντο το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού
Την αχρήστευση χιλιάδων καταλυμάτων σε όλη την Ελλάδα βλέπει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) - Στον αντίποδα οι εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου κάνουν λόγο για ένα νομοσχέδιο στη σωστή κατεύθυνση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Την αχρήστευση χιλιάδων καταλυμάτων σε όλη την Ελλάδα βλέπει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού για τις προδιαγραφές λειτουργίας των ακινήτων στη βραχυχρόνια μίσθωση, ενώ οι επιχειρηματίες του κλάδου επισημαίνουν ότι η εφαρμογή των νέων διατάξεων θα προσθέσει κόστη και γραφειοκρατία. Στον αντίποδα οι εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου κάνουν λόγο για ένα νομοσχέδιο στη σωστή κατεύθυνση προαναγγέλλοντας την εφαρμογή νέων προδιαγραφων βιωσιμότητας που έχουν προκύψει από τη συνεργασία του Ξενοδοχειακού με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Η μεγάλη κόντρα με τους ιδιοκτήτες ακινήτων αφορά τις νέες προδιαγραφές προκειμένου ένα ακίνητο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
«Ας σταματήσουμε τα παιχνίδια με την περιουσία και τη ζωή των πολιτών κι ας μη βαφτίζουμε παράνομο ό,τι είναι νόμιμο», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς κατά την τοποθέτησή του στο πλαίσιο της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών προσώπων για το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού.
Υπενθυμίζεται ότι με το σχέδιο νόμου τίθενται προϋποθέσεις στη χρήση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση και συγκεκριμένα αυτά θα πρέπει να:
- αποτελούν χώρους κύριας χρήσης κατοικίας και να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό,
- διαθέτουν ασφάλιση έναντι αστικής ευθύνης για ζημιές ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν,
- διαθέτουν υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, πυροσβεστήρες και ανιχνευτές καπνού, ρελέ διακοπής ή ρελέ αντιηλεκτροπληξιακό και ενδείξεις σήμανσης διαφυγής
- διαθέτουν πιστοποιητικό μυοκτονίας και απεντόμωσης, φαρμακείο με είδη πρώτων βοηθειών, καθώς και οδηγό με τηλέφωνα πρώτης ανάγκης.
Προβλέπονται επίσης επιτόπιοι έλεγχοι στην οικία που μισθώνεται και έχει δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσιών Εσόδων (ΑΑΔΕ) από υπαλλήλους του υπουργείου Τουρισμού και από μικτά συνεργεία ελέγχου, καθώς επίσης και τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες.
Βασική ένσταση των ιδιοκτητών αποτελεί η προϋπόθεσή της κύριας κατοικίας, καθώς με αυτήν τίθεται πλέον εκτός πλατφόρμας σειρά ακινήτων που περιλαμβάνουν από χώρους που είχαν δηλωθεί ως αποθήκες ή χώροι στάθμευσης μέχρι τα ...υπόσκαφα της Σαντορίνης.
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, εκτός δυνατότητας χρήσης για βραχυχρόνιες μισθώσεις τίθενται οριστικά και χωρίς καμιά απολύτως δυνατότητα νομιμοποίησης:
- Όλα τα χιλιάδες υφιστάμενα καταλύματα που αγοράστηκαν μετά την 28.7.2011 με το χαρακτηρισμό τους στο μεταβιβαστικό συμβόλαιο ως χώροι αποθήκης, χώροι στάθμευσης, βοηθητικοί χώροι κλπ.
- Όλα τα υφιστάμενα καταλύματα που βρίσκονται σε επαγγελματικά κτίρια γραφείων και καταστημάτων κλπ. στα οποία οι κανονισμοί τους απαγορεύουν την αλλαγή χρήσης εκτός η παμψηφία των συνιδιοκτητών το επιτρέψει με συμβολαιογραφική τροποποίηση τους. Οπως επεσήμανε ο κ. Παραδιάς, η διάταξη αυτή αχρηστεύει με αναδρομική ισχύ, χιλιάδες καταλύματα σε ημιυπόγεια, ημιορόφους και δώματα πολυκατοικιών, καταλύματα σε τμήματα επαγγελματικών κτιρίων ή και σε ολόκληρα επαγγελματικά / βιοτεχνικά κτίρια που η οικοδομική τους άδεια από άγνοια ή κακή τύχη των ιδιοκτητών τους, είχε εκδοθεί ως αποθήκες.
Πολλά από τα καταλύματα αυτά βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, ανακαινίστηκαν γι΄αυτόν τον σκοπό και σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, είναι ακατάλληλα για οικογενειακή στέγη είτε λόγω περιοχής, είτε λόγω θέσης (ημιυπόγεια ή διαρρύθμιση σε μικρά στούντιο).
Αναφορικά με τους υποχρεωτικούς ελέγχους των ιδιωτικών κατοικιών από μεικτά συνεργεία κρατικών οργάνων, χωρίς παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής αρχής, ανέφερε ότι πρόκειται για τη «δεύτερη σκανδαλώδη διάταξη» που «ανοίγει λαμπρό πεδίο διαφθοράς και καταπίεσης πολιτών», ενώ τόνισε ότι για την κατάρτιση του νομοσχεδίου δεν υπήρξε καμία διαβούλευση με φορείς που εκπροσωπούν τη βραχυχρόνια μίσθωση.
«Μου κάνει εντύπωση που ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κρίνει ακατάλληλα ακίνητα τα υπόγεια και τους στεγασμένους χώρους στάθμευσης για κατοικία, αλλά κατάλληλα να φιλοξενήσουν οικογένειες τουριστών», ανέφερε ο Γιάννης Χατζής, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.
«Το κέρδος χωρίς κανόνες οδηγεί στο χάος» σημείωσε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αλέξανδρος Βασιλικός προσθέτοντας ότι η βραχυχρόνια μίσθωση είναι «θέμα εθνικό» τονίζοντας ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η εικόνα της χώρας από τη φιλοξενία σε «υπόγεια, αποθήκες και κοτέτσια». Προσέθεσε μάλιστα πως με μια βόλτα στην Αθήνα μπορεί να υποδείξει κτίρια που λειτουργούν χωρίς καμία αδειοδότηση.
Προαναγγέλλοντας τις προδιαγραφές βιωσιμότητας, ανέφερε ότι θα αφορούν τη διαχείριση του νερού, της ενέργειας και των απορριμμάτων, αλλά και την εκπαίδευση των εργαζομένων, σημειώνοντας πως η Ελλάδα θα πρωτοπορήσει σε αυτόν τον τομέα, αλλά επεσήμανε ότι θα απαιτηθούν αντισταθμιστικά κίνητρα για τους ξενοδόχους καθώς σε ποσοστό 78% πρόκειται για οικογενειακές επιχειρήσεις.
Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Θάνος, εντεταλμένος σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), τόνισε ότι θα πρέπει να είναι δικαίωμα των δήμων να ορίζουν τον μέγιστο αριθμό ακινήτων που μπορούν να εγγράφονται στο μητρώο της βραχυχρόνιας μίσθωσης ανά δημοτικό διαμέρισμα, ενώ ζήτησε να ενεργοποιηθεί η διάταξη περί θέσης περιορισμών σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές στη διάθεση ακινήτων στη βραχυχρόνια για λόγους προστασίας της κατοικίας.
Παρόντες στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής ήταν και εκπρόσωποι των εργαζομένων στον επισιτισμό και τη φιλοξενία, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι πρόκειται για ακόμα ένα νομοθέτημα, το οποίο δεν περιλαμβάνει ούτε ένα άρθρο για τους εργαζομένους.
Εκπρόσωποι βραχυχρόνιας μίσθωσης: Αγορά δύο ταχυτήτων
Στη δημιουργία δύο ταχυτήτων στην τουριστική αγορά αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων, Κωνσταντίνος Κιάμος, εξηγώντας ότι τίθενται αυστηροί όροι, οι οποίοι όμως δεν ισχύουν για όλους: «Η υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης, την οποία καλωσορίζουμε ως προτεραιότητα του συνδέσμου, δεν ισχύει για ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Μαζί με τις πρόσφατες φορολογικές αλλαγές, δημιουργούνται δύο ταχύτητες στην τουριστική αγορά: από τη μία τα ξενοδοχεία και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις με αυστηρές προδιαγραφές και υψηλό κόστος τελών, και από την άλλη τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα με χαμηλότερες απαιτήσεις και με σημαντικά χαμηλότερα τέλη», επεσήμανε.
Αναφορικά με τα ακίνητα που δεν έχουν ως κύρια χρήση την κατοικία, σημείωσε ότι είναι ελάχιστα στο σύνολο των διατιθέμενων ακινήτων, προσθέτοντας ότι η ρύθμιση ανησυχεί τον κλάδο καθώς θα επιβαρύνει με πρόσθετα κόστη και γραφειοκρατία.
Τόνισε ότι στα κέντρα των πόλεων και ειδικά στην Αθήνα υπήρξαν μετατροπές σε μικρά διαμερίσματα κτιρίων που δεν είχαν αξιοποιηθεί για δεκαετίες και πλέον διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης: «Αυτή η διάταξη βάζει φρένο σε επενδύσεις που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία κι έχουν προσθέσει διαμερίσματα στις πόλεις. Θα πρέπει να σκεφτούμε με πολλή προσοχή αν θέλουμε να αφαιρέσουμε διαμερίσματα από την πόλη. Η βραχυχρόνια μίσθωση δεν αφορά μόνο τον τουρισμό, αλλά και τους ψηφιακούς νομάδες που θέλουμε να προσελκύσουμε, τους ιατρικούς επισκέπτες, τα στελέχη επιχειρήσεων, τους φοιτητές», κατέληξε.
Φωτιά στο εργοστάσιο «Καραμολέγκος» στο Κορωπί: Καταστράφηκε ολοσχερώς διώροφο κτίριο
Έρχονται κι άλλες καρατομήσεις στην Aστυνομική Διεύθυνση Χανίων μετά το σοκαριστικό τροχαίο - Οι νέες αποκαλύψεις και οι ευθύνες των αστυνομικών
Μπλίνκεν: Το σχέδιο για την ασφάλεια και την ανοικοδόμηση της Γάζας - «Είμαστε κοντά σε συμφωνία για κατάπαυση πυρός και ομήρους»
Σύμβουλος της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν κατάσκοπος της Σοβιετικής Ένωσης: Τι αποκαλύπτουν απόρρητα έγγραφα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr