Σαντορίνη: Δεν αποκλείεται σεισμός των 6 Ρίχτερ στη Σαντορίνη - Τι αναφέρει ο Μανώλης Σκορδίλης στο ethnos.gr
Στην περιοχή ενεργοποιήθηκε γνωστό μεγάλο ρήγμα που στο παρελθόν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Δύο είναι τα ενδεχόμενα για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφεται στην περιοχή της Σαντορίνης, σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανόλη Σκορδίλη.
Το πρώτο είναι η σεισμική ακολουθία που παρατηρείται μέχρι αυτήν τη στιγμή να αποτελείται από προσεισμούς και να σημειωθεί ο κύριος σεισμός, ο οποίος θα είναι μεγαλύτερος από αυτούς που καταγράφηκαν έως τώρα. Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι η καταγραφείσα σεισμική ακολουθία να αποτελεί σμηνοσειρά σεισμών. Αυτό σημαίνει ότι οι σεισμοί που θα ακολουθήσουν, θα είναι της ίδιας τάξης μεγέθους με όσους σημειώθηκαν μέχρι τώρα και το φαινόμενο θα αρχίσει αργά αλλά σταθερά να σβήνει.
Κατά τον κ. Σκορδίλη, στο ενδεχόμενο καταγραφής ενός κύριου σεισμού, το μέγεθός του δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμα και τους έξι βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Αυτό διότι ένας κύριος σεισμός μπορεί να είναι μέχρι και μία μονάδα μεγαλύτερος από τον μεγαλύτερο προσεισμό. Από τη στιγμή που πριν λίγη ώρα καταγράφηκε σεισμός 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ένας κύριος σεισμός των 5,9 Ρίχτερ δεν μπορεί να αποκλειστεί.
«Στην περιοχή έχουμε ενεργοποίηση ενός γνωστού ενεργού ρήγματος, το οποίο στο παρελθόν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς, όπως αυτόν του 1956. Έχουμε εκεί πολλούς σεισμούς παρεμφερούς μεγέθους, από 4,5 έως 4,9 Ρίχτερ, χωρίς, ωστόσο, κάποιος από αυτούς να έχει χαρακτηριστικά που να δικαιολογούν ότι αποτελεί τον κύριο σεισμό. Παράλληλα, η σεισμική ακολουθία έχει και τα χαρακτηριστικά σμηνοσειράς. Αυτή είναι η εικόνα που έχουμε μέχρι τώρα. Θα πρέπει να περιμένουμε αλλά προφανώς και υπάρχει ανησυχία και θα πρέπει να έχουμε το νου μας». λέει στο ethnos.gr ο κ. Σκοδίλης.
Γιατί υπάρχει ανησυχία
Όπως αναφέρει ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, η ανησυχία έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι το ρήγμα που διεγέρθηκε είναι μεγάλο, περίπου είκοσι χιλιομέτρων και έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών.
«Το τελευταίο διάστημα είχαμε δύο σμηνοσειρές σεισμών στη Χαλκιδική. Στην περιοχή των Νέων Μουδανιών και σε αυτήν του Αγίου Όρους. Και στις δύο αυτές περιοχές είχαμε σεισμούς παρεμφερούς μεγέθους, όμως, τα ρήγματα που τους έδωσαν ήταν μικρά και δεν είχαν δώσει στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς. Στην περίπτωση της Σαντορίνης τα πράγματα είναι διαφορετικά και γι’ αυτό υπάρχει διαφορετική αξιολόγηση του φαινομένου και μεγαλύτερη ανησυχία. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι σύνηθες το φαινόμενο να έχουμε πολλούς σχετικά μεγάλης έντασης σεισμούς σε μία περιοχή. Βέβαια, στο παρελθόν έχουν καταγραφεί ανά τον κόσμο σμηνοσειρές σεισμών μεγέθους των 4,5 -5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ή και ακόμα μεγαλύτερους αλλά σίγουρα δεν αποτελεί σύνηθες φαινόμενο. Αυτό που μας ανησυχεί, είναι το υψηλό μέγεθος των μέχρι στιγμής σεισμών αλλά και η μεγάλη συχνότητα της σεισμικής ακολουθίας. Οι σεισμοί ξεκίνησαν τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο αυξήθηκε το μέγεθός τους, αφού φτάσαμε πάνω από τα 4 Ρίχτερ. Αυτή η κλιμάκωση προφανώς δημιουργεί μεγαλύτερη ανησυχία», τονίζει ο κ. Σκορδίλης.
Σωστά τα προληπτικά μέτρα – Βασικότερο όλων η ενημέρωση
Σε ό,τι αφορά τα προληπτικά μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Πολιτεία στην περιοχή, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ υποστηρίζει ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Σημειώνει, ωστόσο, ότι το σημαντικότερο όλων είναι να υπάρχει σωστή ενημέρωση των κατοίκων, για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται όσο εξελίσσεται το φαινόμενο.
«Τα προληπτικά μέτρα που πήρε η Πολιτεία είναι σωστά αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε μέχρι πότε αυτά πρέπει να λαμβάνονται. Τα σχολεία θα είναι κλειστά σήμερα και αύριο αλλά τι θα γίνει μεθαύριο; Το ιδανικό θα ήταν να γίνουν και προληπτικοί έλεγχοι στα κτίρια. Επίσης, είναι πολύ βασικό στους πολίτες να γίνει ενημέρωση και να τους δοθούν πρακτικές συμβουλές, όπως, για παράδειγμα, ποιοι είναι οι χώροι καταφυγής σε περίπτωση μεγάλου σεισμού. Δε νομίζω ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει λόγος να κοιμάται κάποιος σε σκηνή ή στο αυτοκίνητό του. Κατανοώ απολύτως το φόβο των ανθρώπων αλλά για πόσο καιρό κάποιος θα κοιμάται σε σκηνή ή στο αυτοκίνητο;», καταλήγει ο κ. Σκορδίλης.
Λέκκας για σεισμούς στη Σαντορίνη: Μπορεί να συνεχιστούν για βδομάδες - Ανοιχτό το σενάριο για μικρό τσουνάμι
Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Είναι προς το συμφέρον της ΕΕ η συνεργασία με τις ΗΠΑ
Ο Νεϊμάρ «έσκασε μύτη» στην πρώτη προπόνηση της Σάντος με ελικόπτερο - Το εντυπωσιακό βίντεο
Προ των πυλών το κύμα κακοκαιρίας με βροχές και καταιγίδες: Ποιες περιοχές θα βρεθούν στο επίκεντρο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr