Σεισμοί στη Σαντορίνη: Μητσοτάκης και Κικίλιας φτάνουν στο νησί - Εντείνεται η ανησυχία για τις κατολισθήσεις
Χθες Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου έγιναν 30 σεισμοί, με τον μεγαλύτερο από αυτούς να είναι 4,6 Ρίχτερ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ανάστατοι παραμένουν οι κάτοικοι της Σαντορίνης, λόγω των αλλεπάλληλων σεισμικών δονήσεων. Σήμερα (7/2), ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας θα επισκεφτούν το νησί, ώστε να δουν από κοντά τις συνθήκες που επικρατούν.
Χθες με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ο δήμος Θήρας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η κατάσταση θα διαρκέσει έως την 1η Μαρτίου.
Ενισχυμένες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, του Στρατού και της ΕΛ.ΑΣ. στο νησί
Τις τελευταίες 10 ημέρες έχουν καταγραφεί πάνω από 7.7000 σεισμοί ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό. Ο μεγαλύτερος σεισμός ήταν 5,1 Ρίχτερ και καταγράφηκε την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου. Χθες Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου έγιναν 30 σεισμοί, με τον μεγαλύτερο από αυτούς να είναι 4,6 Ρίχτερ.
Ενισχυμένες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, του Στρατού και της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται στο νησί και είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα σε περίπτωση που συμβεί κάποιος μεγάλος σεισμός ή υπάρξουν εγκλωβισμοί, λόγω των κατολισθήσεων.
Συγκεκριμένα στο νησί βρίσκονται 52 πυροσβέστες και 7 οχήματα και 6 βοηθητικά VAN συμπεριλαμβανομένων: του Κινητού Επιχειρησιακού Κέντρου ΟΛΥΜΠΟΣ, του διασωστικού οχήματος μίας ομάδας της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, μίας ομάδας της 1ης ΕΜΟΔΕ, και της Ομάδας Σ.μη.Ε.Α. με 2 drones της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής καθώς και ένα ελικόπτερο του Π.Σ. με 2 εναέριους διασώστες.
Η ΠΕ.ΠΥ.Δ. Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται σε γενική επιφυλακή, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα οι 8 ΕΜΑΚ της Επικράτειας.
Πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν σταλεί, επίσης, σε Αμοργό, Ίο, Αστυπάλαια, Ανάφη. Συγκεκριμένα στην Αμοργό έχουν σταλεί 6 πυροσβέστες με 2 οχήματα, στην Ίο 4 πυροσβέστες με 1 όχημα, στην Αστυπάλαια 4 πυροσβέστες με 1 όχημα και στην Ανάφη 2 πυροσβέστες με 1 όχημα. Επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι ο διοικητής ΠΕΠΥΔ Νοτίου Αιγαίου, αρχιπύραρχος Ζώης Γιώτης. Ακόμη σε ενίσχυση της υγειονομικής κάλυψης έχει προβεί και το ΕΚΑΒ.
«Είμαστε ακόμα στη μέση»
Από άκρη σε άκρη του νησιού τοποθετούνται νέοι σεισμογράφοι, ώστε να παρακολουθείται διαρκώς η σεισμική δραστηριότητα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το φαινόμενο δεν θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες. «Είμαστε ακόμα στη μέση του δρόμου. Δεν έχουμε δει κάποια αραίωση», τόνισε ο αναπληρωτής διευθυντής του γεωδυναμικού ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης.
«Είμαστε σε μία φάση λίγο πιο αισιόδοξη με τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ. Πάμε σε μία εκτόνωση του φαινομένου, αλλά δεν αποκλείεται να έχουμε ένα μεγαλύτερο σεισμό», εκτίμησε ο Βασίλης Μάργαρης, ερευνητής στο ινστιτούτο τεχνικής σεισμικής τεχνολογίας.
Οι σεισμικές ακολουθίες σε 3D μοντέλο
Σε 3D μοντέλο που δημιούργησαν ο Παύλος Κρασάκης και η Στέφη Καζάνα, αντλώντας στοιχεία από τις μελέτες της Εύης Νομικού, καθηγήτριας Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και Φυσικής Γεωγραφίας και από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποτυπώνονται οι σεισμικές ακολουθίες.Το μοντέλο πηγαίνει από το 1933 στις 5 Φεβρουαρίου του 2025. Με κόκκινο χρώμα αποτυπώνονται ιστορικά σεισμικά γεγονότα μεγαλύτερα των 6 Ρίχτερ, όπως ο σεισμός που έγινε το 1956 στην Αμοργό. Με μπλε χρώμα αποτυπώνονται ιστορικά σεισμικά γεγονότα μικρότερα των 6 Ρίχτερ, ενώ με κίτρινο οιπρόσφατες σεισμικές ακολουθίες.
Ανησυχία για κατολισθήσεις
Η καλδέρα της Σαντορίνης έχει υποστεί κατολισθητικά φαινόμενα που έχουν πυροδοτηθεί από τη σεισμική ακολουθία που λαμβάνει χώρα στον υποθαλάσσιο χώρο βορειοανατολικά του νησιού.
Από τις 27 Ιανουαρίου 2025 μέχρι σήμερα έχουν ήδη καταγραφεί περιορισμένες κατολισθήσεις σε διάφορες τοποθεσίες, όπως η Κόκκινη Παραλία, η Παραλία Βλυχάδας, ο Όρμος Αθηνιού, περίπου 1,5 χιλιόμετρο βόρεια του λιμανιού στην περιοχή Άκρα Αλωνάκι, ο Όρμος Αθηνιού στην περιοχή του λιμανιού, το Παλιό Λιμάνι Φηρών, η περιοχή του Ημεροβιγλίου (θέση Σκάρος) και άλλες θέσεις κατά μήκος των πρανών της καλδέρας.
Οι κατολισθήσεις αποδίδονται στο συνδυασμό και τη συνέργεια πολλών παραγόντων και διεργασιών που σχετίζονται με τη γεωμορφολογία, τη γεωλογία, την τεκτονική και την ηφαιστειότητα στο χώρο αυτό των Κυκλάδων. Ο πρώτος από αυτούς τους παράγοντες είναι η λιθολογία των γεωλογικών σχηματισμών, που περιλαμβάνει ηφαιστειακά πετρώματα ποικίλης σύστασης, κυμαινόμενης συνεκτικότητας, και διακυμάνσεων στους βαθμούς αποσάθρωσης, εξαλλοίωσης και διάρρηξης.
Τα χαρακτηριστικά αυτά σε συνδυασμό με τις εναλλαγές συνεκτικών και μη συνεκτικών σχηματισμών διαμορφώνουν μια αλληλουχία γεωλογικών πετρωμάτων με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά, που συμβάλλουν στην επιδεκτικότητα σε κατολισθήσεις. Επιπλέον, σε αρκετές περιοχές οι σχηματισμοί αυτοί είναι έντονα διαρρηγμένοι και παραμορφωμένοι από ρήγματα και ζώνες ρηγμάτων που κατανέμονται ακτινικά προς τον ηφαιστειακό κώνο, αυξάνοντας την πολυπλοκότητα της ηφαιστειακής δομής και την ευστάθεια των πρανών της καλδέρας».
Στη Σαντορίνη ο Μητσοτάκης: «Διαβεβαιώνω τους κατοίκους ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι στο πλευρό τους»
Παρατεταμένος χειμώνας: Επιμένει το τσουχτερό κρύο μέχρι και την επόμενη εβδομάδα - Πού θα χιονίσει
Γέμισε το Gmail σου; Έτσι μπορείς να πάρεις άλλα 15GB εντελώς δωρεάν!
Επιστρέφει το Playboy με τη Λόρι Χάρβεϊ στο εξώφυλλο: Το πρώτο έντυπο τεύχος μετά από πέντε χρόνια
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr