Ραδιοερασιτέχνες Κυκλάδων: Σε κόκκινο συναγερμό για τηλεπικοινωνιακό Αρμαγεδδώνα αλλά εκτός Πολιτικής Προστασίας λόγω ψυχιάτρου
Οι μόνοι που θα επιβιώσουν και θα επικοινωνούν μέσα από το πλέον ακραία σενάρια είναι οι ραδιοερασιτέχνες. Και όμως στην Ελλάδα του 2025 οι ραδιοερασιτέχνες Κυκλάδων βρίσκονται εκτός μητρώου Πολιτικής Προστασίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋
![](http://cdn.ethnos.gr/imgHandler/875/2f2cfa7d-dfbf-489d-bd7d-27049205f2dc.jpg)
Πως θα μπορούσε να επιβίωσει ένας πολίτης ή μία μάχιμη μονάδα της Πολιτικής Προστασίας εάν ύστερα από κάποιο ακραίο σενάριο κατέρρεαν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας; Η επικοινωνία είναι ο πιο βασικός παράγοντας μετά από μία φυσική καταστροφή. Διακοπές ρεύματος, εξάντληση των καυσίμων στις γεννήτριες των κεραιών και καταστροφή των υαλοπινάκων των φωτοβολταϊκών είναι μερικά υπαρκτά σενάρια μετά από μία έκρηξη ηφαιστείου ή ενός μεγάλου σεισμού ή ακόμα ενός τσουνάμι.
Γραφειοκρατική τρέλα...
Οι μόνοι που θα επιβιώσουν και θα επικοινωνούν μέσα από το πλέον ακραία σενάρια είναι οι ραδιοερασιτέχνες. Και όμως στην Ελλάδα του 2025 οι ραδιοερασιτέχνες Κυκλάδων βρίσκονται εκτός μητρώου Πολιτικής Προστασίας λόγω της βεβαίωσης ψυχιάτρου που απαιτείται για κάθε υποψήφιο μέλος. Και εδώ μία ακόμα ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας...
Στη γενιά των έξυπνων κινητών και της πλήρους εξάρτησης των υπηρεσιών από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας οι ραδιοερασιτέχνες μοιάζουν να έχουν βγει από το παρελθόν ή από το μακρινό μέλλον. Το σίγουρο είναι πως με τη γνώση και την εμπειρία τους διατηρούν τα κλειδιά της επικοινωνίας σε όλους τους καιρούς, σε όλες τις συνθήκες.
Τα νέα δόγματα τους υποτιμούν
Τα νέα δόγματα διοίκησης, διάσωσης και Πολιτικής Προστασίας εκπορεύονται από τις νέες τεχνολογίες και έτσι οι νέες γενιές δε δείχνουν σπουδή για τη διάσωση και την υποστήριξη των ραδιοερασιτεχνών και των πολύτιμων γνώσεων τους. Τι θα γίνει όμως εάν σε συνθήκες ακραίως φυσικών και καιρικών φαινομένων καταρρεύσουν τα συμβατά δίκτυα; Παλιοί ραδιοτηλεγραφητές, διαβιβαστές, μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι, ηλεκρονικοί και σε κάθε περίπτωση άνθρωποι με πλούσιες γνώσεις φυσικομαθηματικών είναι οι φύλακες... άγγελοι όχι μόνο επειδή έχουν έφεση στην τεχνολογία αλλά επειδή συνδυάζουν το χόμπι τους με τον εθελοντισμό, τη δοτικότητα και την προσφορά.
95 στις Κυκλάδες
Ειδικά για τις Κυκλάδες η διάσπαρτη παρουσία 95 ραδιοερασιτεχνών σε όλα τα νησιά είναι μία αυτόνομη πηγή επικοινωνίας και ένα αξιόπιστο δίκτυο εθελοντών. Από τις δυνατότητες του πομποδέκτη τους και του κεραιοσυστήματος που συνήθως έχουν πάνω από τα σπίτια τους μπορούν να επικοινωνήσουν με αυτονομία οπουδήποτε στον πλανήτη.
Χομπίστες αλλά μάχιμοι
Οι ραδιοερασιτέχνες δηλώνουν χομπίστες αλλά το... σπορ είναι ακριβό. Αφιερώνουν χρόνο και χρήμα για ένα είδος επικοινωνίας που βασίζεται στις ερασιτεχνικές μπάντες των Βραχέων (HF), στις Υψηλές συχνότητες (VHF) και στις υπερύψηλες συχνότητες (UHF). Οι ραδιοερασιτέχνες, μπορούν να επικοινωνήσουν με όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας τα ερτζιανά κύματα. Οι ραδιοερασιτέχνες, δεν κάνουν μεταδόσεις, όπως αυτές του ραδιοφώνου. Επίσης δεν σχετίζονται με το πειρατικό ραδιόφωνο, όπως πολλοί πιστεύουν, ή τους χρήστες της μπάντας πολιτών Citizent’s Band το γνωστό (CB). Η λέξη ραδιοερασιτέχνης, δεν έχει κάποια σχέση με τις δυνατότητες του χρήστη, αφού οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πολλές γνώσεις πάνω στο θέμα, αλλά με σκοπό του ραδιοερασιτεχνισμού, ο οποίος δεν είναι η εκμετάλλευση για εμπορικούς λόγους ή κέρδος, αλλά για κοινωνικό όφελος.
Επικοινωνιακές Θερμοπύλες
Και ερχόμαστε στις Κυκλάδες του 2025 όπου οι ραδιοερασιτέχνες της Ενωσης Ραδιοερασιτεχνών Κυκλάδων (SZ8ERS) αποτελούν την πιο δυνατή και ενεργή κοινότητα στην πολυνησία του Αιγαίου αλλά τα νέα δόγματα της Πολιτικής Προστασίας δεν τους έχουν στην πρώτη γραμμή. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια παρόλο που σε μία εκτεταμένη καταστροφή δικτύων και υποδομών θα ήταν οι μόνοι που θα κρατούσαν... επικοινωνιακές Θερμοπύλες.
Σε Σύρο, Σαντορίνη και Αμοργό
Το κέντρο τους είναι στη Σύρο και όλη μέρα επικοινωνούν με τα μέλη τους σε όλα τα νησιά, μικρά και μεγάλα. «Στη Σαντορίνη έχουμε δύο μέλη μας και καθημερινά έχουμε επαφή και απ΄ευθείας και μέσω του επαναλήπτη που έχει στηθεί στον Προφήτη Ηλία. Οι επαναλήπτες βοηθούν την επικοινωνία στα VHF και UHF, όπου είναι απαραίτητη η οπτική επαφή ανάμεσα στον πομπό και τον δέκτη. Με ένα μηχάνημα 10 watt από τη Σαντορίνη μπορεί να επικοινωνήσει στην Κρήτη. Σε πολλά νησιά όπως στην Αμοργό και στη Σαντορίνη έχουμε επαναλήπτες έτσι ώστε να ενισχύουμε το σήμα μας».
Εάν καταρρεύσει το δίκτυο των κινητών
«Εάν καταρρεύσει το δίκτυο των κινητών τηλεφώνων μπορούμε να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας και να υποστηρίξουμε τα κέντρα επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και των Δήμοι καθώς επίσης και στην ακραία περίπτωση που τα ασύρματα δίκτυα των Σωμάτων Ασφαλείας βγουν εκτός λειτουργίας. Αυτός είναι και ο λόγος που πάντα στις Κυκλάδες ο ρόλος των ραδιοερασιτεχνών ήταν κομβικός σε πολλά περιστατικά ακόμα και στη ναυτιλία».
Το παράδειγμα Ακάλεστου στο Εξπρές Σάμινα
Για παράδειγμα στις πρώτες στιγμές του ναυαγίου του Εξπρές Σάμινα τον συντονισμό έκανε ο αείμνηστος Μιχάλης Ακάλεστος με τα διακριστικά sv8im από την Πάρο που ήταν μέλος μας και είχε βραβευτεί για την ανεκτίμητη προσφορά του στο ναυάγιο. Αυτές τις κρίσιμες ώρες όλοι είμαστε σε κατάσταση συναγερμού ώστε να βοηθήσουμε όπου κληθούμε και χρειαστούμε», λέει ο στο ethnos.gr ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Κυκλάδων Κάρολος Πρίντεζης.
Επαφές με το ΕΚΑΒ για την κρίση στη Σαντορίνη
Ειδικότερα τώρα με την κρίση στην Σαντορίνη και στην ευρύτερη έχουν γίνει επαφές με το ΕΚΑΒ. Τα μέλη μας έχουν έρθει σε επαφή με τους διασώστες σε Αμοργό και Σαντορίνη ώστε όταν και εάν κρίνουν αναγκαίο να γνωρίζουν το που μπορούν να βρουν τα μέλη μας εφόσον προκύψουν προβλήματα επικοινωνίας με το κέντρο τους: «Οι Κυκλάδες είναι μία δύσκολη νησιωτική περιοχή με ιδιαιτερότητες. Τα νησιά είναι αποκομένα μεταξύ τους και σε περίπτωση ακραίων καιρικών και φυσικών φαινομένων ο ρόλος μας είναι πιο σημαντικός και αναγκαίος απ΄ότι στη χερσαία Ελλάδα όπου και οι μετακινήσεις είναι πιο εύκολες και πιο αυτόνομες».
Εκτός μητρώου Πολιτικής Προστασίας
Ωστόσο δεν κρύβουν και το παράπονο τους καθώς η γραφειοκρατία αλλά και η υποβάθμιση του ρόλου τους από τη νέα γενιά των αξιωματικών στις επιτελικές θέσεις της Πολιτικής Προστασίας της χώρας. Η περίπτωση τους είναι τομογραφία της ελληνικής καθημερινότητας καθώς μέχρι 8 Φεβρουαρίου 2025 που γράφονται αυτές οι γραμμές τα 95 μέλη της Ενωσης ραδιοερασιτεχνών Κυκλάδων είναι εκτός μητρώου της Πολιτικής Προστασίας επειδή κανείς δεν έχει βεβαίωση ψυχιάτρου.
«Είμαστε έξω μετά από 18 χρόνια»
Ο Κάρολος Πρίντεζης εξηγεί τι έχει συμβεί: «Ημασταν στο μητρώο της Πολιτικής Προστασία από το 2006. Πρόσφατα άλλαξε η νομοθεσία σχετικά με την επικαιροποίηση του τρόπου ένταξης των εθελοντικών ομάδων στο μητρώο της Πολιτικής Προστασίας. Για να γίνεις μέλος μεταξύ άλλων χρειάζεται η άδεια χρήστη, πιστοποητικό από έναν παθολόγο, έναν ψυχολόγο και έναν ψυχίατρο. Σε όλες τις Κυκλάδες το προηγούμενο διάστημα μέχρι και την απόρριψη μας δεν υπήρχε ψυχίατρος σε δημόσιο νοσοκομείο. Υπήρχε μόνο ένας ιδιώτης στη Μύκονο.
Αρνήθηκαν να πάνε στην Αθήνα
«Επομένως και οι 95 από όλα τα νησιά έπρεπε είτε να ταξιδέψουμε στην Αθήνα για να κλείσουμε ραντεβού με ψυχίατρο, ή να κάνουμε ένα σορό έξοδα, να αφήσουμε τις δουλειές μας και τις οικογένειας μας. Το ελάχιστο που περιμέναμε ως αναγνώριση για την προσφορά μας ήταν μία διευκόλυνση πάνω στο θέμα είτε με κάλυψη κάποιων εξόδων ή με την αποστολή ενός ψυχιάτρου που θε εξέταζε τα μέλη μας. Από τα 95 μέλη μας μόνο τα 21 δέχτηκαν να κάνουν αυτή τη διαδικασία αλλά η Πολιτική Προστασία μας απέρριψε όλους. Έτσι μείναμε εκτός μητρώου Πολιτικής Προστασίας μετά από 18 χρόνια ανιοδιοτελούς προσφοράς. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και οι Δήμοι και μας προσκαλούν στις ασκήσεις και μας αναγνωρίζουν αλλά τυπικά είμαστε εκτός μητρώου Πολιτικής Προστασίας».
Η λύση της παιδοψυχιάτρου
Και επειδή στην Ελλάδα πρέπει να έχεις... άστρο για να προχωρήσεις έτσι και οι ραδιοερασιτέχνες σκέφτηκαν μία ενδιάμεση λύση: «Στη Σύρο υπάρχει μία παιδοψυχίατρος. Εκεί είχαν πάει να εξεταστούν και τα μέλη της δημοτικής εθελοντικής ομάδας Σύρου και πήραν πιστοποίηση. Έτσι αποφασίσαμε να πάμε και εμείς εκ των υστέρων στην παιδοψυχίατρο, πήραμε πιστοπιητικά, τα υποβάλαμε και εδώ και 4 μήνες δεν έχουμε λάβει απάντηση. Εκεί είμαστε και για την ώρα και επισήμως είμαστε εκτός μητρώου. Επικοινωνήσαμε πολλές φορές, ανταλλάξαμε ηλεκτρονική αλληλογραφία, ο κύριος Κικίλιας γνωρίζει το πρόβλημα και περιμένουμε...».
Πρέπει να μας μάθει ο κόσμος
Ελπίζοντας πως το πρόβλημα θα λυθεί η ηγεσία της της Ενωσης Ραδιοερασιτεχνών Κυκλάδων παραδέχεται πως χρειάζεται μεγαλύτερη εξωστρέφεια έτσι ώστε οι νέες γενιές να γνωρίσουν τις απεριόριστες δυνατότητες που τους δίνει η τεχνολογία: «Πράγματι πρέπει και εμείς να επικοινωνήσουμε αυτό που κάνουμε γιατί ο πολύ κόσμος δε γνωρίζει τη σπουδαιότητα του έργου μας παρότι στην ουσία είναι ένα χόμπι. Θα σας πω μόνο πως ο εξοπλισμός μας κοστίζει πολλά χρήματα, ενώ έχουμε και εφεδρικό εξοπλισμό για κάθε ενδεχόμενο».
Άδεια λειτουργίας
Κάθε ραδιοερασιτέχνης πρέπει να έχει άδεια λειτουργίας την οποία παίρνει με εξετάσεις όπως το δίπλωμα οδήγησης από το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Οποιος χρησιμοποιεί εξοπλισμό χωρίς νόμιμη άδεια διώκεται ποινικά και κατάσχεται ο εξοπλισμός του.
Οι «μορσίτες» και το φεγγάρι
Οι ραδιοερασιτέχνες, χρησιμοποιούν πομποδέκτες και η επικοινωνία τους δεν επιτυγχάνεται μόνο με την φωνή, αλλά ακόμα και με σήματα Μορς (Morse) καθώς και ψηφιακά με την βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι μορσίτες είναι συνήθως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και άνθρωποι που στο παρελθόν απέκτησαν γνώση από τη θητεία του στο στρατό ή στα βαπόρια. Τα μορς ήταν ο πρώτος τρόπος επικοινωνίας μέσω ερτζιανών. Βρίσκει πολλές χρήσεις ειδικά στα βραχέα κύματα, καθώς επίσης και για πειραματισμό όπως στην επικοινωνία μέσω ανάκλασης σήματος στο φεγγάρι, εξ’αιτίας της αναγνωρισιμότητας του ήχου, διότι είναι πιο εύκολη η ακρόαση ενός μονότονου ήχου μέσα από παράσιτα (στατικά κύματα), παρά μιας φωνής».
Διεθνής γλώσσα ο κώδικας Μορς
Tα γράμματα του κώδικα μορς είναι τα ίδια σε όλο τον κόσμο, έτσι είναι πιο εύκολο να επικοινωνήσουν άτομα που ζουν σε διαφορετικές χώρες. Μπορεί να βρει εφαρμογή και στα φωτοσήματα από φακούς. Επίσης, η ιδιοκατασκευή ενός πομπού σημάτων μορς, είναι πολύ πιο εύκολη και διαδεδομένη από εγχειρίδια και ίντερνετ. Όσο για το κόστος ενός πομπού ξεκινάει από 500 Ευρώ και ανεβαίνει ενώ έξτρα είναι το κεραιοσύστημα, οι βάσεις και ένα σορό ηλεκτρονικά εξαρτήματα.
Εμπνευση, μόρια και ΑΣΕΠ
«Ο ραδιοερασιτέχνης είναι χρήσιμος για τους γύρω του, για την οικογένεια του, για την κοινότητα του και την κοινωνία. Είναι πηγή γνώσης και έμπνευσης για όλους και καλό θα ήταν να αναβαθμιστεί ο ρόλος τους όχι μόνο στην Πολιτική Προστασία αλλά και στο ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα. Θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι γνώσεις του ραδιοερασιτέχνη και να αποτελέσουν βάση μοριοδότησης για είσοδο σε ανώτερες πανεπιστημιακές σχολές ή ακόμα και στον ΑΣΕΠ» τονίζει ο Κάρολος Πρίντεζης.
Αποκάλυψη Πλακία: «Υπάρχει και τρίτη τοποθεσία όπου μετέφεραν τα χώματα από τα Τέμπη»
Γερμανία: «Η δημοκρατία σε χρειάζεται» - Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα κατά της ακροδεξιάς
Νέος πόλεμος ανακοινώσεων Κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ για τα Τέμπη
Ο Τραμπ λέει πως δεν θα απελάσει τον πρίγκιπα Χάρι: «Έχει ήδη αρκετά προβλήματα με την απαίσια σύζυγο του»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr