Σεισμοί στις Κυκλάδες: Συνεδριάζουν εκ νέου σήμερα οι Επιτροπές σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου
Στο τραπέζι όλα τα μέτρα που έχουν παρθεί - Τι αλλαγές θα υπάρξουν - Σήμερα οι αποφάσεις για τα σχολεία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τρεις σεισμικές δονήσεις, οι δύο από τις οποίες ήταν μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και μια 4,4, καταγράφτηκαν στον θαλάσσιο χώρο 17-26 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της κοινότητας Αρκεσίνης Αμοργού τις πρώτες πρωινές ώρες —με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 05:11, στις 05:08 και στις 03:52—, κατά δεδομένα που δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Και οι τρεις σεισμοί χαρακτηρίστηκαν «ασθενείς» από το ινστιτούτο. Καθημερινά συνεχίζουν να καταγράφονται δεκάδες δονήσεις στην περιοχή.
«Ίσως τα 5,2 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός»
Σε νέα ανάλυση για τους συνεχόμενους σεισμούς στο Αιγαίο προέβη το πρωί του Σαββάτου (8/2) ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του στο Facebook. Σε αυτήν αναφέρει πως διαπιστώνεται μια σχετική πτώση των μεγεθών των σεισμών που ακολούθησαν μετά τον ισχυρότερο μεγέθους 5,2 στις 5 Φεβρουαρίου. Μια πρώτη ένδειξη ότι ίσως εκείνος ήταν ο κύριος.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:
«Σεισμική ακολουθία Σαντορίνης-Αμοργού. Δημοσιεύσαμε μια σύντομη προκαταρκτική έκθεση που δημοσιεύτηκε χθες στην ιστοσελίδα του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου στο Στρασβούργο (δειτε 1ο σχόλιο). Τώρα διαπιστώνουμε μια σχετική πτώση των μεγεθών των σεισμών που ακολούθησαν μετά τον ισχυρότερο μεγέθους 5,2 στις 5/2. Μια πρώτη ένδειξη ότι ίσως εκείνος ήταν ο κύριος. Αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να το επικυρώσουμε. Θα επανέλθω σύντομα».
Σήμερα συνεδριάζουν οι Επιτροπές
Σήμερα συνεδριάζουν οι δύο επιτροπές των επιστημόνων - του σεισμικού κινδύνου και ηφαιστειακού κινδύνου - και με βάση τα τελευταία δεδομένα της σεισμικότητας αναμένεται να προτείνουν επιχειρησιακές δράσεις.
Σημειώνεται ότι σήμερα μετά τη συνεδρίαση των επιτροπών μεταξύ άλλων αναμένεται και η απόφαση για τα σχολεία σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη.
Ο Ευθύμιος Λέκκας αναλύοντας τα δεδομένα μετά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε και χθες στο νησί από ειδικό κλιμάκιο, σχολιάζοντας την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας είπε ότι «το σίγουρο είναι πως το σενάριο που έλεγε πως θα έχουμε έναν σεισμό της τάξεως 6, 6,2 Ρίχτερ, τροποποιήθηκε και είναι σενάριο για σεισμό μικρότερου των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Αύριο έχουμε τη συνεδρίαση και των δύο επιτροπών για τον σεισμικό και τον ηφαιστειακό κίνδυνο, οπότε θα εξετάσουμε τα καινούρια δεδομένα, ώστε να κάνουμε τις νέες προτάσεις προς την πολιτεία».
«Το σενάριο των 6+ Ρίχτερ απομακρύνεται και είμαστε στο 6-. Είναι μια ευνοϊκή εξέλιξη, όπως είναι εξέλιξη ότι κάθε μέρα έχουμε αρκετούς σεισμούς. Η εκδήλωση σεισμικότητας είναι σε υψηλά επίπεδα, συνεπώς απομειώνεται η ενέργεια που είχε συσσωρευτεί και δημιούργησε στη σεισμική ακολουθία», πρόσθεσε στη συνέχεια ο καθηγητής.
«Σεισμικό σμήνος» η μέχρι τώρα σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες – Πώς αξιολογούν οι επιστήμονες του ΕΚΠΑ τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί από τον «χορό» των Ρίχτερ στην περιοχή
«Μαραθώνιο» κρύου προβλέπουν οι μετεωρολόγοι: Μέχρι πότε θα διατηρηθούν οι χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή
Google Maps: Αυτοί είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί που αναζητάμε στην Ελλάδα
Ο Χρήστος Μάστορας επέστρεψε στη σκηνή μετά τη σύλληψη του για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr