Σαντορίνη: Τρομοκρατημένοι οι κάτοικοι του νησιού - «Θα συνεχιστούν οι σεισμοί» λέει ο Παπαζάχος στο OPEN
Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στα νησιά των Κυκλάδων, με τους κατοίκους να ζουν καθημερινά με τον φόβο ενός πιο ισχυρού χτυπήματος του Εγκέλαδου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
![Σαντορίνη (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)](http://cdn.ethnos.gr/imgHandler/875/d132a366-74d5-458d-aa9a-236d075cf89a.jpg)
Η γη συνεχίζεται να σείεται στα νησιά των Κυκλάδων, με οκτώ σεισμικές δονήσεις να καταγράφονται μέσα σε 70 λεπτά το πρωί του Σαββάτου (8/2).
Φοβισμένοι οι κάτοικοι - Για πιθανότητα σεισμού 7 Ρίχτερ μιλά ο Τσελέντης
«Κάθε δόνηση που έρχεται την αισθανόμαστε. Κοιτάμε τον ανεμιστήρα που πάει και έρχεται», αναφέρει κάτοικος της Σαντορίνης στο OPEN. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η σεισμική ακολουθία μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού παραμένει σταθερή και δεν συσχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα των Καμένων και του Κολούμπο. Από την 1η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 800 σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ, οι επιτροπές εκτίμησες σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου αποφάσισαν την παράταση των μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό μέχρι την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου.
Προληπτικά οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων, αλλά και να μην πάνε στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Φηρών. Σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης θα πρέπει να απομακρυνθούν από τις παράκτιες περιοχές, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ να ήταν ο κύριος, σύμφωνα με τον σεισμολόγο, Γεράσιμο Παπαδόπουλο, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή του OPEN «Τώρα Μαζί».
«Πριν από τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ ήταν σαφέστατα μια προσεισμική ακολουθία που είχε ως αποτέλεσμα αυτόν τον σεισμό. Τα πρώτα σημάδια που παίρνουμε είναι ότι σταματά η προσεισμική ακολουθία και ίσως μεταβαίνουμε πλέον προς χαρακτηριστικά μετασεισμικής, κάτι που αν επαληθευθεί τότε ο 5,2 ήταν ο κύριος σεισμός», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.
Από τη μεριά του, ο Άκης Τσελέντης κάνει λόγο για υπαρκτό σενάριο να σημειωθεί σεισμός ακόμα και 7 Ρίχτερ. «Το πιο πιθανό (δεν μπορώ να σας πω πότε ακριβώς) είναι να δώσει η ρηξιγενής ζώνη έναν σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ, αλλά οφείλουμε να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας και τη μικρή πιθανότητα να φτάσει το ταβάνι των 7 Ρίχτερ. Εύχομαι να γίνει γρήγορα ο κύριος σεισμός, γιατί όσο καθυστερεί, αυξάνει το μέγεθος», τόνισε.
Στο μυαλό όλων η επόμενη μέρα - Στη Νέα Μάκρη οικογένειες από τη Σαντορίνη
Όσοι παρέμειναν στη Σαντορίνη, αλλά και όσοι έφυγαν, ελπίζουν ότι ο εφιάλτης θα τελειώσει σύντομα. «Φοβόμαστε, αλλά προσπαθούμε όσο μπορούμε να το ξεπερνάμε. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν φοβάται τον σεισμό. Είναι κάτι που δεν το βλέπεις, αλλά έχω εμπιστοσύνη στο σπίτι μου. Το έχω ενισχύσει και είμαι καλυμμένος. Το πλιάτσικο είναι πρόβλημα. Η κατάσταση μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Σκεφτόμαστε την επόμενη μέρα», αναφέρουν κάτοικοι του νησιού.
Πάντως, ενδεικτικό της φυγής πολλών ανθρώπων από το νησί είναι ότι οι δρόμοι γύρω από το αεροδρόμιο έχουν μετατραπεί σε ένα ατελείωτο πάρκινγκ. Πονοκέφαλο αποτελούν για τους ειδικούς και οι κατολισθήσεις, λόγω των συνεχόμενων σεισμών. Παράλληλα, οι πρώτες οικογένειες από τη Σαντορίνη έφτασαν στις κατασκηνώσεις της Νέας Μάκρης, όπου φιλοξενούνται από τον Δήμο Αθηναίων. Οι επιτροπές θα συνεδριάσουν την Τρίτη (11/2), ενώ πρωτοβουλία του Βασίλη Κικίλια, εκπρόσωπος αυτών θα είναι ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος.
«Για μια εβδομάδα σημειώνονταν ισχυροί σεισμοί, μετά ηρεμούσε η κατάσταση, μετά υπήρχαν πάλι σεισμοί. Υπήρξε και ο σεισμός που ήταν 5,2 Ρίχτερ, αλλά και ένας ακόμα που ήταν 4,9 Ρίχτερ. Μια ηρεμεί, μια κουνάει. Οι κάτοικοι ζουν ένα μαρτύριο. Φοβούνται, υπάρχει ανησυχία και γι’ αυτό πολλοί φεύγουν. Είναι μια άγρια κατάσταση, ειδικά όταν γίνονται σεισμοί τη νύχτα. Κουνιέται το έδαφος και δεν ξέρεις πώς να αντιδράσεις. Οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους, γιατί σε λίγο καιρό έχουμε τη θερινή σεζόν. Οι κάτοικοι ζητούν στήριξη. Η πλειοψηφία των εργαζομένων και των επισκεπτών έχει φύγει. Έχουν κλείσει τα περισσότερα μαγαζιά και έχει σταματήσει κάθε οικοδομική δραστηριότητα. Έχουν μείνει χιλιάδες στο νησί και χρειάζονται βοήθεια και απαντήσεις οι άνθρωποι», ανέφερε χαρακτηριστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN ο Γιάννης Ζιάκας.
Παπαζάχος στο OPEN: Θα συνεχιστεί η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN μίλησε και ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος ορίστηκε εκπρόσωπος των επιτροπών από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. «Ως εκπρόσωπος μεταφέρω πληροφορίες προς τα ΜΜΕ, αλλά και οι υπόλοιποι συνάδελφοι θα μιλάνε κανονικά. Δεν ξέρουμε πόσο μεγάλος μπορεί να είναι ένας σεισμός. Υπάρχουν ενδείξεις. Τα 6 Ρίχτερ είναι ένα ενδεικτικό μέγεθος. Το 6,2 είναι δύο φορές ισχυρότερο από το 5,9. Το μέγεθος εξαρτάται από λεπτομέρειες που αγνοούμε αυτή τη στιγμή. Από την κατάσταση των ρηγμάτων στη γη, από το αν έχει μείνει κάποιο κομμάτι για να δραστηριοποιηθεί. Δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες. Έχει βελτιωθεί η ακρίβεια και έχουμε πιο σωστή εικόνα. Βλέπουμε μια πιο συγκεκριμένη κατανομή που είναι σε συγκεκριμένα βάθη», υπογράμμισε ο καθηγητής.
«Το αν θα συνεχίσει αυτή η διαδικασία για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα είναι άγνωστο. Θα κινηθούμε με τη λογική βλέποντας και κάνοντας. Μειώσεις και αυξήσεις σεισμικότητας είναι πολύ συνηθισμένες και δημιουργούν ψευδαισθήσεις στον κόσμο ότι όλα τελείωσαν. Είχαμε πει για μερικές εβδομάδες, μας κοιτούσαν καχύποπτα. Η επόμενη εβδομάδα θα πάει έτσι, είναι θέμα γεωλογικής πραγματικότητας», πρόσθεσε στη συνέχεια.
«Αυτή τη στιγμή τα χαρακτηριστικά της σμηνοσειράς επικρατούν. Υπάρχουν κάποιες υποψίες για τον τύπο και τη διαδικασία που ευνοούν το σενάριο. Τα προληπτικά μέτρα δεν θα αλλάξουν. Τα μέτρα εξυπηρετούν το να αντιμετωπιστεί ο πανικός από έναν μεγάλο σεισμό. Θα ήταν δύσκολο οι εκπαιδευτικοί να διαχειριστούν τα παιδιά μέσα στην τάξη. Τα νησιά δονούνται συνέχεια», συμπλήρωσε ο σεισμολόγος.
«Όλοι συμφώνησαν ότι το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε είναι στο νησί της Ανύδρου, δεν υπάρχει αμφιβολία. Δεν είναι στο πεδίο ενδιαφέροντος τα άλλα ρήγματα αυτή τη στιγμή. Οι εκτιμήσεις είναι ότι ένας σεισμός 6 Ρίχτερ θα έχει περιορισμένες βλάβες, κυρίως θα υπάρχουν ζημιές σε παλαιότερα κτίρια. Γενικά στη Σαντορίνη τα κτίρια είναι σε καλή κατάσταση, όπως λένε οι μηχανικοί. Η αντισεισμική μας πολιτική δεν βασίζεται στη βραχυπρόθεσμη πρόγνωση, αλλά στα κτίρια. Δεν υπάρχει δικαιολογία ότι ένα κτίριο είναι ακατάλληλο, γιατί θα είναι πάντα έτσι. Η εγγύησή μας είναι οι αντισεισμικές κατασκευές, αλλά τονίζουμε ότι η διάρκεια του φαινομένου θα είναι σημαντική στη συνέχεια», κατέληξε ο Κώστας Παπαζάχος.
Σαντορίνη: Τρομοκρατημένοι οι κάτοικοι του νησιού - «Θα συνεχιστούν οι σεισμοί» λέει ο ο Παπαζάχος στο OPEN
Ρόδος: Ηλικιωμένος ασέλγησε στην 8χρονη κόρη του γιατρού που τον περιέθαλψε μετά από τροχαίο
Αποκάλυψη Πλακία: «Υπάρχει και τρίτη τοποθεσία όπου μετέφεραν τα χώματα από τα Τέμπη»
Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Ένας 16χρονος μαχαίρωσε τον 23χρονο αδελφό του – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr