Γκανάς για Σαντορίνη: «Ανυψώθηκε η Καλντέρα έως και 4 εκατοστά - Το έχουμε δει το 2011-2012»
Τι λένε οι ειδικοί για τη συνεχή σεισμική δόνηση στο νησί🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
![Σαντορίνη/INTIME](http://cdn.ethnos.gr/imgHandler/875/9b8eeb5b-1670-4cd8-b3aa-d62c4a264072.jpg)
Παραμένει αμείωτη η ανησυχία για τους σεισμούς στη Σαντορίνη με τους ειδικούς να παρακολουθούν συνεχώς το φαινόμενο που δεν φαίνεται να καταλαγιάζει. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλη Καραστάθη είχαμε τους σεισμούς ενός χρόνου μέσα σε 10 ημέρες με τον ίδιο να δηλώνει για μια σταθερότητα της κατάστασης.
Από την πλευρά του και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάσης Γκανάς, σε δηλώσεις στον Alpha, μίλησε για ένα φαινόμενο που έχει επηρεάσει την Καλντέρα.
«Έχουμε καταγράψει ανύψωση της Καλντέρας έως και 4 εκατοστά από τον Αύγουστο του 2024 έως και σήμερα. Επίσης, έχουμε παρατηρήσει οριζόντιες μετακινήσεις της καλντέρας προς ανατολάς κατά περίπου 6 εκατοστά. Αυτό είναι αποτέλεσμα της διέγερσης. Δεν μπορώ να πω ότι είναι ανησυχητικό τώρα γιατί το έχουμε δει το 2011-2012 και δεν ακολουθήθηκε από κάποια έκρηξη. Όμως είναι μια σημαντική μεταβολή και πρέπει να την παρακολουθούμε», τόνισε ο σεισμολόγος.
Όπως εξήγησε «και οι μεταβολές αυτές είναι αποτέλεσμα της ανόδου του μάγματος από τον μανδύα προς τον φλοιό και στη συνέχεια στον μαγματικό θάλαμο, ο οποίος βρίσκεται κάτω από τη Νέα Καμένη και μεταξύ Νέας Καμένης και Οίας σε βάθος 3 χλμ».
Στη συνέχεια ο κ. Γκανάς τόνισε πως «οι πρώτες μετρήσεις δείχνουν ότι έχει ανέβει το μάγμα 5 εκατ. κυβικά, ενώ στην τελευταία κρίση που είχαμε στο ηφαίστειο το 2011-2012 είχε ανέβει 15 εκατ. κυβικά. Τώρα, ωστόσο, καθώς συνεχίζεται το φαινόμενο πρέπει να το παρακολουθούμε, να δούμε πώς θα εξελιχθεί».Αναφορικά μετο ρήγμα της Αμοργού, ο κ. Γκανάς εξέφρασε την άποψη ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ενεργοποιηθεί», καθώς με βάση τις μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, η περίοδος επανάληψής του είναι των 300 ετών.
«Υπάρχει μία σταθερότητα»
Ο καθηγητής Βασίλης Καραστάθης σχετικά με τον αριθμό των σεισμών τις τελευταίες μέρες δήλωσε αρχικά: «Παρακολουθούμε μια σταθερότητα στην εξέλιξη της ακολουθίας. Οι σεισμοί είναι πάρα πολλοί και οι σεισμοί που γίνονται, με αξιόπιστο τρόπο αλλά και με τα αυτόματα συστήματα που τρέχουμε με μηχανική μάθηση, φαίνεται ότι έχουν ξεπεραστεί κατά 15.000 και στο αστεροσκοπείο κάνουμε πειράματα. Αλλά οι σεισμοί με μέγεθος άνω του 3 ήδη έχουν ξεπεράσει το συνολικό κόστος. Σε ένα χρόνο σε όλη την Ελλάδα δεν φτάνουμε τους χίλιους. Και αυτό έχει γίνει μέσα στο Φλεβάρη, σε δέκα ημέρες».
«Στα υψηλότερα μεγέθη είναι ακόμα μεγαλύτερο το ποσοστό αυτό. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο πραγματικά κάνει υπεράνθρωπη προσπάθεια. Τα συστήματα να το πω κατά το κοινώς λεγόμενο, "έχουν πάρει φωτιά". Τα αυτόματα συστήματα κάθονται σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο. Οτιδήποτε βλάβη συμβεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο, σε λεπτά αποκαθίσταται. Οι αναλυτές είναι όλη τη μέρα πάνω στο έργο», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για το τι μπορεί να ακολουθήσει, ο κ. Καραστάθης απάντησε: «Μέχρι στιγμής αυτό που βλέπουμε είναι η σταθερότητα στην εξέλιξη. Έχουμε διάφορες αυξομειώσεις στην συχνότητα των σεισμών. Βλέπουμε και μερικές εξάρσεις οι οποίες είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό αυτής της ακολουθίας σε σύντομο χρονικά διαστήματα να έρχονται πολλά γεγονότα μεγάλων μεγεθών και να έχουμε και περιόδους ηρεμίας. Έχει να κάνει και με το όλο μηχανισμό που διέπει όλη αυτή τη δημιουργία, τους μήνες που παρακολουθούμε. Από εκεί και πέρα αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δούμε σιγά σιγά να μπαίνει σε μια κατάσταση η συνεχώς μειούμενη συχνότητα».
Το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου κύριου σεισμού
Στο ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου κύριου σεισμού ο καθηγητής επισήμανε: «Μέσα σε ελάχιστο χρόνο γίνονται σεισμοί ενός έτους. Από εκεί και πέρα όμως έχει και χαρακτηριστικά μοναδικά. Δηλαδή παρατηρούμε κάποια φαινόμενα γρήγορης μετακίνησης, επίκεντρα από σημείο σε σημείο εντός του ρήγματος. Αρχίζουν κάποιες θεωρήσεις για το τι πραγματικά συμβαίνει. Συνεργαζόμαστε όλοι οι επιστήμονες μαζί να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει και μετά ξανά φαίνεται ότι έχουμε κάτι πιο πολύπλοκο από τα συνήθη συμβάντα και ακολουθίες που λαμβάνουν χώρα. Συνήθως τα σμήνη σεισμών σβήνουν χωρίς μεγαλύτερο σεισμό. Από κει και πέρα. Εμείς αφήνουμε το φαινόμενο να παίρνουμε το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού ανοιχτό».
Και κατέληξε: «Αυτό είναι κάτι που επειδή δεν είναι το ίδιο πιθανό με το σενάριο, να το πούμε με το ενδεχόμενο και συλλογικά, θεωρώ ότι είναι άκυρο να δίνουμε τέτοια μεγέθη. Το θέμα είναι ότι μπαίνουν παράμετροι μέσα, οι οποίοι πραγματικά δυσκολεύουν αυτή την εκτίμηση και το τι ενέργεια έχει συσσωρευτεί και το ποιες ζώνες».
Γυναικοκτονία στις Σέρρες: Γνώριμος των Αρχών ο 59χρονος - Είχε απασχολήσει για ενδοοικογενειακή βία με θύμα τον γιο του
Μαρινάκης για ανασχηματισμό: Δεν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού
Αποζημίωση «μαμούθ» από το «Χ» στον Τραμπ λόγω αναστολής του λογαριασμού του το 2021
«Βαρυχειμωνιά... διαρκείας δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα» - Νέα πρόγνωση Μαρουσάκη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr