Σεισμοί στις Κυκλάδες: Στη Σαντορίνη ωκεανογραφικό με πολυμελή ομάδα
«Για ένα σπάνιο γεωολογικό φαινόμενο» μίλησε η καθηγήτρια Γεωλογίας του ΕΚΠΑ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
![Σεισμός στη Σαντορίνη (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)](http://cdn.ethnos.gr/imgHandler/875/84af2a64-e405-4113-8b4a-e18f347d7018.jpg)
«Για ένα σπάνιο γεωολογικό φαινόμενο» μίλησε η καθηγήτρια Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού, μιλώντας στην ΕΡΤ, αποκλείοντας τον ενδεχόμενο ηφαστειακής έκρηξης αλλα ενεργοποίησης σεισμογόνου χώρου.
«Έχει ενεργοποιηθεί ένας ευρύτερος σεισμογόνος χώρος που αποτελείται από πολλές ρηξιγενείς ζώνες, οι οποίες πιθανότατα να έχουν ενεργοποιηθεί από τη διέλευση ρευστών από έναν μεγαλύτερο μαγματικό θάλαμο, δηλαδή μαγματικές διεργασίες μπορούν να κινήσουν τα ρήγματα χωρίς όμως να έχουμε την περίπτωση μιας τεράστιας ηφαιστειακής έκρηξης έτσι, έτσι όπως έχει ακουστεί και έχει φοβίσει τον κόσμο» τόνισε
«Είναι ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, το οποίο το μελετάμε πολύ εντατικά και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο να αναλύουμε και να συνδυάζουμε τα δεδομένα της μορφολογίας του πυθμένα, το τι βρίσκεται στο υπέδαφος μέσα στον υποθαλάσσιο πυθμένα και τι γίνεται στα βαθύτερα στρώματα στα έγκατα της γης» εξήγησε.
Η κα Νομικού σε ερώτηση για το εάν υπάρχει τελικά ένας συσχετισμός μεταξύ του μάγματος και των ρηγμάτων που έχουν ως αποτέλεσμα της δονήσεις απάντησε στο ΕΡΤNews: “Δεν το αρνηθήκαμε ποτέ. Πάντοτε λέγαμε ότι είναι ένας χώρος όπου έχεις ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου. Έχεις μαγματικές διεργασίες πολύ βαθύτερες, άρα πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά τη σχέση ηφαιστειότητας και τεκτονικής. Αυτά τα δύο μεγέθη αλληλοεπηρεάζονται. Δεν το αρνήθηκε κανένας, απλά οι μηχανισμοί γένεσης που μας δίνουν οι σεισμολόγοι δείχνουν ότι αυτοί οι σεισμοί είναι τεκτονικοί. Δηλαδή έχουμε μετακινήσεις του υποθαλάσσιου πυθμένα“.
Την Τετάρτη στην Άνυδρο τοποθετήθηκε ένα σύστημα καταγραφής και μεταβολής του εδάφους, το οποίο παράλληλα θα παρακολουθεί και την σεισμική δραστηριότητα, ενώ σήμερα θα βρεθεί στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, το Ωκεανογραφικό Αιγαίο, με πολυμελή επιστημονική ομάδα.
Η ερευνητική ομάδα φέρει κατάλληλα επιστημονικά εργαλεία με τα οποία θα μπορεί να συλλέξει πρόσθετα δεδομένα γεωλογικά, γεωφυσικά, γεωχημικά, έτσι ώστε να υπάρχει μια πληρέστερη κατανόηση του φαινομένου.
Στη θαλάσσια περιοχή το ωκεανογραφικό «Αιγαίο»
Στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού θα βρίσκεται από σήμερα το ωκεανογραφικό σκάφος «Αιγαίο» με πολυμελή ερευνητική ομάδα και κατάλληλο σύγχρονο επιστημονικό εξοπλισμό.
Η νέα ερευνητική αποστολή στην οποία προχωρά το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), έχει σκοπό τη συλλογή γεωλογικών, γεωφυσικών, γεωχημικών και ωκεανογραφικών δεδομένων με σκοπό την πληρέστερη κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας που εξελίσσεται στην περιοχή.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση το ωκεανογραφικό σκάφος «Αιγαίο» θα προβεί σε:
1. «Λεπτομερή βυθομετρική και μορφολογική αποτύπωση του πυθμένα με στόχο τον εντοπισμό φαινομένων ή δομών που σχετίζονται με τη δραστηριότητα των υποθαλάσσιων ρηγμάτων, την πιθανή εκδήλωση υποθαλάσσιων κατολισθήσεων και την εκτίμηση της επικινδυνότητας των υποθαλάσσιων πρανών σε κατολισθήσεις.
2. Καταγραφή υψηλής ανάλυσης σεισμικών τομών του υποστρώματος του πυθμένα με στόχο την λεπτομερή αποτύπωση του ανώτερου τμήματος των ρηγμάτων που πιθανόν έχουν δραστηριοποιηθεί κατά την τρέχουσα σεισμική διέγερση καθώς και των πιθανών κατολισθητικών φαινομένων.
3. Καταγραφή πρόσθετων σεισμικών τομών μεγάλης διείσδυσης (multichannel reflection seismics) με στόχο την συλλογή περισσότερων δεδομένων για την γεωμετρία των ρηγμάτων σε μεγαλύτερα βάθη (>1-2 χλμ.) κάτω από τον πυθμένα.
4. Μετρήσεις ωκεανογραφικών παραμέτρων (θερμοκρασία, θολερότητα, αλατότητα) και των συγκεντρώσεων ραδιενεργών στοιχείων (π.χ ραδόνιο) στη στήλη του νερού και κοντά στον πυθμένα, με στόχο τον εντοπισμό πιθανής αυξημένης έκλυσης ρευστών (αερίων) από τα υποθαλάσσια ρήγματα της περιοχής».
4,2 Ρίχτερ δύο φορές μέσα σε 1 λεπτό
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στην περιοχή. Δύο λεπτά μετά τη 1 τα ξημερώματα της Πέμπτης (13.02.2025) έγινε δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και στη 1:03 π.μ. ακολούθησε μία ακόμη ίδιας έντασης.
Οι σεισμοί στη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά συνεχίζονται με μεγάλη συχνότητα, όπως γίνεται και αυτή τη νύχτα.Στη 1:02 μετά τα μεσάνυχτα σημειώθηκε η πρώτη από τις δύο δονήσεις της τάξης των 4,2 Ρίχτερ.Το επίκεντρό της εντοπίζεται 23 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Το δε εστιακό βάθος του σεισμού βρίσκεται στα 11,4 χλμ. Ένα λεπτό αργότερα, έγινε ο δεύτερος σεισμός των 4,2 βαθμών.
Πάνω από 15.300 σεισμοί
Κατά μέσο όρο 100 δονήσεις ταρακουνούν κάθε μέρα τους κατοίκους των Κυκλάδων με τους ειδικούς να διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλειά τους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 10 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, περισσότερους από 15.300 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης, εκ των οποίων άνω των 13.200 με μεγέθη Μ³1.0.
Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει πάντως πότε ακριβώς θα τελειώσει το φαινόμενο τοποθετώντας την εκτόνωσή του ακόμη και μετά το Πάσχα, αφού πρόκειται για μια αργόσυρτη φυσική διεργασία που απαιτεί γερά νεύρα, ψυχραιμία και τήρηση των κανόνων ασφαλείας. «Είναι κάτι το οποίο κρατάει εβδομάδες, συνήθως σε κάποιες περιπτώσεις και μήνες, περισσότερους καμιά φορά και από δύο και τρεις μήνες» τόνισε στο ΕΡΤNews ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος.
Όσον αφορά στον κίνδυνο για πολύ μεγάλο σεισμό, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Κωνσταντίνος Συνολάκης, τόνισε στο ΕΡΤNews ότι υπάρχουν γεωλογικά όρια, δηλαδή ανάλογα με την περιοχή παραμόρφωσης, αν εξακολουθήσουμε να έχουμε επίκεντρα τα οποία προχωρούν προς τα βόρεια ή τα νότια, η περιοχή παραμόρφωσης, που θα μπορούσε να δώσει ένα μεγαλύτερο σεισμό, μεγαλώνει.
«Παρακολουθούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια αν υπάρχει μετατόπιση επικέντρων και αυτό που μας απασχολεί είναι να μην ξεφύγει η σεισμικότητα από το συγκεκριμένο ρήγμα που έχει ήδη σπάσει[…] δεν έχουμε αποκλείσει και το ενδεχόμενο κάποιου μεγαλύτερου σεισμού» σημείωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης.
Οι επιστήμονες πάντως είναι κατηγορηματικοί: οι μετακινήσεις του μάγματος των ηφαιστείων σε βάθος 5 χιλιομέτρων δεν αποτελούν ένδειξη ηφαιστειακής διέργεσης ή κίνδυνο έκρηξης.
«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι υπάρχει δραστηριοποίηση του Κολούμπο, τέτοια που να δημιουργεί υποψίες» τόνισε από πλευράς του ο Κώστας Παπαζάχος.
«Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος, υπάρχει δυνατότητα διαχείρισης μιας τέτοιας διέγερσης χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα ούτε για τη ζωή των ανθρώπων, ούτε για τη συνέχεια της οικονομικής ζωής» λέει ο ηφαιστειολόγος Γιώργος Βουγιουκαλάκης.
Γυναικοκτονία στις Σέρρες: Γνώριμος των Αρχών ο 59χρονος - Είχε απασχολήσει για ενδοοικογενειακή βία με θύμα τον γιο του
Μαρινάκης για ανασχηματισμό: Δεν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού
Αποζημίωση «μαμούθ» από το «Χ» στον Τραμπ λόγω αναστολής του λογαριασμού του το 2021
«Βαρυχειμωνιά... διαρκείας δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα» - Νέα πρόγνωση Μαρουσάκη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr