Ο σιδηρόδρομος... θέλει δρόμο ακόμα για να εκσυγχρονιστεί - Πολλές οι εκκρεμότητες
Αρκετό δρόμο φαίνεται ότι έχει ακόμα ο ελληνικός σιδηρόδρομος να διανύσει για να γίνει σύγχρονος και ασφαλής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋

Αρκετό δρόμο φαίνεται ότι έχει ακόμα ο ελληνικός σιδηρόδρομος να διανύσει για να γίνει σύγχρονος και ασφαλής. Αυτό προκύπτει τόσο από τα κρίσιμα έργα που συζητιούνται χρόνια, αλλά εξακολουθούν να λείπουν και προκηρύσσει ο ΟΣΕ τώρα, όσο και από τα όσα είπε την Πέμπτη στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Και μπορεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης να μίλησε για ασφαλή σιδηρόδρομο στον βασικό άξονα της χώρας από το 2027, ωστόσο ένα από τα βασικότερα έργα που θα καλύψει κενά στον κεντρικό άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη, θα είναι έτοιμο να παραδοθεί – εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις – πολύ αργότερα, στα τέλη Μαΐου του 2028, παρατείνοντας το χρονοδιάγραμμα του εκσυγχρονισμού.
Πρόκειται για το έργο της αναβάθμισης της υφιστάμενης διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα ΣΚΑ (Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών) – Οινόη και Σιδηροδρομικό Σταθμό Αλιάρτου, το οποίο αφορά εκτός της αναβάθμισης της υφιστάμενης διπλής σιδηροδρομικής γραμμής περίπου 52 χλμ, τα έργα υποδομής στους ενδιάμεσους σταθμούς, την αναβάθμιση των σιδ/κών σταθμών Οινόης και Αλιάρτου καθώς και την κατασκευή νέας στάσης στα Οινόφυτα. Σύμφωνα με την προκήρυξη του ΟΣΕ, ως ημερομηνία έναρξης έχει καθοριστεί η 1η Σεπτεμβρίου 2024 και η λήξη του έργου τοποθετείται χρονικά την 31η Μαίου 2028, ενώ η εκτιμώμενη αξία χωρίς ΦΠΑ ανέρχεται σε 240,72 εκατομμύρια ευρώ.
Αν εξαιρέσει κανείς το τμήμα περίπου 100 χλμ, το οποίο καταστράφηκε από τις ζημιές του Daniel, εν λόγω τμήμα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες «παραφωνίες» του δικτύου καθώς διαθέτει ακόμα παλαιά υποδομή και επιδομή, ενώ είναι κατασκευασμένο το 1960.
Προκειμένου να προχωρήσει το έργο, ο ΟΣΕ ανέθεσε πρόσφατα την υπηρεσία εκτίμησης και διαχείρισης επικινδυνότητας (Risk Analysis) για το έργο, ώστε να βεβαιωθεί ότι ικανοποιούνται οι απαιτήσεις ασφάλειας και διαλειτουργικότητας. Κι αυτό διότι το έργο εμφανίζει μεγάλη δυσκολία, ενώ θα εκτελείται σε συνθήκες κυκλοφορίας σε μονή γραμμή, κάτι το οποίο αυξάνει την επικινδυνότητα.
Η ολοκλήρωσή του θα αυξήσει αφενός τη χωρητικότητα επιτρέποντας τη διέλευση περισσότερων τρένων, αλλά και την ταχύτητα κίνησής τους έως τα 120 χλμ. την ώρα.
Παράλληλα με αυτό το έργο, ο ΟΣΕ προκήρυξε διαγωνισμό και για ένα δεύτερο που αφορά την αναβάθμιση της υπάρχουσας σιδηροδρομικής γραμμής Μουριές – Προμαχώνας σε μονή ηλεκτροδοτούμενη γραμμή. Πρόκειται για τμήμα μήκους περίπου 53 χλμ. και στόχος είναι με την ολοκλήρωσή του να μπορεί να εγκατασταθεί μελλοντικά το Σύστημα ηλεκτροκίνησης σε ολόκληρη τη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης – Προμαχώνα μήκους περίπου 128 km, με μέγιστη ταχύτητα 120 km/h.
Αντίστοιχα με το προηγούμενο, η λήξη και αυτού του έργου εκτιμώμενης αξίας 159 εκατ. ευρώ, έχει οριστεί για τα τέλη Μαΐου του 2028, ενώ και τα δύο έχουν ενταχθεί για συγχρηματοδότηση στο Ταμείο Συνοχής του Μηχανισμού για τη Σύνδεση της Ευρώπης (CEF II).
Ακόμα στην αναμονή για τα έργα της Θεσσαλίας - Πολλές οι εκκρεμότητες
Στο μεταξύ 1,5 χρόνο μετά τις κακοκαιρίες που κατέστρεψαν τη σιδηροδρομική υποδομή σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα, οι συμβάσεις για τα έργα οριστικής αποκατάστασης δεν έχουν υπογραφεί ακόμα με τα σχέδια συμβάσεων να εξακολουθούν να βρίσκονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ο σιδηρόδρομος να υπολειτουργεί σε ένα τμήμα περίπου 100 χλμ. στην Κεντρική Ελλάδα χωρίς μάλιστα να έχει αποσαφηνιστεί ο χρόνος έναρξης των εργασιών.
Στο τμήμα που επλήγη, προκειμένου να είναι ασφαλής η κυκλοφορία, οι διασταυρώσεις των συρμών γίνονται στους σταθμούς Λιανοκλαδίου και Λάρισας, οι οποίοι καλύπτονται από σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση και έχει οριστεί ενδιάμεσος σταθμός ελέγχου ο Παλαιοφάρσαλος.
Ωστόσο, αυτά δεν είναι τα μοναδικά έργα σε αναμονή. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στη Βουλή ο κ. Σταϊκούρας, τον Νοέμβριο του 2023 ολοκληρώθηκε η παράδοση της σύμβασης για την εγκατάσταση συστήματος αυτόματης προστασίας συρμών ETCS επί της γραμμής, αλλά δε συμβαίνει το ίδιο με το αντίστοιχο σύστημα επί των συρμών.
Τον Μάρτιο του 2024 υπεγράφη, η σύμβαση μεταξύ ΓΑΙΑΟΣΕ και Hitachi Rail για την αποκατάσταση των συστημάτων ETCS σε 115 μονάδες επί συρμών. Έως σήμερα έχουν αναταχθεί 72 μονάδες και τον Σεπτέμβριο του 2025 αναμένεται να έχουν αναταχθεί και οι υπόλοιπες 43.
Όσον αφορά το σύστημα τηλεπικοινωνίας GSM-R, είναι εγκατεστημένο στο 78% της γραμμής Αθήνα – Θεσσαλονίκη, έχοντας ανατάξει τις ζημιές που προκάλεσε ο Daniel.
Είναι εγκατεστημένες 100 μονάδες GSM-R επί συρμού, έχοντας λάβει, τον Ιούλιο του 2023, τη σχετική αδειοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ). Σύμφωνα με το υπουργείο εκτιμάται ότι στο τέλος του 1ου εξαμήνου του 2025, το σύστημα GSM-R θα είναι πλήρως λειτουργικό με την εξαίρεση βέβαια ενός μεγάλου τμήματος από την Τιθορέα έως τον Δομοκό.
Στις εκκρεμότητες συγκαταλέγεται και η εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αντικατάσταση 90 αυτόματων συστημάτων ισόπεδων διαβάσεων παλαιάς τεχνολογίας, με πιστώσεις ύψους 25 εκατ. Ευρώ, η οποία ξεκίνησε το 2024.
Σε επίπεδο προσωπικού του ΟΣΕ, μήνα με τον μήνα ανανεώνεται η... καθυστέρηση στις προσλήψεις των μόνιμων υπαλλήλων από τον διαγωνισμό του 2022. Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, βάσει της ενημέρωσης της διοίκησης του ΑΣΕΠ, σε περίπου ένα μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψη 140 νέων εργαζομένων, ενώ θα ακολουθήσουν διαδικασίες για άλλους 100.
Τραμπ και Ζελένσκι... ήρθαν πιο κοντά στην κηδεία του πάπα: Η επιθετική ανάρτηση για Πούτιν και οι απειλές για κυρώσεις
Τουλάχιστον 9 νεκροί στο Βανκούβερ - Αποκλείουν το σενάριο της τρομοκρατίας οι Αρχές
Κρήτη: Μπήκαν στο σπίτι 39χρονου και τον ξυλοκόπησαν - Μεταφέρθηκε αιμόφυρτος στο νοσοκομείο
Αποκάλυψη στον Κάλαμο: Οι 7 πηγές - μύθος στους Αγίους Αποστόλους που ρέουν στη θάλασσα ζεστό νερό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr