Ένα στα δύο παιδιά γεννιούνται στην Ελλάδα με καισαρική-Ποιοι νομοί είναι πρωταθλητές
Παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη το βιβλίο της Πρωτοδίκη Αλεξάνδρας Παπαχρίστου «Η αστική ιατρική ευθύνη στην αναίτια καισαρική τομή και τον εν γένει επεμβατικό τοκετό»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Οι γέννες με καισαρική τομή στην Ελλάδα αγγίζουν το 58% την ώρα που ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας ορίζει ότι μόλις ένα ποσοστό 15% θα πρέπει να ισχύει σε κάθε χώρα.
Την ελληνική πρωτιά σχολιάζει στο νέο βιβλίο της με τίτλο «Η αστική ιατρική ευθύνη στην αναίτια καισαρική τομή και τον εν γένει επεμβατικό τοκετό» η Πρωτοδίκης Αλεξάνδρας Παπαχρίστου.
Το βιβλίο παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη, επιχειρώντας να μην υπονομεύσει την χρησιμότητα της καισαρικής τομής αλλά να βάλει τα πράγματα σε μια σωστή βάση.
Μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μαιών και Μαιευτών Πάτρας Κωνστανίνα Νούσια ανέφερε ότι οχτώ στα δέκα παιδιά στο Αγρίνιο σήμερα γεννιούνται με καισαρική τομή και όχι με φυσιολογικό τοκετό. Το ποσοστό έφτασε το 2017 το 83% και το 2018 άγγιξε το 83% στην συγκεκριμένη πόλη είπε η κ. Νούσια.
Αντίστοιχα όπως σημείωσε η κ. Νούσια στη Σύρο οι καισαρικές τομές αγγίζουν το 79%, στα Χανιά το 74% στην Πάτρα 67,5 % και στα Γιάννενα το 67%. Χαμηλότερα είναι τα ποσοστά στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη. «Τα ποσοστά είναι εγκληματικά» δήλωσε η κ. Νούσια.
«Αδιαμφισβήτητα, είναι παράνομο, ανήθικο και, εν γένει, κατακριτέο το να υποβληθεί κάποιος σε ένα επώδυνο και σοβαρό χειρουργείο, ων απολύτως υγιής. Ωστόσο, η επικράτηση της καισαρικής τομής έναντι του φυσιολογικού τοκετού αποτελεί πλέον μία δυσάρεστη πραγματικότητα στην Ελλάδα. Μία εντελώς φυσική πράξη έχει αναχθεί σε απαραίτητα χειρουργική, με συνοδές πιθανές επιπλοκές» είπε μεταξύ άλλων η Πρωτοδίκης Αλεξάνδρα Παπαχρίστου κατά τη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου της.
Η μητρική θνησιμότητα ανά 100.000 γεννήσεις στη χώρα μας είναι 3 θάνατοι
«Το θέμα δεν είναι τόσο απλό. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι από το 1990 υπάρχει μια συνεχής αύξηση του ποσοστού των καισαρικών τομών έναντι των φυσιολογικών σε όλο τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη του κόσμου. Ωστόσο η αύξηση του ποσοστού συνοδεύτηκε από μία ιστορική μείωση της περιγενητικής θνησιμότητας. Η μητρική θνησιμότητα ανά 100.000 γεννήσεις στη χώρα μας είναι τρεις θάνατοι. Και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι από τις χαμηλότερες στον κόσμο» είπε μεταξύ άλλων ο Ομότιμος καθηγητής Μαιευτικής Βασίλης Τάρλατζης. Ο Ομότιμός Καθηγητής πρόσθεσε ότι πρέπει να αλλάξει το σύστημα των ειδικευόμενων γιατρών και ζήτησε την καλύτερη εκπαίδευσή τους στον επεμβατικό τοκετό
Το βιβλίο
Στο βιβλίο αυτό γίνεται, για πρώτη φορά, διερεύνηση της ραγδαίας αύξησης των καισαρικών τομών, όχι μόνο ως γεγονότος που εγείρει κοινωνιολογική παρατήρηση, αλλά και ως λόγου θεμελίωσης αστικής ιατρικής ευθύνης. Αναζητούνται οι κανόνες δικαίου, στους οποίους δύναται να υπαχθεί η πρακτική κάποιων μαιευτήρων-γυναικολόγων. Ταυτόχρονα, υπάρχει πλούσια καταγραφή νομολογίας που άπτεται της ιατρικής αμέλειας στη μαιευτική-γυναικολογία. Το βιβλίο αφορά, εν τέλει, κάθε αναίτια ιατρική πράξη, με πολύ σεβασμό για την Ιατρική· αυτήν `που ασκείται στο όνομα του ανθρώπου.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr