Η Εκκλησία Κρήτης διαφωνεί με την συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου
Γίνεται λόγος για «αμφισβητούμενο και μετέωρο μέλλον των Κληρικών της Κρήτης»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Την «έντονη διαμαρτυρία» και «δυσαρέσκεια» της προς την Ελληνική Πολιτεία εκφράζει η Εκκλησία της Κρήτης αναφορικά με τη συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου, δηλώνοντας πως «ουδεμία επίσημη ή ανεπίσημη ενημέρωση είχε για όσα ανακοινώθηκαν».
Η συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, στον απόηχο της συμφωνίας Τσίπρα - Ιερώνυμου ήταν πολύωρη, σύμφωνα με το cretalive.gr
Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε αργά το απόγευμα, αναφέρεται ότι οι Ιεράρχες του νησιού διαφωνούν με την «θρησκευτική ουδετερότητα της Ελλάδος» και με την προτεινόμενη αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος.
Γίνεται επίσης λόγος για «αμφισβητούμενο και μετέωρο μέλλον των Κληρικών της Κρήτης».
Δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπου Κρήτης Ειρηναίου
«Εμείς ως Σύνοδος λέμε ότι θέλουμε τη συνέχεια της παραδόσεως μας, της ζωής μας και όχι ακριβώς αυτά που ζητούν και θέλουν να γίνουν».
Σε ερώτηση για το αν θα ήθελε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης αρκέστηκε να πει: «Ευχαρίστως. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση να συναντηθούμε και να μιλήσουμε με οποιονδήποτε».
Επεσήμανε δε χαρακτηριστικά: «Αυτό το οποίο θέλουμε πάντοτε να λέμε είναι ότι είμαστε Έλληνες, ότι έχουμε παράδοση. Κι ότι πρέπει αυτήν την παράδοση να την κρατούμε και να την τηρούμε»
Αναλυτικά το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου:
«Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης συνήλθε στις 10 Νοεμβρίου 2018, στο Ηράκλειο, σε έκτακτη Συνεδρία και ασχολήθηκε με θέματα που είναι στην επικαιρότητα τις ημέρες αυτές, και συγκεκριμένα: την προτεινόμενη αναθεώρηση άρθρων του Ελληνικού Συντάγματος, τη μισθοδοσία του ιερού κλήρου και την εκκλησιαστική περιουσία.
Η Ιερά Σύνοδος συζήτησε τα μείζονος σημασίας θέματα αυτά και μελέτησε τις διάφορες εκκλησιαστικές, κοινωνικές, νομικές και άλλες προεκτάσεις και παραμέτρους, με συναίσθηση της σπουδαιότητας των θέσεων και Αποφάσεών της έναντι του Έθνους και της Ιστορίας.
Για το θέμα της προτεινόμενης αναθεώρησης άρθρων του Ελληνικού Συντάγματος από την κυβέρνηση η Ιερά Σύνοδος ομόφωνα αποφάσισε και δηλώνει τα εξής:
1. Θεωρεί απαράδεκτη την αναθεώρηση του άρθρου 21, το οποίο αναφέρεται και προστατεύει τον ιερό θεσμό της οικογένειας, που σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα αποτελεί «θεμέλιο της συντήρησης και της προαγωγής του Έθνους» και τελεί υπό την προστασία του Κράτους και δηλώνει ρητώς την αντίρρησή της στην απάλειψη της διατύπωσης αυτής από το Σύνταγμα. Αρχιερείς καθώς και κληρικοί της Μεγαλονήσου δέχονται συνεχώς αιτήματα και διαμαρτυρίες του λαού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο θεσμός της οικογένειας, ο οποίος αποτελεί το πρώτο κύτταρο της κοινωνίας μας και μάλιστα σε μέρες που η Πατρίδα μας έχει έντονο δημογραφικό πρόβλημα. Η οικογένεια χρειάζεται σαφή Συνταγματική προστασία και όχι αποδόμηση.
2. Η Ιερά Σύνοδος, κατ’ αρχήν, διαφωνεί ρητά με την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Ελληνικού Συντάγματος, καθώς ουδεμία Εθνική, κοινωνική ή νομική ανάγκη επιβάλλει τούτο. Αυτή τη θέση, εξέφρασε και ο Παναγιώτατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στο από 1ης Αυγούστου 2017 Σεπτό Πατριαρχικό του γράμμα, προς τον Εξοχώτατο Πρωθυπουργό της Ελλάδος.
Σε κάθε περίπτωση, η Εκκλησία Κρήτης διαφωνεί με την προτεινόμενη προσθήκη της φράσης: «Η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη», στο 3ο άρθρο του Συντάγματος. Δηλώνει τον σεβασμό της σε κάθε θρήσκευμα, το οποίο προστατεύεται και σήμερα επαρκώς από το Σύνταγμα (άρθρο 13, παρ.2) και τη νομοθεσία του Κράτους. Οι νομικές προεκτάσεις της προτεινόμενης εισαγωγής της φράσης ότι «Η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη» δεν είναι σαφείς. Κάθε πειραματισμός και ακροβασία στο θέμα αυτό θα επιφέρει στο μέλλον αρνητικές συνέπειες εις βάρος της Ορθοδοξίας. Τι σημαίνει άραγε, για τον λαό και την Εκκλησία, ο εν λόγω όρος περί θρησκευτικής ουδετερότητας της Ελλάδας; Πώς ερμηνεύεται από πλευράς της Πολιτείας;
Επίσης, η προτεινόμενη αναθεώρηση του άρθρου 3, δεν κατονομάζει ρητά τη δικαιοδοσιακή ταυτότητα της Εκκλησίας της Κρήτης, δηλαδή ότι είναι Ημιαυτόνομη Εκκλησία υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και ότι διοικείται με δικό της Καταστατικό Χάρτη.
Για το θέμα της αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας, η Ιερά Σύνοδος ομόφωνα αποφάσισε και δηλώνει τα εξής:
Όσα ακούγονται και φημολογούνται για αμύθητη δήθεν περιουσία της Εκκλησίας, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η Εκκλησία Κρήτης διαχρονικά έδωσε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της υπέρ αναξιοπαθούντων ανθρώπων, υπέρ του Ταμείου Εφέδρων Πολεμιστών, για υποτροφίες άπορων φοιτητών και ενίσχυσε τις προνοιακές δομές της Εκκλησίας, για τη στήριξη και τη βοήθεια εμπερίστατων συνανθρώπων μας σε όλη την Κρήτη. Επίσης, μεγάλο μέρος της περιουσίας της δόθηκε στην Πολιτεία για να καλύπτει τη μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου. Η σημερινή υπάρχουσα εκκλησιαστική περιουσία στην Μεγαλόνησο, στο μεγαλύτερό της μέρος είναι άνευ αξίας και είναι αδύνατο αυτή να καλύψει τη μισθοδοσία των κληρικών της Κρήτης. Συνεπώς, για ποιό «κοινό ταμείο» συζητούμε, το οποίο θα είναι ικανό να καλύψει τις μισθολογικές ανάγκες των κληρικών μας;
Για το θέμα της μισθοδοσίας του Ιερού Κλήρου η Ιερά Σύνοδος ομόφωνα αποφάσισε και δηλώνει:
Η Εκκλησία της Κρήτης τιμά τους κληρικούς της και αναγνωρίζει ότι εργάζονται φιλότιμα στη διακονία τους. Ο ρόλος του Κρητικού Ιερέα είναι όχι μόνο Εκκλησιαστικός, αλλά Εθνικός και κοινωνικός. Ιδιαίτερα στα χρόνια αυτά της παρατεινόμενης κρίσης, ο κληρικός της Κρήτης είναι εκείνος που ανέλαβε πολύπτυχους ρόλους και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων και δυσκολιών του λαού μας, διαφυλάττοντας την κοινωνική συνοχή. Στο πλαίσιο αυτό η Ιερά Σύνοδος δηλώνει απερίφραστα ότι η υπάρχουσα νομοθετημένη μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου, που επί σειρά δεκαετιών έχει δοκιμασθεί, δεν χρήζει οποιασδήποτε αλλαγής. Όσα δημοσιεύθηκαν για την αλλαγή του καθεστώτος στη μισθοδοσία των κληρικών, δεν διασφαλίζουν τα εργασιακά δικαιώματα και αφήνουν κενά και ασάφειες σε πολλά επίπεδα. Με τον τρόπο αυτό, το μέλλον των εκατοντάδων κληρικών της Κρήτης, ως και των οικογενειών τους, κάποιες από τις οποίες είναι πολύτεκνες, είναι μετέωρο και αμφισβητούμενο. Η Ιερά Σύνοδος θα διασφαλίσει με κάθε νόμιμο τρόπο την αξιοπρέπεια των κληρικών και των οικογενειών τους, που υπηρετούν την Εκκλησία Κρήτης και δεν θα επιτρέψει τη βίαιη δυσμενή μεταβολή του εργασιακού καθεστώτος τους, με αναίτιες καταστρατηγήσεις κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους.
Αν σήμερα πολλοί σιωπούν για την επιχειρούμενη καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των κληρικών, να γνωρίζουν ότι αύριο είναι ενδεχόμενο να βρεθούν και αυτοί στην ίδια θέση.
Η Εκκλησία Κρήτης δηλώνει ότι ουδεμία επίσημη ή ανεπίσημη ενημέρωση είχε για όσα ανακοινώθηκαν σχετικά με τα παραπάνω και εκφράζει τη δυσαρέσκεια και την έντονη διαμαρτυρία της προς την Ελληνική Πολιτεία.
Αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου, μαζί με εκπροσώπους των Ιερών Συνδέσμων των Κληρικών της Κρήτης, που εκφράζουν τους εννιακόσιους και πλέον κληρικούς της Κρήτης, θα μεταβούν άμεσα στους Αρχηγούς των Κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, για να καταθέσουν Υπόμνημα και να υποστηρίξουν επίσημα τις παραπάνω θέσεις της Εκκλησίας Κρήτης. Επίσης, θα κληθούν οι Βουλευτές καθώς και άλλοι Φορείς της Μεγαλονήσου Κρήτης, για να ενημερωθούν για τις θέσεις της Εκκλησίας Κρήτης για όλα τα παραπάνω θέματα, τα οποία άπτονται της Ιστορίας και των Παραδόσεων του Κρητικού λαού.
Από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης».
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr