Επίτιμος διδάκτορας του ΠΑ.ΜΑΚ ο μεγαλοεφοπλιστής καπετάν Παναγιώτης Τσάκος
Ο Χιώτης στην καταγωγή 83χρονος καπετάνιος, με ιδιαίτερη συγκίνηση περιεβλήθη τα διάσημα του Τμήματος και δέχθηκε δώρα και επαίνους από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τον κίνδυνο αφελληνισμού της Ελληνικής ναυτιλίας και την ανάγκη πανεθνικής σταυροφορίας για τη διάσωσή της επισήμανε χθες από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, ιδρυτής και πρόεδρος της «Tsakos Group», ο οποίος αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του Ιδρύματος.
Ο Χιώτης στην καταγωγή 83χρονος καπετάνιος, με ιδιαίτερη συγκίνηση περιεβλήθη τα διάσημα του Τμήματος και δέχθηκε δώρα και επαίνους από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητή Στυλιανό Κατρανίδη, τον Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών, καθηγητή Ηλία Κουσκουβέλη και τον Πρόεδρο του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, καθηγητή Δημήτριο Σκιαδά.
Ο ίδιος ανταπέδωσε δωρίζοντας πιστό αντίγραφο ενός δεξαμενόπλοιου του Ομίλου του, υπό κλίμακα, τύπου Suezmax 158.000 τόνων, μήκους 274 μέτρων με το όνομα ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π., στην μνήμη του Δημήτρη Πούλου, ναυπηγού, μηχανολόγου, γενικού διευθυντού της εταιρείας, συνεργάτη του κ. Τσάκου επί τρεις δεκαετίες. Τα αποκαλυπτήρια του πλοίου που σκεπαζόταν από την ελληνική σημαία και τη σημαία του Πανεπιστημίου έγιναν ταυτόχρονα από τον κ. Τσάκο και το Πρύτανη, καθηγητή Στυλιανό Κατρανίδη.
Κατά την ομιλία του με θέμα «Η αδήριτη ανάγκη διατήρησης της ναυτοσύνης των Ελλήνων προς όφελος της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας», ο καπετάν Τσάκος υπογράμμισε πως «Η θάλασσα για εμάς τους Έλληνες, όπως αποδεικνύεται από την ιστορική διαδρομή της πατρίδας μας ανά τους αιώνες υπήρξε πάντα πηγή πλούτου και δόξας. Στη μνήμη λοιπόν και προς τιμήν όλων των δοξασμένων ναυτικών των προηγούμενων γενεών αποτίνω φόρο τιμής και σεβασμό αφιερώνοντας σε αυτούς την σημερινή διάκριση».
Παράλληλα, όμως, επισήμανε τον άμεσο κίνδυνο αφελληνισμού της ναυτιλίας λόγω λειψανδρίας. «Συνεχίζοντας της επάνδρωση των πλοίων μας με ξένους ναυτικούς δημιουργούμε ανταγωνιστές στους οποίους σιγά σιγά μεταφέρουμε την ναυτική και ναυτιλιακή τεχνογνωσία μας. Η Ιστορία θα είναι αμείλικτη απέναντι μας αν επιτρέψουμε τα παραπάνω να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν. Θα πρέπει όλοι μας κι ο καθένας από μας απ’ το δικό του μετερίζι να αναλογιστεί τις ευθύνες του, κι ολόψυχα να επιδοθούμε σε πανεθνική σταυροφορία για να ενθαρρύνουμε τους νέους και τις νέες της πατρίδας μας να αγαπήσουν τη θάλασσα και ν’ ασχοληθούν με τα ναυτιλιακά και παραναυτιλιακά επαγγέλματα με αποφασιστικότητα και ενθουσιασμό».
Αναγκαία είναι, όπως τόνισε με έμφαση, η στροφή των Ελλήνων ξανά προς τη θάλασσα, αρχίζοντας από τους νέους και τη σωστή εκπαίδευσή τους, λύση η οποία θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. «Οφείλουμε να καλλιεργήσουμε στους νέους το πνεύμα της ομαδικής εργασίας, την ικανότητα ηγεσίας, την θετική στάση, την υπευθυνότητα, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, την σωστή κρίση. Στο χώρο της ναυτιλίας από τον οποίο προέρχομαι όλα αυτά ορίζονται με μια λέξη. “Ναυτοσύνη”. Ο ορισμός της “ναυτοσύνης” υπερβαίνει την απλή έννοια της τέχνης και της επιστήμης για τον χειρισμό και την πλοήγηση ενός σκάφους. Είναι όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με ήθος, τιμιότητα, ταπεινότητα, σύνεση, ευγένεια, στον δρόμο προς την Αριστεία».
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr