Το ΑΠΘ έγινε ένα µοναδικό εργαστήρι µάθησης και ψυχαγωγίας
Πάνω από 5.000 πολίτες γνώρισαν τις δράσεις και το έργο του µεγαλύτερου εκπαιδευτικού ιδρύµατος της χώρας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Συστήθηκαν στον Ερµή του Πραξιτέλη, γνώρισαν τον θεό του Αρτεµισίου και περιεργάστηκαν ανάγλυφα της ζωφόρου του Παρθενώνα. Ζωγράφισαν έναν γιγαντιαίο περιοδικό πίνακα του Ρώσου χηµικού Ντµίτρι Μεντελέγιεφ, εξερεύνησαν σπάνια αρχεία, εκτόξευσαν στο διάστηµα πυραύλους από µπουκάλια σόδας και ξιδιού, έπαιξαν µουσική, ανέβασαν θεατρικά έργα και οδήγησαν ηλεκτροκίνητα µονοθέσια. Περισσότεροι από 5.000 µικροί και µεγάλοι πέρασαν το κατώφλι του ΑΠΘ το προηγούµενο Σαββατοκύριακο και κάθισαν στα… φοιτητικά έδρανα λαµβάνοντας µέρος για έβδοµη συνεχή χρονιά σε ένα διήµερο σε ένα από τα µεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύµατα της χώρας, γνωρίζοντας το έργο του. Συνολικά πραγµατοποιήθηκαν 64 δράσεις στους υπαίθριους χώρους του ιδρύµατος, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να το γνωρίσουν από κοντά, µέσα από πειράµατα, παρουσιάσεις, παρατηρήσεις, παιχνίδια, ξεναγήσεις σε µουσεία, δηµιουργικά εργαστήρια και επιδείξεις΄.
Ανοιχτή κοινότητα
«Το ΑΠΘ δεν είναι µόνο αµφιθέατρα και βιβλιοθήκες. Εχει ζωή και εκτός από αυτά. Είναι οι άνθρωποι και το µεράκι τους. Είναι µια ανοιχτή κοινότητα που ακούει την πόλη και θέλει να γνωριστεί µαζί της. Αυτός είναι ο στόχος του θεσµού “Κυριακή στο ΑΠΘ”» δήλωσε στο «Eθνος» ο δευτεροετής φοιτητής Χηµείας, Νίκος Παπαδόπουλος, αφήνοντας για λίγο το πινέλο µε το οποίο ζωγράφιζε µαζί µε συµφοιτητές του τον µεγαλύτερο περιοδικό πίνακα της Ευρώπης. «∆εν ξέρω αν θα µπούµε στο Γκίνες. Ξέρω, όµως, ότι θα το θυµάµαι σε όλη µου τη ζωή ότι συµµετείχα και εγώ σε αυτή την προσπάθεια. Οπως επίσης ότι αγκάλιασε την προσπάθειά µας ο κόσµος». Φοιτητές και µαθητές µετέτρεψαν την πλατεία Χηµείου σε έναν τεράστιο περιοδικό πίνακα εµβαδού 450 τ.µ., καταναλώνοντας 150 λίτρα µπογιάς και τιµώντας το έτος εορτασµού του περιοδικού πίνακα των χηµικών στοιχείων.
Ουρές σχηµατίστηκαν από νωρίς το πρωί του Σαββάτου και στο ανακαινισµένο Αστεροσκοπείο του ΑΠΘ, το οποίο υποδέχθηκε το κοινό, προσφέροντας µοναδικές ηλιακές παρατηρήσεις µε το διοπτρικό τηλεσκόπιο του εργαστηρίου Αστρονοµίας. Εθελοντές και εθελόντριες φοιτητές του Τµήµατος Φυσικής ξενάγησαν µικρούς και µεγάλους φίλους της Αστρονοµίας, βοηθώντας τους να παρατηρήσουν τις κηλίδες του ήλιου µε το τηλεσκόπιο Secretan του Εργαστηρίου Αστρονοµίας.
Αντίστοιχα, στο Τµήµα Πληροφορικής, η επίδειξη συστήµατος επικοινωνιών µε οπτικές ίνες αλλά και του τρόπου µε τον οποίο τα οπτικά σήµατα χρησιµοποιούνται στα συστήµατα κινητής τηλεφωνίας µαγνήτισε τους επισκέπτες. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το φαινόµενο του σεισµού και έµαθαν τα µέτρα προστασίας από τον καθηγητή Μανώλη Σκορδίλη. «Τρύπωσαν» στον σεισµολογικό σταθµό, ξεναγήθηκαν στους χώρους του και είδαν σε πραγµατικό χρόνο τις σεισµικές ακολουθίες στον ελλαδικό χώρο. Παράλληλα, µαθητές µε τη βοήθεια εθελοντών καθηγητών και φοιτητών του Τµήµατος Βιολογίας είχαν τη δυνατότητα να δηµιουργήσουν το φυτολόγιο της άνοιξης στο πάρκο του ΑΠΘ «∆ηµιουργώ». Ο οµότιµος καθηγητής Στέλιος Ανδρέου εξήγησε στους επισκέπτες πώς ήταν η ζωή σε έναν προϊστορικό οικισµό της Θεσσαλονίκης όπως αυτός της Τούµπας, πώς έχτιζαν τα σπίτια τους οι άνθρωποι, τι έτρωγαν και ποια εργαλεία χρησιµοποιούσαν.
Κοντά στα αγάλµατα
Παιδιά µε κινητικά προβλήµατα ενσάρκωσαν αρχαϊκούς κούρους και κόρες, θεούς της κλασικής αρχαιότητας και µορφές της ελληνικής µυθολογίας στο νέο κτίριο της Φιλοσοφικής όπου βρίσκεται το Μουσείο Εκµαγείων. Πρόκειται για µια πρωτότυπη µουσικοπαιδαγωγική δράση επικεντρωµένη σε άτοµα µε ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Οπως εξήγησαν στο «Εθνος» καθηγητές του Τµήµατος Ιστορίας-Αρχαιολογίας, η φαντασιακή ταύτιση των συµµετεχόντων µε τα αγάλµατα βοήθησε στην ενίσχυση της αυτοεκτίµησής τους. Πέρα όµως από τα βιωµατικά εργαστήρια, οι επισκέπτες που συµµετείχαν στη µεγάλη γιορτή του ιδρύµατος αποζηµιώθηκαν και µε µια σειρά καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Νεανικές µπάντες και µουσικά σχήµατα έντυσαν µουσικά τις δράσεις του ΑΠΘ, δίνοντας τις δικές τους συναυλίες στα γρασίδια της Φιλοσοφικής Σχολής. Στον Πύργο της Παιδαγωγικής η οµάδα «Aτλας» ανέβασε µια θεατρική παράσταση µε τίτλο «Η γη µας έχει πυρετό!», µε θέµα την κλιµατική αλλαγή και στόχο την ενεργοποίηση των µελλοντικών πολιτών σε δράσεις και συµπεριφορές φιλικές προς το περιβάλλον.
∆εσµοί µε την πόλη «Το “ΑΠΘ την Κυριακή” µάς υπενθυµίζει τους άρρηκτους δεσµούς που έχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο µε την πόλη µας και είναι µεγάλη χαρά για εµάς, αλλά συνάµα και ευθύνη, να φροντίζουµε ώστε οι δεσµοί αυτοί να δυναµώνουν χρόνο µε τον χρόνο» δήλωσε στο «Εθνος» η αντιπρύτανις Ακαδηµαϊκών και Φοιτητικών Θεµάτων, καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου. Αν και η εκδήλωση «ΑΠΘ την Κυριακή» ξεκίνησε ως µια πανεπιστηµιακή δράση, γρήγορα αγκαλιάστηκε από την πόλη και έγινε θεσµός. «Ο ενθουσιασµός του κόσµου ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Tο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο κατάφερε να ανοίξει τις πόρτες του στην κοινωνία, να γίνει το µεγαλύτερο εκπαιδευτικό πάρκο της χώρας και να µετατραπεί σε ένα ζωντανό “εργαστήρι” ανάπτυξης βιωµατικής σχέσης µεταξύ πολιτών και επιστήµης» ανέφερε στο «Εθνος» η πρωτοετής φοιτήτρια Βιολογίας Μιρέλα Παπαποστόλου
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr