Νίκος Ρωμανός: H ζωή του στα αμφιθέατρα - Σπουδές με «βραχιολάκι»
Καθηγητές και συµφοιτητές του στο Τµήµα ?ιοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας τονίζουν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι ο νεαρός κρατούµενος παρακολουθούσε τακτικά παραδόσεις και εργαστήρια🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Πριν από περίπου πέντε χρόνια, τέσσερις νεαροί κρατούµενοι στο σωφρονιστικό κατάστηµα νέων του Αυλώνα δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις µέσα από τη φυλακή και πετυχαίνουν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση.
Ανάµεσά τους βρίσκεται και ο 18χρονος -τότε- Νίκος Ρωµανός, καταδικασµένος σε 18ετή κάθειρξη για τη συµµετοχή του στην απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης.
Λίγους µήνες µετά, ο παιδικός φίλος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και βασικός µάρτυρας της δολοφονίας του από τον Επαµεινώνδα Κορκονέα το 2008 γίνεται φοιτητής του ΤΕΙ Αθήνας, καθώς είχε περάσει στο Τµήµα ∆ιοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
Παρά την αρχική άρνηση των δικαστικών Αρχών στο αίτηµα χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας, το υπουργείο ∆ικαιοσύνης προχωρά σε ειδική ρύθµιση για τους κρατούµενους οι οποίοι σπουδάζουν και το επόµενο διάστηµα ο Ρωµανός ξεκινά να παρακολουθεί τα µαθήµατα του ΤΕΙ φορώντας το ειδικό «βραχιολάκι».
Επειτα από έξι χρόνια στη φυλακή, ο Νίκος Ρωµανός αποφυλακίζεται µε την απόφαση του Πενταµελούς Εφετείου Κακουργηµάτων, το οποίο µείωσε την ποινή κάθειρξής του στα 14 χρόνια λαµβάνοντας υπόψη την καλή χρήση των εκπαιδευτικών αδειών που του χορηγήθηκαν. Ο Ρωµανός το διάστηµα που κρατούνταν στον Αυλώνα παρακολουθούσε κανονικά τις παραδόσεις στις αίθουσες του ΤΕΙ Αθήνας, µε αποτέλεσµα να έχει ήδη περάσει 32 µαθήµατα και να ολοκληρώνει τις σπουδές του.
«Κανείς μας δεν τον είδε»
Το «Εθνος της Κυριακής» βρέθηκε στα αµφιθέατρα του ΤΕΙ της Αθήνας και συνοµίλησε µε συµφοιτητές και καθηγητές του Ρωµανού οι οποίοι έζησαν από κοντά τις σπουδές µε το περίφηµο «βραχιολάκι» ενός γνωστού κρατουµένου. «Θυµάµαι την πρώτη ηµέρα που ήρθε ο Ρωµανός, γιατί η είσοδος της σχολής είχε περικυκλωθεί από αστυνοµικούς και δηµοσιογράφους.
Τελικά, κανείς µας δεν τον είδε. Μπήκε στο ΤΕΙ και έκανε κανονικά µάθηµα» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Παναγιώτης, ο οποίος σπουδάζει στο Τµήµα ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων και αρχικά είχε αντιµετωπίσει µε δυσπιστία τη χορήγηση της εκπαιδευτικής άδειας στον συµφοιτητή του. «Τους προηγούµενους µήνες στο ΤΕΙ είχαµε καταλήψεις, ως ένδειξη συµπαράστασης στον Ρωµανό. Ολοι λέγαµε πως ψάχνει τρόπο να βγει από τη φυλακή και να δραπετεύσει. Μετά, όµως, ρωτούσαµε τους καθηγητές και µας έλεγαν ότι το παιδί έχει παρουσίες και περνάει µαθήµατα» τονίζει ο νεαρός φοιτητής.
Στο «Εθνος της Κυριακής» µίλησε και ένας από τους καθηγητές του Νίκου Ρωµανού, ο οποίος µάλιστα τον είχε επισκεφθεί και στις φυλακές του Αυλώνα προκειµένου να τον προετοιµάσει για τα µαθήµατα που είχε χάσει το διάστηµα που περίµενε να του χορηγηθεί η εκπαιδευτική άδεια. «Πήγα να του κάνω µάθηµα µέσα στη φυλακή. Ηµουν περίεργος έπειτα από όλα αυτά που είχαν ακουστεί για τον Ρωµανό. Είδα έναν πανέξυπνο άνθρωπο. Αρκετά διαβασµένο και καλλιεργηµένο. Για εµάς που ερχόµαστε σε επαφή µε νέους ανθρώπους, ο Νίκος είναι αυτό που λέµε ευχάριστη παρουσία. Αυτός που βλέπεις έξω και λες “ένα καλό παιδί”», εξηγεί ο Ιωάννης Πατέρας, καθηγητής στο µεταπτυχιακό τµήµα της Σχολής ∆ιοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας.
Οπως αποκαλύπτει ο ίδιος, ο Νίκος Ρωµανός όλα αυτά τα χρόνια παρακολουθούσε τακτικά και µε µεγάλη διάθεση τις παραδόσεις και τα εργαστήρια του προγράµµατος σπουδών, γεγονός που, κατά τον κ. Πατέρα, δείχνει ότι ο αγώνας του νεαρού κρατουµένου για την άδεια δεν ήταν προσχηµατικός. Στα χρόνια των σπουδών του ο Ρωµανός δεν ανέπτυξε πολλές σχέσεις µε τους συµφοιτητές του. Προτίµησε να επικεντρωθεί στο διάβασµα και να περάσει όσο το δυνατόν πιο απαρατήρητος από τα έδρανα του ΤΕΙ.
Αστυνομικοί με πολιτικά
Αρκετοί ήταν αυτοί που δεν γνώριζαν καν ότι παρακολουθεί τα µαθήµατα. «Φανταστείτε ότι αυτό το περιβόητο “βραχιολάκι” δεν το είχα παρατηρήσει. Τον Ρωµανό τον είχα πετύχει δύο φορές, σε εργαστήριο. Μία στο παλιό κτίριο και µία στο Πανεπιστήµιο ∆υτικής Αττικής που µεταφερθήκαµε. Αν δεν είχα δει τις φωτογραφίες του στα ΜΜΕ, δεν θα τον αναγνώριζα» δηλώνει ο Σωτήρης, φοιτητής στο Τµήµα ∆ιοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
Οπως σηµειώνει, τη δεύτερη φορά που συνάντησε τον Ρωµανό παρατήρησε ότι στους διαδρόµους της σχολής κυκλοφορούσαν αστυνοµικοί µε πολιτικά, χωρίς, ωστόσο, να προκαλούν τα βλέµµατα των φοιτητών. «Την πρώτη φορά ήταν προσηλωµένος στο µάθηµα. Κάπως απόµακρος και διστακτικός. Τη δεύτερη φορά που ήµασταν στην ίδια αίθουσα έµοιαζε να έχει εξοικειωθεί και να έχει επαφές µε τους διπλανούς του» προσθέτει.
Παυλίνα Νάσιουτζικ: «∆ιαβάζει πολύ, µπορεί να τον ενδιαφέρει η ακαδηµαϊκή καριέρα»
Ενας από τους ανθρώπους που έζησαν από κοντά τόσο τον αγώνα του Νίκου Ρωµανού για να σπουδάσει όσο και την πορεία του µέσα στις πανεπιστηµιακές αίθουσες είναι η µητέρα του. Η Παυλίνα Νάσιουτζικ µιλά στο «Εθνος της Κυριακής» για την επικείµενη αποφυλάκιση του γιου της, καθώς και για τις προοπτικές µετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο ΤΕΙ της Αθήνας.
«Χρωστάει ελάχιστα µαθήµατα. Παρακολουθεί τακτικά από την αρχή των σπουδών και σε έναν χρόνο πιστεύω πως θα καταφέρει να πάρει το πτυχίο του. Το αντικείµενο της σχολής τον ενδιαφέρει πάρα πολύ και εξετάζει το ενδεχόµενο να κάνει και µεταπτυχιακές σπουδές στη ∆ιοίκηση Μονάδων Υγείας» λέει η κυρία Νάσιουτζικ, ενώ, παράλληλα, αποκαλύπτει πως δύο καθηγητές της σχολής έχουν προτείνει στον Νίκο Ρωµανό να παρακολουθήσει το διδακτορικό τµήµα τους.
«Μπορεί να τον ενδιαφέρει να ακολουθήσει και ακαδηµαϊκή καριέρα, δεν το αποκλείω. ∆ιαβάζει πολύ, έχει ενδιαφέρον και τα πηγαίνει καλά µε όλους στη σχολή. Και µε τους καθηγητές και µε τους συµφοιτητές του» υπογραµµίζει η µητέρα του Νίκου Ρωµανού, αδυνατώντας να κρύψει την αδηµονία της µέχρι την αποφυλάκιση του γιου της. «Εδώ και 6,5 χρόνια µετράω τους µήνες, τις ηµέρες, τις ώρες, τα λεπτά µέχρι να βγει από τη φυλακή ο Νίκος. Θα είναι η πιο ευτυχισµένη στιγµή της ζωής µας» εξοµολογείται.
Το προσεχές διάστηµα ο Νίκος Ρωµανός αναµένεται να βγει από τη φυλακή και να επιστρέψει στο σπίτι του. Ετσι, θα µπορέσει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο ΤΕΙ. Αυτές εξάλλου ήταν και το δυνατό του «χαρτί» όταν το Πενταµελές Εφετείο Κακουργηµάτων και ο Αρειος Πάγος αποφάσιζαν την αποφυλάκισή του έπειτα από 6,5 χρόνια. Χρόνια τα οποία ο Νίκος Ρωµανός πέρασε ανάµεσα στο κελί του και στις πανεπιστηµιακές αίθουσες.
Ετοίμαζαν εκρηκτικό μηχανισμό πριν την έκρηξη που διέλυσε το διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους; Στο μικροσκόπιο και δεύτερη γυναίκα
Axios: Το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ ως αντίποινα για το χτύπημα στην Τεχεράνη
Μενίδι: «Δεν ήθελα να της κάνω κακό» - Τι λέει ο 18χρονος που έσπρωξε την 72χρονη μπροστά στο ΑΤΜ
Οι R.E.M. κυκλοφόρησαν νέο βίντεο για τις αμερικανικές εκλογές και στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr