ΑΠΘ: Αυτοί είναι οι δύο μονομάχοι για την Πρυτανεία
Ο νυν αντιπρύτανης Θεόδωρος Λαόπουλος και ο πρόεδρος της Κτηνιατρικής, Νίκος Παπαϊωάννου, θα βρεθούν αντιµέτωποι στην κάλπη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Δύο καθηγητές µε περγαµηνές θα δώσουν τη µάχη για την πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης την ερχόµενη Τρίτη, ενώ άλλοι έντεκα θα διεκδικήσουν τις τέσσερις θέσεις αντιπρυτάνεων.
Ο νυν αντιπρύτανης Θεόδωρος Λαόπουλος και ο πρόεδρος της Κτηνιατρικής, Νίκος Παπαϊωάννου, θα βρεθούν αντιµέτωποι στην κάλπη διεκδικώντας τη θέση του πρύτανη. Ο κ. Παπαϊωάννου, στέλεχος της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, µπήκε πρώτος επίσηµα στην κούρσα της διεκδίκησης και µάλιστα πολύ νωρίς, τον περασµένο Ιανουάριο.
Είναι χαρακτηριστικό πως η υποψηφιότητά του ανακοινώθηκε δηµόσια πρώτη φορά στην εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας της Α’ ΔΗΜΤΟ, παρουσία µάλιστα του αντιπροέδρου του κόµµατος Κωστή Χατζηδάκη. Τον περασµένο Μάρτιο παρουσίασε επίσηµα την υποψηφιότητά του. Κεντρικοί άξονες της πρότασής του είναι η αντιµετώπιση των φαινοµένων βίας και ανοµίας εντός των χώρων του πανεπιστηµίου, η ενίσχυση του πανεπιστηµιακού αυτοδιοίκητου και η άρση γραφειοκρατικών εµποδίων που σχετίζονται µε την έρευνα, σύµφωνα µε όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Τµήµατος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστηµών Υγείας του ΑΠΘ.
«Ενας πρύτανης πρέπει να λειτουργεί στρατηγικά και όχι διαχειριστικά» τόνισε, επισηµαίνοντας ότι η διαχείριση των ζητηµάτων της καθηµερινότητας του πανεπιστηµίου πρέπει να γίνεται από τις υπηρεσίες του και όχι από τη διοίκηση του Ιδρύµατος, η οποία ωστόσο είναι αυτή που χαράσσει τη στρατηγική και τους δίνει την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν». Ερευνητικό έργο Ο κ. Παπαϊωάννου είναι καθηγητής µε γνωστικό αντικείµενο «Παθολογική Ανατοµική των Ζώων».
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται στα πεδία της Νευροπαθολογίας µε ιδιαίτερη έµφαση στα νευροεκφυλιστικά νοσήµατα (χρησιµοποιώντας ως πρότυπα ζώα µελέτης για τη νόσο Alzheimer τον παρήλικο σκύλο και γάτα), της Παθολογίας των Νεοπλασµάτων, της Παθολογίας του Οφθαλµού και της ∆ιαγνωστικής Μικροσκοπικής Παθολογίας. Εχει µετεκπαιδευτεί σε εργαστήρια του εξωτερικού (Zurich, Utrecht, Madison USA) σε θέµατα Ανοσοϊστοπαθολογίας, Νευροπαθολογίας και Παθολογίας του Οφθαλµού) και έχει δηµοσιεύσει πάνω από 205 εργασίες σε διεθνή επιστηµονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια.
Ο Θόδωρος Λαόπουλος, νυν αντιπρύτανης Ερευνας και Συντονισµού και καθηγητής του Τµήµατος Φυσικής, είναι από τους πιο γνωστούς πανεπιστηµιακούς του ΑΠΘ. Τα τελευταία χρόνια δεν δίστασε να βγει µπροστά και να καταγγείλει τα κυκλώµατα διακίνησης ναρκωτικών που δρουν εντός του πανεπιστηµιακού χώρου, καθώς και τα φαινόµενα ανοµίας και βίας από οµάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου.
«Ζητάµε την προστασία της ελληνικής πολιτείας» έχει δηλώσει ευθαρσώς, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει θέµα ασύλου όταν γίνονται καταστροφές». Είναι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του πρύτανη Περικλή Μήτκα αλλά και ένας από τους καθηγητές που βίωσαν στο πετσί τους τις ακρότητες διαφόρων οµάδων φοιτητών. Πριν από λίγα χρόνια βρέθηκε όµηρος για κάποιες ώρες µιας τέτοιας οµάδας, µαζί µε άλλα µέλη της ακαδηµαϊκής κοινότητας, ενώ δέχτηκε και τις επιθέσεις διακινητών ναρκωτικών. Στόχος του είναι και η προστασία του επιπέδου του ΑΠΘ.«Θα ασκήσω πίεση ώστε να µη γίνονται µαζικές µετεγγραφές φοιτητών στα µεγάλα πανεπιστήµια, ώστε να συνεχίσει το Αριστοτέλειο να παρέχει ποιοτικές σπουδές. Επίσης, δεν µπορούµε να έχουµε τµήµατα µε µόλις τέσσερα ή πέντε µέλη ∆ΕΠ. Μόνο την τελευταία πενταετία το Αριστοτέλειο έχασε περισσότερους από 400 καθηγητές και νωρίτερα και άλλους. Από 2.300 καθηγητές που ήµασταν, πλέον µείναµε λιγότεροι από 1.800» δήλωσε ο κ. Λαόπουλος.
Ο Θ. Λαόπουλος είναι καθηγητής µε γνωστικό αντικείµενο «Ηλεκτρονικά Κυκλώµατα Μετρήσεων και Ελέγχου» στο Τµήµα Φυσικής. Είναι επικεφαλής της οµάδας Συστηµάτων Ηλεκτρονικών Μετρήσεων και Αυτοµατισµών, που ασχολείται µε την ανάπτυξη νέων κυκλωµάτων, συστηµάτων, και τεχνικών αυτοµατοποιηµένων µετρήσεων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται στα πεδία των Ηλεκτρονικών Κυκλωµάτων και Συστηµάτων Οργανολογίας & Μετρήσεων, των Κυκλωµάτων ∆ιασύνδεσης και Ελέγχου, Συστηµάτων Μικροελεγκτών, καθώς και Εκπαιδευτικών Θεµάτων για Ηλεκτρονικά Κυκλώµατα και Συστήµατα. Εχει δηµοσιεύσει περισσότερες από 140 εργασίες σε διεθνή επιστηµονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια.
Οι υποψήφιοι αντιπρυτάνεις
Στις εκλογές της Τρίτης θα στηθεί κάλπη και για την εκλογή τεσσάρων αντιπρυτάνεων. Για τις θέσεις αυτές έχουν καταθέσει υποψηφιότητες οι εξής έντεκα καθηγητές: Μαρία Αλµπάνη (πρ. αναπληρώτρια πρόεδρος Τµήµατος Ιατρικής), Ανδρέας Γιαννακουδάκης, (πρ. αντιπρύτανης), Αγγελική Κοιλιάρη (πρόεδρος Τµήµατος Γερµανικής Γλώσσας και Φιλολογίας), ∆ηµήτριος Κωβαίος (κοσµήτορας της Σχολής Γεωπονίας, ∆ασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος), Νικόλαος Μαγγιώρος (αν. καθηγητής Τµήµατος Θεολογίας), Αιµίλιος Μαυρουδή ς (πρόεδρος Τµήµατος Φιλολογίας), Παναγιώτης Πρίνος (πρόεδρος Τµήµατος Πολιτικών Μηχανικών), ∆ηµοσθένης Σαρηγιά ννης (καθηγητής Τµήµατος Χηµικών Μηχανικών), Ευστράτιος Στυλιανίδης (αν. καθηγητής Τµήµατος Μηχανικών, Χωροταξίας και Ανάπτυξης), Χαράλαµπος Φεί δας (πρόεδρος Τµήµατος Γεωλογίας) και Κωνσταντίνος Χρυσάφης (πρ. πρόεδρος Τµήµατος Φυσικής). Η νέα πρυτανική αρχή του ΑΠΘ θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Σεπτεµβρίου 2019 και η θητεία της θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου 2022.
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr