Μπουλντόζα για 22 αυθαίρετα στη µαρτυρική Μακρόνησο
Υπεγράφη απόφαση από τον υπ. Περιβάλλοντος σχετικά µε την προκήρυξη διαγωνισµού για την κατεδάφιση των παράνοµων κτισµάτων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Στην πλήρη αποκατάσταση του ιστορικού τόπου της Μακρονήσου προχωρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος µε την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισµάτων και κατασκευών, οι οποίες έχουν «ξεφυτρώσει» σταδιακά σε διάφορα σηµεία του µαρτυρικού νησιού.
Πρόκειται για 22 αυθαίρετες κατασκευές, εκ των οποίων ορισµένες στο πέρασµα των χρόνων µετατράπηκαν σε οικίες ή κατοικήσιµα κτίσµατα, πολλές φορές χρησιµοποιώντας ακόµα και πέτρες και υλικά από τις κατασκευές του στρατού. Για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων υπεγράφη προ ηµερών απόφαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη, σχετικά µε την προκήρυξη ανοιχτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισµού για την εκτέλεση των υφιστάµενων τελεσίδικων αποφάσεων προϋπολογισµού 230.300 ευρώ µε ΦΠΑ.
Ως καταληκτική ηµεροµηνία παραλαβής των προσφορών ορίστηκε η 12η Ιουλίου. Η διάρκεια της σύµβασης έως την ολοκλήρωση των κατεδαφίσεων είναι περίπου διετής, έως το τέλος του 2021, ενώ η χρηµατοδότηση προέρχεται από τον προϋπολογισµό του Πράσινου Ταµείου. «Η Μακρόνησος τυγχάνει προστασίας µετά τον χαρακτηρισµό της ως ιστορικού µνηµείου από την αείµνηστη Μελίνα Μερκούρη.
Η αυθαίρετη δόµηση που αναπτύχθηκε τις προηγούµενες δεκαετίες αποτελεί πρόκληση απέναντι στην πολιτεία και στους νόµους. Με τον διαγωνισµό για την κατεδάφιση αυθαιρέτων γίνεται το πρώτο βήµα για την αποκατάσταση αυτού του µοναδικού ιστορικού συµβόλου» επεσήµανε σε δηλώσεις του ο κ. Γιώργος Σταθάκης. Είχε προηγηθεί η έκθεση του Σώµατος Επιθεωρητών Δόµησης Νοτίου Ελλάδας πριν από δύο χρόνια, η οποία εντόπιζε τις αυθαίρετες κατασκευές αποτυπώνοντάς τες και σε φωτογραφίες, ενώ προκειµένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε εντάξει τις συγκεκριµένες κατεδαφίσεις και στη νοµοθετική ρύθµιση, βάσει της οποίας θα µπορούσαν να προχωρήσουν µε απόφαση υπουργού.
Ωστόσο η περσινή τραγωδία στο Μάτι και η προτεραιότητα που δόθηκε στην προετοιµασία του µεγάλου διαγωνισµού για την κατεδάφιση αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και δασικές εκτάσεις οδήγησε στην καθυστέρηση εκτέλεσης των κατεδαφίσεων της Μακρονήσου. Στον µαρτυρικό τόπο είχε διενεργήσει αυτοψία το περασµένο καλοκαίρι και κλιµάκιο των υπουργείων Πολιτισµού και Περιβάλλοντος.
Οπως προέκυψε, οι καταπατητές δεν άφησαν απάτητο ούτε τον τόπο εξορίας της Μακρονήσου, καθώς σε διάφορα σηµεία «ξεφύτρωσαν» πρόχειρες κατασκευές, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούσαν κτίσµατα που σχετίζονταν µε κτηνοτροφική δραστηριότητα. Ωστόσο υπήρξε και περίπτωση εντοπισµού «αυθαίρετου διώροφου κτίσµατος µε πρόσφατα κατασκευασµένη λιθόκτιστη βεράντα µε σκίαστρο από τεντόπανο, φωτοβολταϊκό, κεραία τηλεόρασης, τζάκι, µε χρήση κατοικίας, εµβαδού 100 τ.µ. περίπου».
Στο στρατόπεδο
Στο τµήµα του νησιού όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αϊ-Γιώργη, στον χώρο των ερειπίων του παλαιού στρατοπέδου, εντοπίστηκε άλλο κτίσµα µε εµβαδό περίπου 50 τ.µ., νέα κουφώµατα και κεραίες τηλεόρασης αλλά και βεράντα µε σκίαστρο, ενώ είχαν διαπιστωθεί και επεµβάσεις σε παλαιό κτίριο του στρατοπέδου. Συγκεκριµένα, θα κατεδαφιστούν 22 αυθαίρετες κατασκευές, εκ των οποίων οι 15 εντοπίζονται στη Ζώνη 1 (εγκαταστάσεις στρατοπέδου) και οι υπόλοιπες 7 στη ζώνη ΙΙ, δηλαδή στο υπόλοιπο ορεινό τµήµα του νησιού.
Για όλες έχουν ήδη συνταχθεί σχετικές εκθέσεις αυτοψίας από την Πολεοδοµία Σύρου, οι οποίες έχουν πλέον καταστεί τελεσίδικες. Οπως επισηµαίνεται στην περιγραφή των εργασιών, οι µπουλντόζες θα κατεδαφίσουν και κάθε άλλη αυθαίρετη επέµβαση: περιφράξεις, ξύλινες κατασκευές (πέργκολες, κ.λπ.) αλλά και από οποιοδήποτε άλλο υλικό (σκυρόδεµα, µεταλλικές, µπετόν, αµίαντο κ.λπ.). Η µεγαλύτερη δυσκολία στο έργο -όπως επισηµαίνουν στελέχη του υπουργείου που είχαν λάβει µέρος στις αυτοψίεςείναι η µεταφορά των υλικών, ενώ µετά κόπων γινόταν και η προσέγγιση των αυθαιρέτων από τους εκπροσώπους των αρµόδιων υπηρεσιών: «Πολλές φορές ήταν δύσκολο ακόµα και για τους επιθεωρητές να προσεγγίσουν το βόρειο τµήµα του νησιού ώστε να ολοκληρωθούν οι θυροκολλήσεις των πρωτοκόλλων κατεδάφισης» επισηµαίνουν.
Εκτός της κατεδάφισης, ο ανάδοχος θα αναλάβει και τη µεταφορά διά ξηράς και θαλάσσης αλλά και τη διάθεση σε κατάλληλα αδειοδοτηµένους χώρους των προϊόντων κατεδαφίσεων, καθώς επίσης και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος µε την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισµού. Βάσει των αποφάσεων-πρωτοκόλλων κατεδάφισης θα δίνεται συγκεκριµένη εντολή στον ανάδοχο εντός τριών ηµερών να µεταβαίνει στην περιοχή του αυθαιρέτου για την εκτέλεσή τους.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr