Ο Έλληνας καθηγητής που γοήτευσε την Τερέζα Μέι!
Ο Ελληνας πυρηνικός φυσικός αποτελεί για τους Βρετανούς παράδειγµα για τη διοίκηση του εκπαιδευτικού οργανισµού West Suffolk. Διευθύνει το συγκρότηµα κολεγίων µε 14.000 σπουδαστές και 1.200 άτοµα προσωπικό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Πριν από δύο χρόνια άκουσε την Τερέζα Μέι να του απονέµει τα εύσηµα µέσα στο βρετανικό Κοινοβούλιο, αναφερόµενη σε αυτόν ως παράδειγµα για τη διοίκηση εκπαιδευτικού οργανισµού. Πρόσφατα είχε την ευκαιρία να συναντήσει τη Βρετανίδα πρωθυπουργό από κοντά στην Downing Street και να της µεταφέρει τις δικές του προτάσεις για το πώς το εκπαιδευτικό σύστηµα του Ηνωµένου Βασιλείου θα παραµείνει ένα από τα καλύτερα και πλέον ανταγωνιστικά σε παγκόσµιο επίπεδο.
Ο 48χρονος Ελληνας πυρηνικός φυσικός Νίκος Σάββας διευθύνει τα τελευταία έξι χρόνια το συγκρότηµα κολεγίων του West Suffolk, ένα από τα µεγαλύτερα στην Αγγλία, µε 14.000 σπουδαστές και φοιτητές, µε προσωπικό 1.200 ατόµων και πλήθος διακρίσεων για τις εκπαιδευτικές δράσεις που υλοποιεί. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων έχει βραβευτεί ως το 3ο καλύτερο κολέγιο στη χώρα, έχει αποσπάσει µεταξύ άλλων βραβείο εκπαιδευτικής καινοτοµίας, ενώ έχει αναπτύξει συνεργασίες µε εταιρείες-κολοσσούς της τεχνολογίας, όπως η Apple και η Samsung, αλλά και µε παγκόσµιας ακτινοβολίας καλλιτέχνες, όπως ο Ελτον Τζον, η Κάιλι Μινόγκ και ο Εντ Σίραν. Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, βρέθηκε στην Αγγλία το 1991 για να σπουδάσει Φυσική στο Πανεπιστήµιο του Μάντσεστερ, όπου έκανε µάστερ στην Πυρηνική Φυσική και στη συνέχεια µετέβη στις ΗΠΑ για να κάνει διδακτορικό στο Stanford University της Καλιφόρνια και να συµµετάσχει σε πείραµα για την ύλη-αντιύλη.
Εργάστηκε επί χρόνια στην έρευνα, επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις σε ζητήµατα που άφησε ως παρακαταθήκη ο Αϊνστάιν, µέχρι το 2001, όταν ανέλαβε τη διοίκηση του υπό κατάργηση Τµήµατος Φυσικής του Salford College του Μάντσεστερ. Μέσα σε λίγα χρόνια το τµήµα γιγαντώθηκε και ορίστηκε ως κέντρο επιστηµών της ευρύτερης περιοχής µε συνεχείς πρωτιές και βραβεία σε εθνικό επίπεδο.
Οι διοικητικές του ικανότητες και οι καινοτόµες ιδέες του επιβραβεύτηκαν αρχικά µε την ανάθεση της υποδιεύθυνσης του συγκεκριµένου κολεγίου και στη συνέχεια µε τη µεταπήδησή του στο West Suffolk, όπου έκανε το µεγάλο άλµα το 2013, αναλαµβάνοντας το τιµόνι του συνόλου των κολεγίων του.
Οι αξίες του
Ο Ελληνας chief executive πέρασε από την αρχή τη δική του φιλοσοφία στο κολέγιο, τις βασικές αρχές της οποίας εξηγεί στο «Εθνος»: «Κάθε µαθητής και σπουδαστής θα πάρει πτυχίο, όπως χιλιάδες άλλοι, από άλλα κολέγια και πανεπιστήµια. Αυτό που θέλω είναι να πετύχω µια τέτοια διασύνδεση µε την αγορά που θα του ανεβάσει επίπεδο και θα τον γνωρίζουν ήδη όταν θα βγει σε αναζήτηση εργασίας.
Επίσης, θέλω να του έχει δοθεί µια δύναµη χαρακτήρα, µε τις αρχές της συνέπειας και της εργατικότητας, ώστε να ξεχωρίζει στη διάρκεια του εργασιακού του βίου» αναφέρει. Στο πλαίσιο αυτό, οι σπουδαστές στους τοµείς της µουσικής ή του θεάτρου έρχονται σε επαφή στη διάρκεια των σπουδών τους µε µεγάλα ονόµατα της παγκόσµιας µουσικής βιοµηχανίας και της θεατρικής σκηνής αντίστοιχα. Ανεβάζουν δικές τους παραστάσεις µε εισιτήριο για τους θεατές, οι οποίες παρακολουθούνται και από ατζέντηδεςκυνηγούς ταλέντων. ∆ιακεκριµένοι σεφ επικουρούν τις σπουδές των µελλοντικών αρχιµαγείρων, ενώ το εστιατόριο του κολεγίου, στο οποίο κάνουν την πρακτική τους, λειτουργεί και ως εστιατόριο της πόλης και έχει βραβευτεί ως το καλύτερο στην Αγγλία.
Το ραντεβού στην Downing Street 10
Πριν από µερικούς µήνες ο Ελληνας διευθυντής βρέθηκε στην Downing Street έπειτα από πρόσκληση της απερχόµενης πρωθυπουργού του Ηνωµένου Βασιλείου, και συµµετείχε σε συνάντησή της µε εκπροσώπους στελεχών της εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα. «Μου είπε πως ήθελε να µε γνωρίσει εδώ και καιρό και της απάντησα πως είναι τιµή µου η συνάντηση. Ακουσε µε προσοχή τις απόψεις µου για το µέλλον του εκπαιδευτικού συστήµατος, όπως και άλλων συναδέλφων» λέει ο κ. Σάββας.
Οι προτάσεις του σχετίζονται µε το πώς το εκπαιδευτικό σύστηµα µπορεί και πρέπει να συµβαδίζει µε τις τεχνολογικές εξελίξεις και να προσαρµόζεται σ’ αυτές ώστε να δηµιουργήσει τις επόµενες γενιές στελεχών επιχειρήσεων που χρειάζεται η Αγγλία. «Το 1991 που πρωτοήλθα, έριχνα κέρµατα στον τηλεφωνικό θάλαµο για να µιλήσω µε τη µητέρα µου. Σήµερα το 5χρονο παιδί µου της µιλά βλέποντάς τη στην οθόνη, την ώρα που εκείνη σκαλίζει τον κήπο. Η Apple, όπου βρέθηκα πρόσφατα για ένα δεκαήµερο, ήδη προετοιµάζει τα επόµενά της επιτεύγµατα. Πρέπει να προετοιµάζουµε τα παιδιά για έναν κόσµο που αλλάζει συνέχεια» επεσήµανε. Για το Brexit προβλέπει πως δεν θα επηρεάσει τις σπουδές των Ελλήνων στην Αγγλία, αλλά θα δυσκολέψει την εργασιακή τους ένταξη.
«Οι διαθέσιµες δουλειές θα είναι υψηλής αξίας, και όχι ό,τι θέλει ο καθένας. Αυτό θα αυξήσει και το brain drain» εκτιµά, ενώ αναφερόµενος στην Ελλάδα καταθέτει τη δική του πρόταση: «Τα πάντα ξεκινούν από την εκπαίδευση. Η Ελλάδα δεν έχει παρά να βρει ένα επιτυχηµένο παράδειγµα από το εξωτερικό και να το αντιγράψει».
Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr