Καιρός – Αττική: Μέσα σε μια ώρα 60 χιλιοστά βροχής και 680 κεραυνοί
Αγία Παρασκευή και Παπάγου πνίγηκαν από τη βροχή, την Τετάρτη - Τουλάχιστον 680 κεραυνούς μέτρησε το σύστημα εντοπισμού κεραυνών «ΖΕΥΣ»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ο καιρός έδειξε για ακόμα μια φορά τα δόντια του το μεσημέρι της Τετάρτης και, σύμφωνα με το meteo.gr, οι ουρανοί άνοιξαν και έπεσαν 680 κεραυνοί. Οι βροχές και οι τοπικά έντονες καταιγίδες, συνοδεία χαλαζοπτώσεων, που σημειώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης καταγράφηκαν και μετρήθηκαν από το meteo.gr.
Σημαντικά ύψη βροχόπτωσης κατεγράφησαν από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr και αποτυπώνονται στον Χάρτη 1, του Μετεωρολογικού και Κλιματικού Παρατηρητηρίου Αττικής. Ενδεικτικά, το ύψος της βροχόπτωσης στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής έφτασε τα 61.2 mm και στην περιοχή του Παπάγου τα 49 mm, σε χρονικό διάστημα μίας ώρας.
Τα φαινόμενα συνοδεύτηκαν από πολλούς κεραυνούς και το γεγονός προέβλεψε το σύστημα TALOS (Thunder And Lightning Observing System), με το σύστημα εντοπισμού κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, να καταγράφει περίπου 680 κεραυνούς.
Στην Αττική, την ίδια ημέρα, παρατηρήθηκε χαλαζόπτωση, αλλά και δρόμοι-ποτάμια στο κέντρο της Αθήνας. Τα φαινόμενα ήταν έντονα στα νότια προάστια, ενώ χαλάζι έπεσε και στο Παγκράτι και το Χαλάνδρι.
Η Πυροσβεστική δέχθηκε περισσότερες από 60 κλήσεις για άντληση υδάτων σε σπίτια στον Γέρακα, την Αγία Παρασκευή και το Χαλάνδρι. Η έντονη βροχόπτωση δημιούργησε την Τετάρτη χειμάρρους στη λεωφόρο Μεσογείων, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες από τον Χολαργό μέχρι τον Σταυρό της Αγίας Παρασκευής.
Ταυτόχρονα, το φαινόμενο των κεραυνών δεν είναι πρωτόγνωρο για την Ελλάδα, αφού βροχές και καταιγίδες -που κατά τόπους ήσαν ιδιαίτερα ισχυρές- εκδηλώθηκαν τη Δευτέρα στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και στο Ανατολικό Αιγαίο. Το σύστημα εντοπισμού κεραυνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) «ΖΕΥΣ» κατέγραψε μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρα περισσότερους από 4.200 κεραυνούς.
Στις περιοχές που επηρεάστηκαν κατ' εξοχήν, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του ΕΑΑ, συμπεριλαμβάνονται τα νότια τμήματα του Υμηττού και τα νότια παράλια της Αττικής, με έμφαση στην περιοχή της Βάρης, όπου έπεσαν 39 χιλιοστά βροχής, η δεύτερη μεγαλύτερη ποσότητα νερού πανελλαδικά μετά τα Λυκόχια Αρκαδίας (42 χιλιοστά).
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr