Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης
Τα ανοιχτά ζητήματα της εταιρείας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Επιστολή παραίτησης με άμεση ισχύ έστειλε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Γιάννης Κρεστενίτης στην υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου και στο Υπερταμείο.
Στην επιστολή του ο καθηγητής του ΑΠΘ δεν εξηγεί τους λόγους παραίτησής του. Η παραίτηση υποβλήθηκε μόλις μία μέρα πριν από την προγραμματισμένη κινητοποίηση των εργαζομένων στο νέο κατάστημα της ΕΥΑΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Αγγελάκη). Οι εργαζόμενοι σκόπευαν να εμποδίσουν συμβολικά τη λειτουργία του νέου καταστήματος, αντιδρώντας στη μη ικανοποίηση των μισθολογικών τους αιτημάτων από τη διοίκηση. Ωστόσο, οι εξελίξεις τους πρόλαβαν και η κινητοποίηση για αύριο θα ανασταλεί.
Όλο το προηγούμενο διάστημα ο κ. Κρεστενίτης βρισκόταν σε ανοιχτή κόντρα με τους συνδικαλιστές της επιχείρησης, οι οποίοι ζητούσαν επαναφορά της επιχειρησιακής σύμβασης στα μισθολογικά επίπεδα του 2009. Οι ζυμώσεις εργαζομένων και προέδρου είχαν ενταθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, χωρίς όμως να καταλήξουν στην υπογραφή νέας σύμβασης. Οι εργαζόμενοι κατηγορούσαν τη διοίκηση για αναποφασιστικότητα.
Ωστόσο ο κ. Κρεστενίτης εξηγούσε ότι η ισχύουσα επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας δεν προέβλεπε αυτόματη και αυτοδίκαιη επαναφορά στα μισθολογικά επίπεδα του 2009. Επίσης, τόνιζε ότι αυξήσεις στις αμοιβές των εργαζομένων θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τρεις παράγοντες που καθορίζουν τις δυνατότητες της εταιρείας: την τιμολογιακή πολιτική, το επενδυτικό πρόγραμμα και την οικονομική ευρωστία της εισηγμένης στο ΧΑ ΕΥΑΘ.
Ένα ακόμη ανοιχτό ζήτημα μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης της ΕΥΑΘ ήταν και η διαχείριση του υδραγωγείου της εταιρείας στον Αλιάκμονα. Η σύμβαση της ΕΥΑΘ με την κοινοπραξία Ακτωρ-Κωνσταντινίδη, η οποία και είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του διυλιστηρίου στον Αλιάκμονα λήγει αρχές Ιουλίου.
Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ ζητούν να αναλάβει η ίδια η εταιρεία ύδρευσης τη λειτουργία του και να μην παραχωρηθεί ξανά σε ιδιώτες.
Στο διυλιστήριο εφαρμόζεται προηγμένη πολυβάθμια διαδικασία καθαρισμού του νερού, η οποία περιλαμβάνει διεργασίες κροκίδωσης-καθίζησης, διύλισης σε κλίνες άμμου και ενεργού άνθρακα, οζόνωσης και χλωρίωσης. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα του παραγόμενου ύδατος με δυνατότητα επεξεργασίας 150.000 m3/ημέρα. Το καθαρό πόσιμο νερό διανέμεται στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης (ΒΙ.ΠΕ.Θ.) και μέσω του αντλιοστασίου Ιωνίας και αγωγών μήκους 36 km στις δεξαμενές ύδρευσης κυρίως του δυτικού αλλά και του ανατολικού τομέα Θεσσαλονίκης.
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr