Ο Άρειος Πάγος ζητάει μικρότερη αποζημίωση για γυναίκα που κατηγορήθηκε ως μέλος του ΕΛΑ
Η Ειρήνη Αθανασάκη συνελήφθη στις 3 Φεβρουαρίου 2003 σε ηλικία 49 ετών, ως φερόμενο μέλος του ηγετικού πυρήνα της τρομοκρατικής οργάνωσης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Αθωώθηκε από τα δικαστήρια η Ειρήνη Αθανασάκη η οποία κατηγορούνταν ως μέλος του ΕΛΑ (Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας), και ενώ πρώτα είχε παραμείνει στη φυλακή για 939 μέρες. Η Ειρήνη Αθανασάκη διεκδίκησε μέσω της δικαστικής οδού αποζημίωση. Το Εφετείο Αθηνών της την επιδίκασε ωστόσο ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι ήταν μεγάλη και της επιδικάστηκε εσφαλμένα, με αποτέλεσμα να αναπέμψει την υπόθεση στο Εφετείο για νέα κρίση.
Η Ειρήνη Αθανασάκη συνελήφθη στις 3 Φεβρουαρίου 2003 σε ηλικία 49 ετών, ως φερόμενο μέλος του ηγετικού πυρήνα της τρομοκρατικής οργάνωσης. Μάλιστα της αποδόθηκε η ιδιότητα της επιμελήτριας των προκηρύξεων του ΕΛΑ, ενώ ήταν το πρόσωπο που είχε στην κατοχή του τα κλειδιά από τις γιάφκες της οργάνωσης, ενώ μετέφερε και τις προκηρύξεις που παρελάμβαναν οι εφημερίδες.
Εκτός από την Ειρήνη Αθανασάκη, που είχε το κωδικό όνομα «Μυρτώ» (κατά τα αρχεία της Στάζι), συνελήφθησαν ως μέλη της φερόμενης ομάδας του ΕΛΑ-1ηΜάη:
- Ο κοινοτάρχης Κιμώλου Αγγελέτος Κανάς,
- Ο αποβιώσας Κωνσταντίνος Αγαπίου,
- Ο αποβιώσας, πριν λίγες μέρες σε ηλικία 80 ετών, πολιτικός μηχανικός Χρήστος Τσιγαρίδας,
- Ο Μιχάλης Κασίμης, αδελφός του 34χρόνου τότε Χρήστου Κασσίμη οικονομολόγου, ιδρυτικού μέλους του ΕΛΑ και ιστορικού στελέχους της τρομοκρατίας που σκοτώθηκε το 1977 σε συμπλοκή με αστυνομικούς, στο Ρέντη.
Και οι πέντε αντιμετώπισαν την κατηγορία της ένταξης και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και οι κατηγορίες αφορούσαν συνολικά 83 ενέργειες του ΕΛΑ, κάποιες από τις οποίες είχαν γίνει από κοινού με την οργάνωση «1η Μάη».
Το πρώτο δικαστήριο
Το πρώτο δικαστήριο πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2004. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν πέντε κατηγορούμενοι. Η έδρα κήρυξε ομόφωνα αθώους τους Γιάννη Σερίφη και Μιχάλη Κασσίμη. Ωστόσο οι υπόλοιποι καταδικάστηκαν με βάση την αρχή της «συλλογικής ευθύνης».
Πέντε χρόνια μετά, το 2009, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, έκρινε αθώους τους κατηγορούμενους Χρήστο Τσιγαρίδα, Αγγελέτο Κανά και Ειρήνη Αθανασάκη. Το σκεπτικό της απόφασης ήταν ότι δεν προέκυψαν ισχυρά και ικανά στοιχεία που να συνδέουν τους κατηγορούμενους με συγκεκριμένες μη παραγεγραμμένες πράξεις της οργάνωσης.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr