Αυξήθηκε κατά 50% ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας
Ζουν κυρίως στην οροσειρά τhς Πίνδου, ενώ μικρός πληθυσμός εντοπίζεται στη Ροδόπη - Συνήθως δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο η συνάντηση με αρκούδα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Παρελθόν φαίνεται να αποτελεί ο κίνδυνος αφανισμού της καφέ αρκούδας στη χώρα μας, αφού την τελευταία δεκαετία ο πληθυσμός της έχει αυξηθεί κατά 50%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στο ethnos.gr ο υπεύθυνος επικοινωνίας του «Αρκτούρου», Παναγιώτης Στεφάνου, ο αριθμός των ζώων από 300 τη δεκαετία του 2000, πλέον έχει αυξηθεί σε 450, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ζώων βρίσκεται σε καλή κατάσταση.
Οι περισσότερες καφέ αρκούδες στην Ελλάδα εντοπίζονται στην οροσειρά της Πίνδου, κυρίως στη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο, ενώ μικρός πληθυσμός υπάρχει και στη Ροδόπη. Ο μέσος όρος βάρους των αρσενικών βρίσκεται στα 180 κιλά και των θηλυκών στα 120 κιλά, ενώ το μήκος των ζώων φτάνει μέχρι τα δύο μέτρα.
Ασυνείδητοι βάζουν παγίδες
Κατά τον κ. Στεφάνου, δεν είναι σύνηθες αλλά ούτε και σπάνιο το φαινόμενο, αρκούδες να εγκλωβίζονται σε παράνομες παγίδες, που έχουν τοποθετήσει ασυνείδητοι για ζώα. Όπως αναφέρει, κατά μέσο όρο κάθε δύο χρόνια μία αρκούδα πέφτει σε παγίδα, αφού μόνο τα τελευταία έξι χρόνια ο «Αρκτούρος» απεγκλώβισε τρία παγιδευμένα ζώα.
Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε την Παρασκευή 28 Ιουνίου στη Φλαμουριά Έδεσσας, όπου μία νεαρή αρκούδα πιάστηκε σε παγίδα από συρματόσχοινο. Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του «Αρκτούρου» έφτασε στο σημείο και κατάφερε να την απελευθερώσει. Το ζώο ήταν παγιδευμένο για αρκετές ώρες και είχε τραυματιστεί.
Συνήθως οι παγίδες αποτελούνται από συρματόσχοινο, το οποίο δένει το ζώο, μόλις το πατήσει. Ωστόσο, έχουν εντοπιστεί και παγίδες με αγκαθωτό συρματόσχοινο, οι οποίες μπορεί να τραυματίσουν σοβαρά, ακόμα και να ακρωτηριάσουν, τα ζώα. Έχει καταγραφεί και περίπτωση, κατά την οποία αρκούδα έμεινε παγιδευμένη 24 ώρες.
Κατά τον κ. Στεφάνου, συνήθως οι αρκούδες αποτελούν παράπλευρο θύμα, αφού οι ασυνείδητοι τοποθετούν παγίδες για να πιάσουν άλλα ζώα, κυρίως αγριογούρουνα.
«Όταν η αρκούδα είναι παγιδευμένη, στρεσάρεται και μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τους διασώστες. Κάποιος πρέπει να πλησιάσει, για να δει, αν το ζώο έχει κοιμηθεί από τη νάρκωση, ώστε στη συνέχεια να το απελευθερώσουμε. Αν δεν έχει κοιμηθεί, μπορεί να γίνει επικίνδυνο, γι’ αυτόν που το πλησιάζει», σημειώνει ο υπεύθυνος επικοινωνίας του «Αρκτούρου».
Δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο
Όπως είπε ο κ. Στεφάνου, η συνάντηση με αρκούδα συνήθως δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο, αρκεί ο τελευταίος να μη δείξει απειλητική διάθεση για το ζώο. Θα πρέπει να μείνει ψύχραιμος και να οπισθοχωρήσει με αργά βήματα προς τα πίσω, χωρίς να τρομάξει το ζώο.
«Δεν ανήκουμε στην τροφική αλυσίδα του ζώου και συνηθώς η αρκούδα θα απομακρυνθεί από μόνη της, αν αντιληφθεί την παρουσία ανθρώπου. Η θηλυκή αρκούδα γίνεται επικίνδυνη, όταν έχει μικρά και νοιώσει ότι απειλούνται. Επίσης, το ζώο μπορεί να γίνει επικίνδυνο, όταν συναντήσει τον άνθρωπο σε κάποιο στενό μονοπάτι ή σε μία αυλή και νοιώσει ότι δεν έχει τρόπο διαφυγής. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να του ανοίξουμε δρόμο και να του δώσουμε να καταλάβει την κίνησή μας», σημειώνει ο κ. Στεφάνου.
Σήμερα στο καταφύγιο του «Αρκτούρου» φιλοξενούνται 19 αρκούδες, οι οποίες είναι τραυματισμένες ή έχουν ζήσει πολλά χρόνια σε αιχμαλωσία και δεν μπορούν να επιβιώσουν στη φύση. Επίσης, φιλοξενούνται και δύο ορφανά αρκουδάκια.
Εδώ και πολλά χρόνια ο «Αρκτούρος» περιθάλπει τραυματισμένα ή ορφανά ζώα και μετά από ένα χρονικό διάστημα φροντίδας, τα αφήνει στο φυσικό τους περιβάλλον.
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr