Το πολεοδομικό σχέδιο για το νέο Μάτι: Επιδόματα και ανταλλαγές εκτάσεων
Τα νόμιμα ακίνητα θα παραχωρούν χώρο για δρόμους, ενώ στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα δοθεί έκταση σε άλλη περιοχή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Eπίδομα ενοικίου ή στέγασης και παραχώρηση άλλης έκτασης μέσω της ενεργοποίησης της Τράπεζας Γης στην περιοχή είναι τα δύο βασικά μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διασφάλιση των ιδιοκτητών αυθαίρετων κατοικιών στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής.
Οσον αφορά τις νόμιμες ιδιοκτησίες ή τα κτίσματα που έχουν τακτοποιηθεί με τον νόμο των αυθαιρέτων και ως εκ τούτου αποδεδειγμένα δεν βρίσκονται σε δασική έκταση, αιγιαλό ή ρέμα, οι ιδιοκτήτες τους θα μπορέσουν να ξαναχτίσουν στα ίδια οικόπεδα, πιθανότατα όμως παραχωρώντας λίγα μέτρα γης προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη χάραξη δρόμων, διόδων προς την παραλία αλλά και πλατειών και χώρων συνάθροισης κοινού.
Για κατοικίες χωρίς έγγραφα αναμένεται να δοθεί στους ιδιοκτήτες επίδομα ενοικίου ή επαναστέγασης
Οι δύο κατηγορίες
Στα μέτρα αυτά, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα και θα αποτελέσουν το περιεχόμενο κοινής τροπολογίας που θα καταθέσουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, αναφέρθηκε σε χθεσινές του δηλώσεις στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.
Οι αρχικές πολεοδομικές κατευθύνσεις για το Μάτι, το οποίο σε μεγάλο βαθμό είναι εκτός σχεδίου, διαχωρίζουν τις πυρόπληκτες κατοικίες σε δύο κατηγορίες:
- Σε εκείνες που είναι νόμιμες, εξαιρούνται από τη δασική νομοθεσία ή έχουν οικοδομική άδεια και άρα μπορούν να ανεγερθούν εκ νέου στην ίδια περιοχή, αλλά υπακούοντας σε πολεοδομικά πρότυπα που θα παρέχουν δυνατότητες εκκένωσης. Ετσι θεωρείται πιθανή η μετατόπιση κάποιων μέτρων, προκειμένου να χαραχθούν βασικοί άξονες, να υπάρχει δίοδος στον αιγιαλό καθώς θα ακολουθήσει πολεοδομικό σχέδιο στην περιοχή: «Από τώρα όμως δεν θα αφήσουμε να κλείσουν δρόμοι και προσβάσεις ώστε να μη δημιουργηθεί το ίδιο πολεοδομικό παράδοξο» τόνισε ο κ. Φάμελλος.
- Στις περιπτώσεις κατοικιών που βρίσκονταν σε δασική περιοχή, στερούνταν οικοδομικής άδειας και ενδεχομένως δεν έχουν και έγγραφα ιδιοκτησίας αναμένεται να δοθεί στους ιδιοκτήτες επίδομα ενοικίου ή επαναστέγασης: «Σε τέτοιες περιπτώσεις η Πολιτεία δεν μπορεί να επικυρώσει μια τέτοια έντονη παραβατικότητα, αλλά θα πρέπει να βρούμε λύσεις» σημείωσε ο αν. υπουργός. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των δύο υπουργείων, τα οποία συνεργάζονται με το ΕΜΠ, θα υπάρξει πολεοδομικό σχέδιο στο Μάτι και στην ευρύτερη περιοχή από τη Ραφήνα έως τη Νέα Μάκρη και πρότυπο ειδικό χωρικό σχέδιο, το οποίο θα είναι έτοιμο σε έξι μήνες. Στόχος είναι να δημιουργηθεί Τράπεζα Γης ώστε σε όσους δεν μπορούν να ξαναχτίσουν στην ίδια περιοχή, να δοθούν άλλες εκτάσεις, αλλά με πολεοδομική οργάνωση
Οικοδομικές άδειες fast track για επισκευή και ανακατασκευή
Χθες κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία που δρομολογεί fast track διαδικασία για την έκδοση οικοδομικών αδειών ανέγερσης λόγω ανακατασκευής σε πυρόπληκτα κτίσματα ή αδειών επισκευής σε όσες ιδιοκτησίες ήταν νόμιμες και δεν είναι δασικές σε εκτός σχεδίου περιοχές.
Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν με μία βεβαίωση ότι η έκταση δεν είναι δασική, η οποία θα εκδίδεται άμεσα από τη δασική Αρχή να προχωρούν στην έκδοση οικοδομικών αδειών για εργασίες αποκατάστασης κτιρίων εφόσον έχουν εκδοθεί διοικητικά έγγραφα χαρακτηρισμού τους, όπως πρωτόκολλο αυτοψίας επικινδύνως ετοιμόρροπου κτιρίου, δελτίο επανελέγχου, έκθεση αυτοψίας τριμελούς επιτροπής του υπουργείου Υποδομών.
Τη δυνατότητα αυτή δίνει η ανάρτηση του δασικού χάρτη της περιοχής. Η βεβαίωση θα δίνεται μόνο για τις εκτάσεις που είναι ανέκαθεν μη δασικές, είτε δασικού χαρακτήρα κατά το παρελθόν αλλά άλλης μορφής σήμερα. «Ασφαλιστική δικλίδα» Στη δεύτερη περίπτωση, μάλιστα, βεβαίωση θα δίνεται μόνο εφόσον έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια για τα κτίρια που έχουν ανεγερθεί στις εκτάσεις αυτές. Στην τροπολογία διευκρινίζεται, πάντως, ότι υπάρχει περίπτωση επανέκδοσης βεβαίωσης εάν από το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο κριθεί ότι πρέπει να μετακινηθεί το περίγραμμα του πυρόπληκτου κτιρίου, «ως ασφαλιστική δικλίδα για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων», όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr