112: Σε τέσσερις μήνες θα λειτουργήσει στη χώρα μας
Από κυβερνητικής πλευράς εκφράζεται δυσφορία για το γεγονός ότι έναν χρόνο µετά την τραγωδία που έπληξε το Μάτι, δεν λειτουργεί ακόµα ο αριθµός🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Χαλκιδική: Αλλη µια τραγωδία εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινοµένων και φυσικής καταστροφής µετρά η Ελλάδα, η οποία εννέα χρόνια µετά την αρχική απόφαση για την ενεργοποίηση των αναβαθµισµένων λειτουργιών του αριθµού έκτακτης ανάγκης 112 δεν έχει καταφέρει να ενεργοποιήσει ούτε τον αυτόµατο γεωεντοπισµό του καλούντος σε βοήθεια ούτε την υπηρεσία µαζικής αποστολής µηνυµάτων ασφαλείας.
Οι υπηρεσίες αυτές, σύµφωνα µε πηγές της Γενικής Γραµµατείας Πολιτικής Προστασίας, αναµένεται να τεθούν σε λειτουργία σε περίπου τέσσερις µήνες. Εως τότε η χώρα θα έχει περάσει ένα ακόµα καλοκαίρι χωρίς τη δυνατότητα άµεσης ειδοποίησης.
Το 112 βρίσκεται ακόµα σε πιλοτικό στάδιο, όπως είχε ήδη επισηµάνει το «Εθνος της Κυριακής» σε δηµοσίευµά του προ µηνός, µε αποτέλεσµα η χώρα µας να εξακολουθεί να κατέχει την τελευταία θέση µεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών ως προς τον χρόνο εντοπισµού του καλούντος για βοήθεια, ο οποίος, σύµφωνα µε την έκθεση εφαρµογής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φτάνει τα 261 δευτερόλεπτα ή περισσότερα από 4 κρίσιµα λεπτά! Υπενθυµίζεται ότι η τελική σύµβαση µε τον ανάδοχο του έργου ΟΤΕ είχε υπογραφεί το 2014.
Εκτοτε βρήκε... µπροστά της σειρά εµποδίων, µε τους εµπλεκόµενους να µιλούν για νοµοθετικά κενά, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, κωλυσιεργία των παρόχων, αλλά και τη γνωστή… ταχύτητα του Δηµοσίου, που οδήγησαν σε καθυστερήσεις για τις οποίες η χώρα µας είχε ήδη δεχθεί αυστηρή επιστολή από την αρµόδια για την Ψηφιακή Οικονοµία επίτροπο, Μαρίγια Γκάµπριελ.
Από κυβερνητικής πλευράς εκφράζεται πάντως δυσφορία για το γεγονός ότι έναν χρόνο µετά την τραγωδία που έπληξε το Μάτι, δεν λειτουργεί ακόµα ο αριθµός έκτακτης ανάγκης 112.
Η πρώτες αποζημιώσεις που δίνει η κυβέρνηση
Μετά την πρώτη σύσκεψη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, ενώ αργότερα πραγµατοποιήθηκε και νέα συνάντηση υπουργικού κλιµακίου µε αρµόδιους παράγοντες της περιοχής. Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανέφερε πως ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζηµιών.
«Με εντολή του πρωθυπουργού θα καλυφθούν κανονικά οι αποζηµιώσεις για τους πληγέντες από αυτήν τη φυσική καταστροφή και το ΥΠΕΣ θα ενισχύσει µε έκτακτη οικονοµική επιχορήγηση τους τρεις δήµους που έχουν πληγεί» τόνισε.
Σύµφωνα µε την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, οι τρεις δήµοι επιχορηγούνται εκτάκτως για την κάλυψη εξόδων αποκατάστασης των δηµοτικών υποδοµών. Τα ποσά είναι 200.000 ευρώ για τον Δήµο Νέας Προποντίδας, 200.000 ευρώ για τον ?ήµο Κασσάνδρας και 100.000 ευρώ για τον Δήµο Σιθωνίας.
Κατηγορία «no notice»
Από την πλευρά τους, πηγές της Πολιτικής Προστασίας εκτιµούν ότι το φαινόµενο που «χτύπησε» τη Χαλκιδική «εντάσσεται στην κατηγορία των φαινοµένων κινδύνου που χαρακτηρίζονται ως “no notice” (µη προειδοποίησης). Ετσι, και να λειτουργούσε το αριθµός, δεν θα είχαµε καλύτερο αποτέλεσµα» σηµειώνουν.
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr