Πανελλήνιες 2019: Πού θα κινηθούν οι βάσεις σε 44 σχολές
Σταθερότητα και πιθανή μικρή άνοδος, λένε οι ειδικοί, θα καταγραφεί σε κάποια τμήματα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Πανελλήνιες 2019: Χρονιά πτώσης των βάσεων θα είναι η φετινή, όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία τουλάχιστον για τα τρία πρώτα πεδία, ενώ στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο αναμένεται σταθερότητα και μικρή άνοδος βάσεων σε ορισμένα τμήματα. Το 2019 κατά 746 ήταν λιγότεροι οι αριστούχοι υποψήφιοι για τα πανεπιστήμια σε σχέση με την περσινή χρονιά, ενώ στις βαθμολογίες «κάτω από τη βάση» τα γραπτά ήταν περίπου στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με πέρυσι (φέτος 43.897 γραπτά, πέρυσι 45.170).
Όπως αναφέρει ο εκπαιδευτικός και αναλυτής στατιστικών στοιχείων της εξεταστικής διαδικασίας, Γιώργος Χατζητέγας, που έχει επεξεργαστεί τους πίνακες πρόβλεψης στην κίνηση των βάσεων που δημοσιεύει «Το Βήμα της Κυριακής», εντυπωσιακό στοιχείο της φετινής διαδικασίας αποτελεί το γεγονός ότι οι υποψήφιοι φαίνονται να επιλέγουν εύκολα παλαιότερα τμήματα των ΤΕΙ που έχουν ενταχθεί στα πανεπιστήμια.
Για παράδειγμα, αναφέρει ότι το νέο Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας στα Ψαχνά που έχει ενταχθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών συγκεντρώνει φέτος πολύ περισσότερες προτιμήσεις υποψήφιων φοιτητών από τα παλαιότερα τμήματα που λειτουργούσαν στο ΤΕΙ Χαλκίδας και απορροφήθηκαν από το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας.
Δείτε εδώ τις βαθμολογίες στα ειδικά μαθήματα
Πάντως, η κίνηση των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο, όπως αναφέρει ο κ. Χατζητέγας, αναμένεται να είναι η παρακάτω:
- Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών η μέση επίδοση των υποψηφίων εφέτος παρουσίασε μικρή άνοδο 42 μορίων, ενώ στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2019 προσήλθαν 2.800 λιγότεροι υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι. Τα παραπάνω οδηγούν σε σημαντική πτώση των μορίων σε όλη τη βαθμολογική κλίμακα του πεδίου. Να ληφθεί ωστόσο υπόψη ότι και οι αριστούχοι ήταν εφέτος κατά 400 λιγότεροι στη βαθμολογική περιοχή άνω 17.500 μορίων σε σχέση με πέρυσι. Κατά συνέπεια, οι Νομικές Σχολές στη χώρα θα παρουσιάσουν πτώση, με την τελευταία Νομική Σχολή της Κομοτηνής να έχει ως αναμενόμενη βάση εισαγωγής τα 17.250 μόρια. Μεγαλύτερη αναμένεται η πτώση στις περιζήτητες Σχολές Ψυχολογίας.
Δείτε εδώ: Πτώση ακόμη και στις υψηλόβαθμες σχολές
- Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο των Θετικών Επιστημών η μέση επίδοση το 2019 παρουσίασε πτώση της τάξης των 80 μορίων. Αν προστεθεί σε αυτό το γεγονός ότι έχουμε 1.300 λιγότερους υποψηφίους σε σχέση με την περυσινή εξεταστική διαδικασία και θέσεις οριακά περισσότερες από αυτούς, προμηνύεται όχι μόνο πτώση των βάσεων στο πεδίο, αλλά και συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης σε περιφερειακά τμήματα με πολύ μικρές βαθμολογίες. Από την άλλη πλευρά, η εκτιμώμενη πτώση θα είναι της τάξης των 200 έως 300 μορίων και στα περιζήτητα τμήματα Πολυτεχνείων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας.
«Βουτιά» στο τρίτο πεδίο
- Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο των Επιστημών Υγείας η μέση βαθμολογία εφέτος παρουσίασε σημαντική πτώση. Κατά συνέπεια, όλες οι Ιατρικές Σχολές της χώρας αναμένεται να κινηθούν κάτω από τα 19.000 μόρια. Πάντως υπήρξαν εφέτος εντυπωσιακά χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων συγκρινόμενες με εκείνες της περασμένης χρονιάς. Και εδώ στην κλίμακα των βαθμολογιών 18,5-20 έχουμε φέτος 400 λιγότερους υποψηφίους σε σχέση με πέρυσι. Οπότε αναμένεται και εδώ πτώση των βάσεων σε Ιατρικές, Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές. Στο πεδίο αυτό 1.200 άτομα διεκδικούν τις 800 θέσεις των Ιατρικών Σχολών.
Πανελλήνιες 2019: Δείτε εδώ τα μυστικά για το μηχανογραφικό δελτίο
- Τέλος, στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο αναμένονται εφέτος μεικτά πρόσημα. Για παράδειγμα, οι σχολές Πληροφορικής αναμένεται να παρουσιάσουν μια μικρή πτώση λίγων δεκάδων μορίων, ενώ το ακριβώς αντίστροφο αναμένεται να συμβεί στα Οικονομικά Τμήματα. Να σημειωθεί εδώ ότι οι υποψήφιοι εφέτος είναι 1.450 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι, ενώ η μέση επίδοσή τους παρουσίασε άνοδο.
Πανελλήνιες 2019: Δείτε εδώ το plan B για τους μαθητές που δεν πέρασαν στις εξετάσεις
Πανελλήνιες 2019: Έδωσε εξετάσεις σε δύο πεδία - άριστα και στα δύο
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr