Σεισμός στη Μαγούλα: Τα ενεργά ρήγματα και οι ανησυχίες των σεισμολόγων
Για κρίσιμο 48ωρο κάνουν λόγο οι σεισμολόγοι και παρακολουθούν τους μετασεισμούς της Μαγούλας. Δείτε τον χάρτη με τα σεισμογενή ρήγματα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου που συνεδρίασε το βράδυ της Παρασκευής στα γραφεία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) για να εκτιμήσει την κατάσταση θεωρεί ότι ο χθεσινός σεισμός στη Μαγούλα ήταν ο κύριος καθώς η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά έχοντας φθίνουσα πορεία.
Από το δυτικό ρήγμα που κρύβεται κάτω από τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, το οποίο δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999 προήλθε ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ που «ταρακούνησε» την Αττική, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, και χωρίς να υπάρχει ακόμη απόλυτη ομοφωνία.
Ο κ. Τσελέντης ανέφερε ότι «δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει τέτοιο σεισμό», αποδίδοντας την ισχυρή αίσθηση στο εστιακό του βάθος που υπολογίζεται σε 13 χιλιόμετρα.
Το ίδιο υποστήριξαν ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος καθώς και ο διευθυντής του αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, τονίζοντας ότι ο σεισμός δεν ήταν ιδιαιτέρως ισχυρός, ωστόσο έγινε ιδιαίτερα αισθητός επειδή το επίκεντρό του βρίσκεται κοντά στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Σεπτεμβρίου 1999 το ρήγμα στην Πάρνηθα έδωσε σεισμός 5,9 Ρίχτερ τον οποίο η Αθήνα δύσκολα θα ξεχάσει. Το επίκεντρο φαινόταν να εντοπίζεται προς τον Ασπρόπυργο, στο Θριάσιο Πεδίο. Ο σεισμός χτύπησε τα δυτικά προάστια της Αθήνας προκαλώντας 143 ανθρώπινα θύματα και έγινε στις 2.55 το μεσημέρι της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999.
Τσελέντης: Από το ρήγμα της Πάρνηθας που προκάλεσε τον σεισμό του 1999, τα 5,1 Ρίχτερ
Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης μίλησε στο Open TV για τον σεισμό που ταρακούνησε την Αττική. Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για τμήμα του ρήγματος της Πάρνηθας που είχε προκαλέσει τον μεγάλο σεισμό στην πρωτεύουσα το 1999. «Πρόκειται για τον κύριο σεισμο, αν και είναι παρακινδυνευμένο να βγάλουμε συμπεράσματα τόσο νωρίς», ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις για επόμενο δυνατό σεισμό. Αναμένονται μετασεισμοί αλλά όχι του ίδιου μεγέθους, σύμφωνα με τον Άκη Τσελέντη. «Δεν περιμέναμε να δώσει άμεσα σεισμό το συγκεκριμένο ρήγμα άλλα έδωσε», δήλωσε στο Οpen TV.
Τα 19 μεγάλα ενεργά ρήγματα του Αιγαίου
Ο βυθός του Αιγαίου ανάμεσα στη Σκύρο, στη Λέσβο και στον Άγιο Ευστράτιο κρύβει συνολικά 19 μεγάλα ενεργά ρήγματα, μήκους άνω των επτά χιλιομέτρων το καθένα, τα οποία μπορούν να δώσουν ισχυρούς σεισμούς μεγέθους 6,1 έως 7,4 βαθμών, σύμφωνα με τις μελέτες της επιστημονικής ομάδας τον καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Παπανικολάου.
Τα 8 από αυτά τα ρήγματα μπορούν να «δώσουν» σεισμούς, άνω των 7 βαθμών, χωρίς όμως να είναι δυνατό να προσδιορισθεί χρονικά εάν αυτός θα συμβεί σε μερικά χρόνια ή σε δεκάδες χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητών, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση πριν από μερικά χρόνια στο περιοδικό «Marine Geology» (Θαλάσσια Γεωλογία).
Σύμφωνα με άλλες έρευνες, και στο βυθό του Αιγαίου υπάρχουν πολλά ρήγματα. Ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό υπάρχουν συνολικά πέντε μεγάλα ρήγματα μήκους άνω των 20 χιλιομέτρων το καθένα, τα οποία μπορούν να δώσουν σεισμούς μεγέθους 6,5 έως 7,3 βαθμών.
Επίσης φαίνεται να υπάρχουν τουλάχιστον 20 υποθαλάσσια ηφαίστεια, αλλά μόνο ο Κολούμπος κοντά στη Σαντορίνη φαίνεται να είναι ενεργός, όπως προκύπτει από παλαιότερες έρευνες ξένων και Ελλήνων γεω-επιστημόνων στην περιοχή.
Τέλος, όσον αφορά τον κίνδυνο για ένα τσουνάμι, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η περιοχή έχει το σεισμικό δυναμικό που χρειάζεται καθώς και πολλά απότομα ασταθή πρανή με μεγάλες μορφολογικές κλίσεις κατά μήκος των ρηξιγενών υποθαλάσσιων κρημνών, που μπορούν να δώσουν τσουνάμι, εφόσον ενεργοποιηθούν, όπως έγινε το 1956 με το μεγαλύτερο τσουνάμι του 20ου αιώνα στη Μεσόγειο.
Ο χάρτης με τα σεισμογενή ρήγματα
Φθορές στην πόλη
Σε πολλά σηµεία της πόλης η Αστυνοµία τοποθέτησε έγκαιρα κορδέλες για την αποµάκρυνση των πολιτών από σηµεία και πεζοδρόµια µπροστά από παλιά και εγκαταλελειµµένα σπίτια, προκειµένου να µην υπάρξουν τραυµατισµοί από σοβάδες. Οι τραυµατισµοί αποφεύχθηκαν, αλλά οι πέτρες που έπεσαν από παλιό κτίσµα στην οδό Ερµού προκάλεσαν φθορές σε αυτοκίνητο το οποίο ήταν παρκαρισµένο ακριβώς µπροστά στην είσοδο.
Ο σεισµός προκάλεσε την πτώση του σταυρού και πολλών µαρµάρων στην Εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στην οδό Αιόλου, ενώ λύγισε και ο σταυρός του καµπαναριού στον ιστορικό Ιερό Ναό Κοιµήσεως της Θεοτόκου – Παναγία Παντάνασσα η Αθηνιώτισσα. Επίσης, έπειτα από έλεγχο που πραγµατοποιήθηκε λίγες ώρες µετά τον σεισµό από την αρµόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων ∆υτικής Αττικής στη Μονή ∆αφνίου, διαπιστώθηκε πτώση ψηφίδων. Το µνηµείο θα παραµείνει κλειστό σήµερα προκειµένου να επιληφθεί του θέµατος το επιστηµονικό προσωπικό της Εφορείας. Στο λιµάνι του Πειραιά κατέρρευσε ταινιοδιάδροµος µήκους περίπου 100 µέτρων στην Πύλη Ε1, στη θέση Κράκαρη - Παλαιά Λιπάσµατα.
Μεγάλα ήταν και τα µποτιλιαρίσµατα, αφού χιλιάδες πολίτες µετακινήθηκαν µαζικά προς κάθε κατεύθυνση. Εκτός από τους δρόµους του Κέντρου, κυκλοφοριακό κοµφούζιο παρατηρήθηκε στις Λεωφόρους Κηφισίας, Μεσογείων και Συγγρού, στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου και στην Αττική Οδό. Το πρόβληµα έγινε ακόµα χειρότερο όταν λόγω διακοπής ρεύµατος πολλοί φωτεινοί σηµατοδότες βγήκαν εκτός λειτουργίας.
Ντόναλντ Τραμπ, η επιστροφή: «Χρυσές» υποσχέσεις σε… γκρίζο φόντο – Αβάσιμοι ισχυρισμοί, επιθετική ατζέντα και αβεβαιότητα
Σεισμός στη Μυτιλήνη: 5,1 Ρίχτερ χτύπησαν το νησί - «Πρόκειται για μεγάλο ρήγμα, αναμένονται μετασεισμοί»
Ο δράστης του Περιστερίου πίσω από την επίθεση σε 18χρονη στην Πετρούπολη; Τι ερευνά η αστυνομία
Σάλος με την αποκάλυψη ότι στην ταινία «The Brutalist» χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr