Βάσεις 2019: Όσα πρέπει να ξέρετε - Πού θα κυμανθούν σε 459 σχολές στα 4 πεδία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Ακολουθούν αναλυτικοί πίνακες με τις εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων του 2019 αποκλειστικά από το «Εθνος», µέσα από µια εµπεριστατωµένη ανάλυση των στοιχείων από τις πανελλήνιες εξετάσεις. Επίσημα οι βάσεις ανακοινώνονται από το Υπουργείο Παιδείας στα τέλη Αυγούστου.
Χρονιά πτώσης των βάσεων θα είναι η φετινή, όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία τουλάχιστον για τα τρία πρώτα πεδία, ενώ στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο αναμένεται σταθερότητα και μικρή άνοδος βάσεων σε ορισμένα τμήματα. Το 2019 κατά 746 ήταν λιγότεροι οι αριστούχοι υποψήφιοι για τα πανεπιστήμια σε σχέση με την περσινή χρονιά, ενώ στις βαθμολογίες «κάτω από τη βάση» τα γραπτά ήταν περίπου στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με πέρυσι (φέτος 43.897 γραπτά, πέρυσι 45.170).
Η εικόνα των επιδόσεων των µαθητών στα τέσσερα επιστηµονικά πεδία
1ο επιστηµονικό πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών: Η πτώση των βάσεων θα είναι µικρή και όχι σε όλες τις σχολές. Πάντως και οι περιζήτητες σχολές της Νοµικής και της Ψυχολογίαςθα έχουν πτώση των µορίων, ακόµη και αν αυτή είναι οριακή. Επίσης, ένα γεγονός που θα συµβάλει στην πτώση των βάσεων είναι ότι στο 1ο πεδίο είχαµε φέτος περίπου 3.000 υποψήφιους λιγότερους από πέρυσι. Οι µαθητές έγραψαν χειρότερα στα Λατινικά και τα Αρχαία, αλλά έγραψαν καλύτερα στην Ιστορία. Το γεγονός ότι φέτος οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι σηµαίνει ότι κυρίως στις χαµηλόβαθµες σχολές θα εισαχθούν περισσότερα άτοµα.
2ο επιστηµονικό πεδίο Θετικών Επιστηµών: Αναµένεται καθολική πτώση των βάσεων λόγω των χαµηλών επιδόσεων σε Χηµεία και Φυσική, η οποία θα είναι µεγαλύτερη στα τµήµατα των περιφερειακών πανεπιστηµίων και µικρότερη στα κεντρικά ιδρύµατα. Οι κακοί βαθµοί στη Χηµεία θα οδηγήσουν τις βάσεις σε καθοδική πορεία και είναι ενδεικτικό ότι µόνο 420 υποψήφιοι έγραψαν πάνω από 19, όταν πέρυσι έγραψαν 3.420! Πάντως, και στις Πολυτεχνικές Σχολές θα έχουµε πτώση των βάσεων, αλλά σίγουρα δεν θα είναι µεγάλη. Σε αυτό το πεδίο έχουµε και πολλά νέα τµήµατα τα οποία, όπως δείχνουν τα πράγµατα, θα δεχθούν φοιτητές µε βαθµούς κάτω της βάσης. Η πτώση των βάσεων σε κάποια τµήµατα θα φτάσει ακόµη και τα 300 µόρια.
3ο επιστηµονικό πεδίο Επιστηµών Υγείας: Η πτώση των βάσεων θα είναι µικρή σε όλα τα τµήµατα. Στις Ιατρικές Σχολές επίσης θα έχουµε κάθοδο µορίων, κυρίως στις Σχολές της περιφέρειας, αλλά σίγουρα δεν θα είναι τόσο µεγάλη όσο φαινόταν αρχικά. Αυτό οφείλεται στις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στο µάθηµα της Βιολογίας Προσανατολισµού, καθώς πάνω από 18 έγραψε το 11,46% των υποψηφίων (8,28% πέρυσι) και 16,68% πάνω από 19 (7,10% πέρυσι).
4ο επιστηµονικό πεδίο Επιστηµών Οικονοµίας και Πληροφορικής: Οι επιδόσεις των υποψηφίων δεν έχουν σηµαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση µε πέρυσι, αλλά η σηµαντική αύξηση στον αριθµό των εισακτέων αναµένεται να οδηγήσει καθοδικά τις βάσεις. Οι υποψήφιοι έγραψαν χειρότερα στις Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας, αλλά καλύτερα στην Πληροφορική και στα Μαθηµατικά. Αυτό σηµαίνει ότι βαθµολογικά οι υποψήφιοι βρίσκονται περίπου στα ίδια επίπεδα σε σχέση µε τα περσινά. Οι εκπαιδευτικοί εκτιµούν ότι η πτώση των βάσεων µπορεί να φτάσει έως και τα 450 µόρια κατά µέσο όρο.
Δείτε εδώ αναλυτικά (αρχεία excel)
Στατιστικά Βαθμ. Μαθημάτων_ΓΕΛ-ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ-2019_ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ
Στατιστικά Βαθμ. Μαθημάτων_ΓΕΛ-ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ-2019_ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ
Στατιστικά Βαθμ. Μαθημάτων_ΓΕΛ-ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ-2019_ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ
Στατιστικά Βαθμ. Μαθημάτων_ΓΕΛ-ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ-2019_ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ
Στατιστικά Βαθμ. Μαθημάτων_ΓΕΛ---ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΣΑΝ.---2019_ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ
Στατιστικά Βαθμ. Μαθημάτων_ΓΕΛ---ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΣΑΝ.---2019_ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ
Στατιστικά Βαθμ. Μαθημάτων_ΓΕΛ-ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ-2019_ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ
Στατιστικά Βαθμ. Μαθημάτων_ΓΕΛ-ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ-2019_ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ
Στατιστικά Βαθμ. Μαθημάτων_ΕΠΑΛ-2019_ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ
Στατιστικά Βαθμ. Μαθημάτων_ΕΠΑΛ-2019_ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ
Πώς υπολογίζονται τα μόρια
Έχοντας στα χέρια τους τις βαθμολογίες τους, οι 104.000 υποψήφιοι για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τις 78.335 θέσεις των ΑΕΙ μπορούν πλέον να υπολογίσουν πόσα μόρια έχουν συγκεντρώσει. Η παλιά «σπαζοκεφαλιά» του υπολογισμού είναι πια παρελθόν, αφού οι υποψήφιοι μπορούν μέσω της ειδικής πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας, https://markcalc.it.minedu.gov.gr/ , να βρουν το σύνολο των μορίων τους, συμπληρώνοντας τους βαθμούς που συγκέντρωσαν.
«Πειράµατα» με τις εξετάσεις και τα παιδιά της Γ’ ΛυκείουΜε το τωρινό σύστηµα εισαγωγής στα ΑΕΙ θα «πορευθούν» για τα επόµενα δύο χρόνια οι µαθητές του λυκείου, το οποίο, όµως, θα εφαρµοστεί µε µπόλικες παραλλαγές και πολλές… περικοπές. Το βέβαιο είναι ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα επανεξετάσει το θέµα της εξεταστέας ύλης για τις Πανελλαδικές, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα µειωθεί, ενώ υπό αναθεώρηση είναι και οι λεγόµενες «πράσινες σχολές», δηλαδή η εισαγωγή υποψηφίων σε αυτές χωρίς εξετάσεις. (Δείτε εδώ τις εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής που θα δημοσιευτούν στα τέλη Αυγούστου).
Το εξεταστικό σύστηµα Γαβρόγλου δεν θα ξηλωθεί όλο. Το σίγουρο, όµως, είναι ότι θα χρειαστεί παρεµβάσεις ιδιαίτερα όσον αφορά το θέµα της ελεύθερης πρόσβασης σε ορισµένες σχολές, καθώς, όπως φαίνεται, είναι ένα σχέδιο το οποίο παρουσιάζει πολλές τεχνικές δυσκολίες. Οπως δήλωσε χθες η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, «αλλαγές θα υπάρξουν και θα ανακοινωθούν σύντοµα κυρίως ως προς την εξεταστέα ύλη και τις “πράσινες” και “κόκκινες” σχολές», προσθέτοντας: «∆εν µπορούµε να προκαλούµε πανικό στα παιδιά. Θα γίνουν βελτιώσεις αρχικά στην ύλη».
Οσον αφορά στην ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύµατα, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισµένη να την καθιερώσει, αφού, όπως είπε η υφυπουργός, «αυτό είναι κάτι που µπορεί να εφαρµοστεί πριν από την επόµενη διετία. Οι αλλαγές θα πρέπει να είναι πάντα προς όφελος των παιδιών για να µη δηµιουργούµε καταστάσεις έκπληξης σε ένα σύστηµα στο οποίο έχουµε εντοπίσει παθογένειες».
Το πρόβληµα, πάντως, είναι ότι οι µαθητές οι οποίοι θα δώσουν εξετάσεις τον Ιούνιο του 2020, δηλαδή όσοι φοιτήσουν φέτος στη Γ’ λυκείου, θα γίνουν πειραµατόζωα, αφού ήδη έχουν χάσει την «µπάλα» τόσο από το νέο σύστηµα Γαβρόγλου, το οποίο δεν έχουν προλάβει να αφοµοιώσουν, όσο και από τις αλλαγές τις οποίες θα υποστούν τώρα και θα ανακοινωθούν σε λίγο καιρό.
Η δε βάση εισαγωγής είναι µια σοβαρή αλλαγή και σίγουρα θα εκτοξεύσει στα ύψη το άγχος των παιδιών, τα οποία δεν είναι προετοιµασµένα για ένα τόσο σοβαρό εµπόδιο, το οποίο θα βρεθεί ξαφνικά µπροστά τους, εκτός εάν η πολιτική ηγεσία το σκεφτεί καλύτερα και δεν εφαρµόσει το µέτρο από το 2020. Ηδη οι γονείς είναι αναστατωµένοι καθώς ξέρουν ότι, εάν ισχύσει από τώρα η βάση εισαγωγής, θα πρέπει να αυξήσουν τα φροντιστήρια – ειδικά τα παιδιά τα οποία είναι σχετικά «χαµηλών επιδόσεων» θα πρέπει να βελτιώσουν το µαθησιακό τους επίπεδο µέχρι τον Ιούνιο.
Τράπεζα θεµάτων
Στις Πανελλήνιες του 2020 θα ξεκινήσει, σύµφωνα µε την υφυπουργό Παιδείας, η εφαρµογή της Τράπεζας Θεµάτων. Με αυτή την απόφαση το υπουργείο είναι σίγουρο ότι θα συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία, στην πλειονότητά της, έχει αποκηρύξει το µέτρο ως αποτυχηµένο, αφού, όταν εφαρµόστηκε, ένας τεράστιος αριθµός µαθητών έµεινε µετεξεταστέος. Μάλιστα, αυτός ήταν ένας από τους σοβαρότερους λόγους για να καταργηθεί µε συνοπτικές διαδικασίες.
Για την αξιολόγηση στην εκπαίδευση η υφυπουργός δήλωσε ότι «θα ξεκινήσει σε επίπεδο σχολικής µονάδας. Την αξιολόγηση δεν τη συνδέουµε µε την τιµωρία, αλλά για να εντοπιστούν αδυναµίες στη σχολική µονάδα και τον εκπαιδευτικό ώστε να µπορέσουµε µε στήριξη να θεραπευτούν». Οι εκπαιδευτικοί, πάντως, δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν και από καµία κυβέρνηση πειστεί ότι η αξιολόγηση είναι για το «καλό τους». Οι αντιδράσεις ήταν πάντα δυναµικές και τελικά κανένας υπουργός δεν την εφάρµοσε
Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr