Πανώλη των χοίρων: Φόβοι για αύξηση τιμών-πτώση κατανάλωσης
Ανησυχία ότι η πανώλη των χοίρων αργά ή γρήγορα θα περάσει και τα ελληνικά σύνορα εκφράζουν κτηνοτρόφοι και κτηνίατροι🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Φόβους για μικρή αύξηση της τιμής του χοιρινού κρέατος μετά το μπλοκάρισμα εισαγωγών από τη Βουλγαρία αλλά και μεγάλη πτώση της κατανάλωσης από τα νοικοκυριά εξαιτίας του προβλήματος που έχει προκύψει με την αφρικανική πανώλη των χοίρων στη γειτονική χώρα εκφράζουν παράγοντες της ελληνικής αγοράς.
«Ένα 10-15% έχει τσιμπήσει η τιμή του χοιρινού από τις αρχές του καλοκαιριού, στη χώρα μας όχι τόσο, κυρίως, εξαιτίας της πανώλης των χοίρων όσο λόγω της αυξημένης ζήτησης που παρατηρείται τη θερινή περίοδο στα νησιά και του τουριστικού ρεύματος εκεί», όπως δήλωσε στο ethnos.gr ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών-Κρεοπωλών Σάββας Κεσίδης.
Αν και το ποσοστό που εισάγουμε από τη Βουλγαρία δεν είναι μεγάλο καθώς αγγίζει μόλις ένα 15% της συνολικής κατανάλωσης «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το βουλγαρικό κρέας είναι πιο φτηνό από το αντίστοιχο γερμανικό, το ολλανδικό και το βέλγικο. Ενδεχομένως οι βορειοευρωπαίοι να εκμεταλλευτούν την κατάσταση όπως αυτή έχει δημιουργηθεί και να αυξήσουν τις τιμές οι έμποροι τους επόμενους μήνες. Κανείς δεν ξέρει πώς θα διαμορφωθεί η αγορά» τόνισε στο ethnos.gr ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ορεστιάδας, Βάκης Τσιομπανίδης.
Πέρα όμως από την τιμή του χοιρινού η αφρικανική πανώλη αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά και την συμπεριφορά των καταναλωτών. «Κάθε φορά που παίρνει διαστάσεις μια αρρώστια στο ζωικό βασίλειο, δημιουργείται ένας φόβος στους καταναλωτές και συνήθως αποφεύγουν να αγοράσουν το προϊόν αν και οι ανησυχίες τους δεν ευσταθούν καθώς όλα τα προϊόντα που καταλήγουν στους πάγκους των σούπερ μάρκετ και των κρεοπωλείων είναι απολύτως ελεγμένα» είπε στο ethnos.gr ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ορεστιάδας, Κώστας Δαδούσης.
«Δεν έχουν βίζα τα αγριογούρουνα»
Σε αγώνα δρόμου για την αποτροπή της εισόδου της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Ελλάδα με λήψη προληπτικών μέτρων έχει επιδοθεί η ελληνική κυβέρνηση. «Τι μέτρα όμως μπορούν να εφαρμοστούν όταν έχουμε όλους και όλους δύο κτηνοτρόφους στον Βόρειο Έβρο, εκ των οποίων ο ένας απασχολείται αποκλειστικά στο σφαγείο, την κύρια πύλη εισόδου των περισσότερων ζωονόσων που εμφανίζονται στην χώρα- δεδομένου ότι συνορεύει τόσο με την Βουλγαρία όσο και με την Τουρκία;», αναρωτήθηκε ο κ. Τσιομπανίδης και πρόσθεσε: «Ούτε είναι σοβαρά πράγματα να υποχρεώνει τον κάθε νοικοκύρη να δηλώσει το οικόσιτο στην κτηνιατρική υπηρεσία για να ελεγχθεί. Η Βουλγαρία πήρε πολύ πιο δραστικά μέτρα ενώ μην ξεχνάτε ότι επιδότησε με 300 ευρώ κάθε χοιροτροφική μονάδα για απολύμανση κάτι το οποίο δεν έγινε στην Ελλάδα».
Ανησυχία ότι η πανώλη των χοίρων αργά ή γρήγορα θα περάσει και τα ελληνικά σύνορα εκφράζει και ο κ. Δαδούσης. «Η κατάσταση δεν μπορεί να ελεγχθεί εύκολα και είναι θέμα χρόνου να φτάσει κα την ελληνική επικράτεια. Έχουμε λάβει μέτρα, όμως. Το πρόβλημα είναι ότι η αρρώστια είναι μεταδοτική από αγριόχοιρους, οι οποίοι δεν περιορίζονται από τα σύνορα και διασχίζουν καθημερινά και ανεξέλεγκτα τα σύνορα Ελλάδας και Βουλγαρίας Δεν έχουν visa τα αγριογούρουνα. Οι φόβοι είναι έντονοι ότι μπορεί να προσβληθούν και τα ελληνικά κοπάδια», είπε στο ethnos.gr ο κ. Δαδούσης.
Η κατάσταση στη Βουλγαρία
Στη Βουλγαρία έχουν εντοπιστεί πάνω από 20 εστίες αφρικανικής πανώλης σε χοίρους εντός βιομηχανικών χοιροτροφικών μονάδων, καθώς και σε φάρμες ιδιωτών, στο βόρειο τμήμα της χώρας με αποτέλεσμα να έχουν θανατωθεί πάνω από 50.000 χοίροι μόνο τον Ιούλιο.
Στο μεταξύ πέμπτη ημέρα συνεχίζεται ο αποκλεισμός του δρόμου Σλίβεν – Γιάμπολ της Νοτιοανατολικής Βουλγαρίας, στην περιοχή του χωριού Κρουσάρε, λόγω κινητοποιήσεων χοιροτρόφων. Οι κινητοποιήσεις είναι κατά της απαίτησης των κτηνιατρικών αρχών να σκοτωθούν τα οικιακά γουρούνια λόγω της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, παρά το γεγονός ότι στην περιοχή του Σλίβεν ακόμη δεν υπάρχουν κρούσματα αφρικανικής πανώλης. Σε δύο βιομηχανικά χοιροτροφεία στον νομό εκτρέφονται 3 994 ζώα. 5 140 περίπου είναι τα γουρούνια στα άλλα αγροκτήματα.
2,9 εκ. € θα δώσει η ΕΕ στη Βουλγαρία για την καταπολέμηση της αφρικανικής πανώλης
Η Βουλγαρία θα επιδοτηθεί με το ποσό των 2,9 εκατομμυρίων ευρώ για την καταπολέμηση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Αυτό διευκρινίστηκε μετά από συνάντηση στις Βρυξέλλες, της υπουργού Γεωργίαςτης Βουλγαρίας Ντεσισλάβα Τανέβα, με τον επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Βιτάνις Ανδριουκαΐτης. Η Βουλγαρία περιμένει, επίσης, επείγουσα βοήθεια ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ, για να αντισταθμίσει τις κατεστραμμένες εστίες της πανώλης των χοίρων, ανέφερε η Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση. Σύμφωνα με τη Βουλγαρική Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων, τα υποχρεωτικά μέτρα για την προληπτική θανάτωση κατοικίδιων χοίρων έχουν εισαχθεί σε 23 από τις 28 επαρχίες της Βουλγαρίας.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr