Αλλαγές στον ποινικό κώδικα: Τα τέσσερα βασικά άρθρα που εξετάζονται (vid)
Τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής έχουν αρχίσει άτυπα να επεξεργάζονται τις διατάξεις που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Προ των πυλών είναι η επανασύσταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που θα εξετάσει τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, οι οποίες προκάλεσαν θόρυβο και αντιδράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής έχουν ήδη αρχίσει να επεξεργάζονται ατύπως τις επίμαχες διατάξεις, προκειμένου να είναι έτοιμα για τις συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν, για να μην καθυστερήσουν οι όποιες αλλαγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συσκέψεις θα παραβρίσκονται και εκπρόσωπος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και ένας εισαγγελικός λειτουργός. Η παρουσία τους κρίθηκε απαραίτητη, αφού τόσο πριν όσο και μετά την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα αστυνομία και ένωση εισαγγελέων είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για συγκεκριμένες διατάξεις.
Τα άρθρα που βρίσκονται υπό συζήτηση είναι:
- - Το αδίκημα της κατοχής της βόμβας μολότωφ, το οποίο τώρα είναι πλημμέλημα, με τα μέλη της επιτροπής να προσανατολίζονται να προτείνουν την μετατροπή του σε κακούργημα όταν ο κάτοχος της συλληφθεί σε κάποια διαδήλωση.
- - Το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας- που έγινε πλημμέλημα- και τιμωρείται με ποινή από 3 έως 5 χρόνια, να μετατραπεί σε κακούργημα μετά τις παρατηρήσεις του ΟΟΣΑ, εάν και σε πολλές ευρωπαικές χώρες το αδίκημα είναι πλημμέλημα για εκείνον που δωροδοκεί. «Εάν δεν υπάρχει ευεπίφορος στη δωροδοκία υπάλληλος, η δωροδοκία δεν καθίσταται εφικτή» λέει με νόημα στο ethnos.gr, νομική πηγή.
- - Για το αδίκημα της κλοπής που τώρα είναι κακούργημα, όταν η λεία υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ φαίνεται ότι τα μέλη της επιτροπής δεν προτείνουν αλλαγές, με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αντιδρά.
- - Γα τον εμπρησμό, τα μέλη της επιτροπής φαίνεται ότι επιμένουν να παραμείνει πλημμέλημα (με ποινή φυλάκισης 3 ετών και χρηματική ποινή) όταν η φωτιά κάψει θαμνώδη έκταση ή λίγα δέντρα, και κακούργημα όταν κάψει μεγάλη έκταση ή προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο ή εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας. Νομικοί κύκλοι λένε μάλιστα με νόημα ότι με την έννοια του νόμου δασική έκταση χαρακτηρίζεται σχεδόν όλη η Ελλάδα. Δεν μπορεί συνεπώς ο κάτοικος που βάζει μία μικρή φωτιά για να κάψει τα ξερά χόρτα και καίει θαμνώδη έκταση να διώκεται για κακούργημα.
Μένει να δούμε ποιες άλλες διατάξεις θα μπουν στο τραπέζι της «διαπραγμάτευσης» από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, και για ποιες θα συμφωνηθεί ότι πρέπει να τροποποιηθούν.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr