«Πράσινο» φως για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Θεσσαλονίκης
Είναι το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, θα κατασκευαστεί στη Δυτική Θεσσαλονίκη και θα εξυπηρετεί πέντε νομούς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Το μεγαλύτερο από πλευράς τονάζ έργο διαχείρισης και επεξεργασίας απορριμμάτων που βρίσκεται υπό υλοποίηση στη χώρα ενέκρινε τη Δευτέρα η Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Πρόκειται για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την τελευταία από τις τρεις μονάδες που προβλέπει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για την συγκεκριμένη Περιφέρεια, έπειτα από αυτές των Σερρών, που έχει ολοκληρωθεί, και του Ανατολικού Τομέα, που δημιουργείται στον Δήμο Θέρμης.
Η νέα μονάδα θα έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας περίπου 262.700 τόνων ανά έτος και θα εξυπηρετεί 9 δήμους της δυτικής πλευράς του νομού Θεσσαλονίκης, το 60% του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης, το σύνολο των δήμων των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, καθώς και τον Δήμο Παιονίας Κιλκίς. Όπως είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, το έργο θα χωροθετηθεί σε έναν από τους τρεις χώρους που έχουν προεπιλεγεί στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης. Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων, διευκρίνισε πως σε αυτή τη φάση δεν έχει επιλεγεί η τεχνολογία που θα εφαρμοστεί. Η πρόταση του ΦΟΔΣΑ θα είναι η μεταφορά του δευτερογενούς καυσίμου στην Δυτική Μακεδονία για ενεργειακή αξιοποίηση.
Η συνεδρίαση της Επιτροπής ΣΔΙΤ έγινε υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση και του Γενικού Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Νίκο Μαντζούφα.
Σε δήλωσή του ο κ.Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο ξεμπλοκάρισμα των έργων ΣΔΙΤ για την διαχείριση απορριμμάτων και έκανε λόγο για γρήγορη και διάφανη λύση, ενώ υπενθύμισε τις προειδοποιήσεις του αρμόδιου Επιτρόπου της Ε.Ε. Γ.Χαν για απώλεια χρημάτων από το ΕΣΠΑ, ακριβώς λόγω των συνεχόμενων αναβολών που προέκυπταν όπως είπε από την προηγούμενη κυβέρνηση.
«Θέλω να υπενθυμίσω ότι μέχρι σήμερα τα μόνα πραγματικά έργα που έχουν υλοποιηθεί στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι έργα ΣΔΙΤ. Κανένα από τα δημόσια έργα δεν έχει μπορέσει να προχωρήσει με την ίδια ταχύτητα που προχωρούν τα ΣΔΙΤ», είπε και πρόσθεσε: «δίνουμε ένα σήμα στην αγορά ότι ενθαρρύνουμε ιδιαίτερα τα έργα ΣΔΙΤ. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα και για να απορροφήσουμε τους κοινοτικούς πόρους και για να δώσουμε λύση σε πραγματικά προβλήματα».
Το έργο του Δυτικού Τομέα είναι το έκτο κατά σειρά ΣΔΙΤ στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς ήδη λειτουργούν αντίστοιχα σε Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο και Σέρρες, ενώ ξεκινά η υλοποίησή τους σε Ηλεία και Πελοπόννησο.
Για την υλοποίησή του θα επενδυθούν ιδιωτικά κεφάλαια και πόροι του ΕΣΠΑ, ενώ το βασικό οικονομικό κριτήριο επιλογής αναδόχου θα είναι το χαμηλότερο gate fee (τέλος εισόδου) που θα καταβάλλουν οι ΟΤΑ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ως σήμερα στα έργα αυτά έχουν τηρηθεί τόσο το χρονοδιάγραμμα κατασκευής όσο και το κόστος υλοποίησης. Επίσης, έχουν επιτευχθεί υψηλότερα λειτουργικά αποτελέσματα όσον αφορά την εκτροπή βιοαποδομήσιμου κλάσματος προς ταφή και ανακύκλωση σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς και τους εθνικούς στόχους. Έχει επιτευχθεί υψηλό και σημαντικό επίπεδο ανταγωνισμού στις διαγωνιστικές διαδικασίες, ενώ έχουν επιτύχει βραβεύσεις σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο. Τα συγκεκριμένα έργα έχουν κριθεί από ΕΛΣΤΑΤ και EUROSTAT ότι δεν επιβαρύνουν το χρέος και το έλλειμμα.
«Η Διυπουργκή Επιτροπή ενθαρρύνει Περιφέρειες, Δήμους και δημόσιους φορείς να προωθήσουν σημαντικά αναπτυξιακά έργα, τόσο στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων όσο και άλλους τομείς μέσω ΣΔΙΤ, μέθοδο που έχει αποδείξει αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, ταχύτητα υλοποίησης, υψηλή ποιότητα έργων, προσέλκυση επενδύσεων και υψηλή αποδοχή από την κοινωνία», καταλήγει η ανακοίνωση.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr