Χαλκιδική: Μεγάλος ο κίνδυνος πλημμυρών σε δύο δήμους
Στους Δήμους Σιθωνίας και Αριστοτέλη τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα δεν θα ολοκληρωθούν φέτος, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστιος κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές και περιουσίες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Πολύ μεγάλος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης έντονων πλημμυρικών φαινομένων σε δύο δήμους της Χαλκιδικής, λόγω της ύπαρξης επικίνδυνων ρεμάτων που διέρχονται από τους οικισμούς, αλλά και της έλλειψης απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων.
Οι δήμαρχοι Σιθωνίας και Αριστοτέλη, Κυπαρίσσης Ντέμπλας και Στέλιος Βαλιάνος αντίστοιχα, περιοχών που έχουν σημειωθεί στο παρελθόν μεγάλες πλημμύρες και τεράστιες καταστροφές, μιλώντας στο ethnos.gr, χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου, τονίζοντας ότι υπάρχει ανησυχία για τον φετινό χειμώνα.
Υποστηρίζουν ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας -είναι υπεύθυνη για τον καθαρισμό και τη διευθέτηση των ρεμάτων- και ότι η τελευταία έχει σε εξέλιξη εργολαβίες στις περιοχές τους. Τονίζουν, ωστόσο, ότι είναι αδύνατο να έχουν ολοκληρωθεί τα απαιτούμενα έργα μέχρι να ξεκινήσουν οι έντονες βροχοπτώσεις του φθινοπώρου και του χειμώνα.
Περιοχή υψηλού κινδύνου ο Δήμος Σιθωνίας
Ως περιοχή υψηλού κινδύνου αναφορικά με πλημμυρικά φαινόμενα χαρακτηρίζεται ο Δήμος Σιθωνίας, περιοχή που στο πολύ πρόσφατο παρελθόν έχουν σημειωθεί τεράστιες καταστροφές από πλημμύρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι καταστροφές στην Τορώνη το 2017, αλλά και αυτές στην περιοχή της Νικήτης πριν από περίπου ένα χρόνο.
Σύμφωνα με τον κ. Ντέμπλα, αυτή τη στιγμή τα πιο επικίνδυνα ρέματα βρίσκονται στην Τορώνη και στη Συκιά. Στην Τορώνη και κυρίως στο ρέμα της Ραγάζας, το οποίο διέρχεται από τμήμα του οικισμού και έδωσε τις μεγάλες καταστροφές το 2017, έχουν γίνει εργασίες καθαρισμού μετά τις πλημύρες, ωστόσο, δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα. Κατά το δήμαρχο Σιθωνίας μόνη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος ασποτελεί το έργο που σχεδιάζει η Περιφέρεια, δηλαδή την κατασκευή φράγματος ανάσχεσης στον ορεινό όγκο.
Σε ό,τι αφορά τη Συκιά, από τον οικισμό διέρχεται διευθετημένο ρέμα, ωστόσο η κοίτη του είναι μικρή και συχνά γεμίζει με φερτά υλικά. Το αποτέλεσμα είναι να ξεχειλίζει και να σημειώνονται πλημμύρες στο χωριό.
Στα ρέματα της Νικήτης, όπου σημειώθηκαν πλημμύρες το 2018, έγιναν παρεμβάσεις αποκατάστασης, ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε κάποιο βελτιωτικό έργο.
«Τα ρέματα της Τορώνης καθαρίστηκαν πριν από περίπου 1,5 χρόνο και πριν από ένα μήνα αυτό της Συκιάς, ενώ τώρα δίνουμε προτεραιότητα στα ρέματα της Νικήτης και του Νέου Μαρμαρά. Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκτελούνται εργασίες στα πιο επικίνδυνα σημεία, ωστόσο δεν έχουν καθαριστεί όλα τα ρέματα. Όταν δίνουν έντονα καιρικά φαινόμενα, δεν κοιμόμαστε τα βράδια. Έχουμε εμπειρία και τοποθετούμε μηχανήματα, ωστόσο, τη νύχτα, όταν βρέχει, είναι πολύ δύσκολο να κάνεις κάτι» σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Ντέμπλας.
Δήμος Αριστοτέλη
Στην Ολυμπιάδα, το Στρατώνι και την Ιερισσό παρουσιάζονται οι υψηλότεροι δείκτες επικινδυνότητας για εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων στο Δήμο Αριστοτέλη, σύμφωνα με το δήμαρχο, Στέλιο Βαλιάνο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι αιτίες είναι το ανάγλυφο του εδάφους, αλλά και η μη συντήρηση των ρεμάτων.
«Τα ρέματα στο Στρατώνι έχουν να καθαριστούν από το 2010, όταν έγιναν πλημμύρες στην περιοχή, ενώ στην Ολυμπιάδα οι όποιοι καθαρισμοί έγιναν ακόμα παλαιότερα. Στην Ολυμπιάδα υπάρχουν στο ρέμα ιδιοκτησίες και πρέπει να δούμε, τι μπορούμε να κάνουμε. Πρόβλημα υπάρχει και στην Ιερισσό με το ρέμα Τζούρβα, το οποίο βρίσκεται στα όρια του χωριού. Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής, ωστόσο δεν πρόκειται να είμαστε έτοιμοι φέτος» λέει στο ethnos.gr ο κ. βαλιάνος.
Τον ανοιχτό διαγωνισμό για το έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης της Ιερισσού, το οποίο είχε εντάξει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο τρέχον ΕΣΠΑ, υπέγραψε πριν από δύο μέρες ο δήμαρχος Αριστοτέλη.
Προβλέπεται η κατασκευή όλων των αναγκαίων υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας σε μήκος περίπου τριών χιλιομέτρων και για συνολική λεκάνη απορροής 1.344 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 3.970.000 ευρώ. Το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε έναν περίπου χρόνο από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
Η περιφέρεια
Περισσότερες από ογδόντα παρεμβάσεις (καθαρισμοί και διευθετήσεις ρεμάτων, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας), πραγματοποιεί αυτήν τη στιγμή ή έχει μόλις ολοκληρώσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη Χαλκιδική, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, Γιάννη Γιώργο.
«Έχουμε ολοκληρώσει το 75% των εργασιών καθαρισμού των ρεμάτων. Οι δήμαρχοι μας έδωσαν τα πιο επικίνδυνα σημεία και αυτά έχουμε ως προτεραιότητα. Στο ρέμα της Συκιάς προβλέπονται παρεμβάσεις ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ και άλλα δύο εκατομμύρια ευρώ για έργα στο Πόρτο Κουφό» λέει ο κ. Γιώργος.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr