Λήμνος: Στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη για χημειοθεραπείες οι καρκινοπαθείς
Τεράστια η έλλειψη γιατρών στο νοσοκομείο της Λήμνου - Γίνονται μόνο ορθοπεδικά χειρουργεία, ενώ κλείνουν οφθαλμολογική και ουρολογική κλινική, καθώς και η μονάδα τεχνητού νεφρού - Κραυγή απόγνωσης από 18.000 κατοίκους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τραγελαφική είναι η εικόνα που παρουσιάζει το νοσοκομείο της Λήμνου. Λόγω της τεράστιας έλλειψης γιατρών, καρκινοπαθείς αναγκάζονται να μετακινούνται κάθε 20 μέρες για χημειοθεραπείες στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.
Σε ό,τι αφορά τα χειρουργεία γίνονται μόνο τα ορθοπεδικά περιστατικά, με αποτέλεσμα οι μεταφορές ασθενών με C130 να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Μέσα στον επόμενο μήνα κινδυνεύει να κλείσουν η οφθαλμολογική κλινική, η ουρολογική κλινική και η μονάδα τεχνητού νεφρού, ενώ ο μοναδικός καρδιολόγος που θα απομείνει είναι αδύνατο να καλύψει τις ανάγκες, δουλεύοντας νυχθημερόν τριάντα μέρες τον μήνα.
Αυτό συμβαίνει σε ένα νησί με περίπου 18.000 μόνιμους κατοίκους, το οποίο απέχει 5,5 ώρες με το καράβι από την κοντινότερη στεριά, την Καβάλα και 6,5 ώρες από τη Λέσβο, με το νοσοκομείο της οποίας είναι συνδεδεμένο το νοσοκομείο της Λήμνου.
«Όχι μόνο φωνάζουμε για βοήθεια, αλλά αναρωτιόμαστε αν είμαστε τελικά κάτοικοι της Ελλάδας. Έχουμε δικαίωμα στην Υγεία ή αποτελούμε μόνο φορολογούμενους; Από τον περασμένο Νοέμβριο το νοσοκομείο μας δεν έχει διοικητή, αφού έφυγε ο αναπληρωτής. Από τότε η διοικήτρια του νοσοκομείου της Μυτιλήνης, με το οποίο είμαστε συνδεδεμένοι, δεν έχει έρθει ποτέ στο νησί μας ώστε να δει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε» τονίζει στο ethnos.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο της Λήμνου, Κυριακή Στεφανιδάκη.
Στον «αέρα» οι καρκινοπαθείς
Σύμφωνα με την Κυριακή Στεφανιδάκη, αυτήν τη στιγμή στο «αέρα» αναφορικά με τις χημειοθεραπείες που πρέπει να κάνουν βρίσκονται οι καρκινοπαθείς του νησιού. Στο τέλος Ιουνίου η μόνιμη παθολόγος επικαλέστηκε αντιποίηση ειδικότητας και σταμάτησε να κάνει χημειοθεραπείες, ενώ στις 19 Σεπτεμβρίου έληξε η σύμβαση των δύο παθολόγων, που προσελήφθησαν με μπλοκάκι για το καλοκαίρι, και οι οποίοι έκαναν χημειοθεραπείες.
Ως αποτέλεσμα οι καρκινοπαθείς πρέπει να μετακινούνται για τις χημειοθεραπείες τους κάθε 20 μέρες στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, με απίστευτη επιβάρυνση για τον ήδη ταλαιπωρημένο οργανισμό τους, αλλά και με τεράστια έξοδα για τους ίδιους και τους συνοδούς τους.
Όπως αναφέρει ακόμα η κυρία Στεφανιδάκη, από τα χειρουργεία τα μοναδικά που γίνονται είναι τα ορθοπεδικής φύσης. Στο νοσοκομείο της Λήμνου υπάρχει εδώ και έξι μήνες μόνο ένας επικουρικός χειρουργός, ο οποίος θα πρέπει να βρίσκεται νυχθημερόν σε αυτό και να ασχολείται ταυτόχρονα με τα επείγοντα περιστατικά, τα εξωτερικά ιατρεία και τα χειρουργεία. «Οι διακομιδές ασθενών αποτελούν πάρα πολύ συχνό φαινόμενο. Έχουμε δημιουργήσει μια… εξαιρετική σχέση με τα αεροπλάνα C130» λέει η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων.
Κλείνουν οφθαλμολογική, ουρολογική και μονάδα τεχνητού νεφρού
Μέσα στον επόμενο μήνα ολοκληρώνονται οι συμβάσεις της μοναδικής οφθαλμιάτρου και των επικουρικών νεφρολόγων. Αυτό σημαίνει ότι θα βάλει… λουκέτο η οφθαλμολογική κλινική και θα υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να κλείσει η μονάδα τεχνητού νεφρού. Ο μοναδικός νεφρολόγος που θα απομείνει θα είναι ο διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής, ο οποίος ωσονούπω θα βγει στη σύνταξη.
Επίσης, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου φεύγει με μετάταξη σε άλλο νοσοκομείο ο μοναδικός ουρολόγος, με αποτέλεσμα, αν δεν έρθει άλλος, να κλείσει και η ουρολογική κλινική.
Σε ό,τι αφορά την καρδιολογική κλινική, σε περίπου έναν μήνα φεύγει με μετάταξη ο ένας από τους δύο καρδιολόγους, ενώ αυτός που θα απομείνει θα πρέπει να κάνει 30 εφημερίες τον μήνα. Τέλος, πολύ σύντομα φεύγει και ο μοναδικός αιματολόγος από το νοσοκομείο της Λήμνου.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr