Λέσβος: Ο 12χρονος με το νεφρό του αδελφού του που δεν είχε για φάρμακα
Πραγματικά σοκάρει η συγκλονιστική ιστορία δύο αδελφών από το Πακιστάν. Πρόσφατα ο μεγάλος έσωσε τον μικρό, χαρίζοντάς του ένα νεφρό του. Πώς του εξασφάλισαν φάρμακα οι γιατροί του νοσοκομείου Μυτιλήνης παρότι δεν είχε ΑΜΚΑ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ο 12χρονος ασυνόδευτος ανήλικος από το Πακιστάν, που φιλοξενείται τους τελευταίους μήνες στη Μόρια της Λέσβου, χτύπησε την πόρτα της Νεφρολογικής Κλινικής του «Βοστάνειου» νοσοκομείου Μυτιλήνης, κρατώντας μια σακούλα με σκισμένα και ταλαιπωρημένα φάρμακα. Συνοδευόταν από τον μεγαλύτερο αδελφό του, ο οποίος δήλωσε ενήλικας προκειμένου να εκληφθεί ως κηδεμόνας του, αν και η όψη του παρέπεμπε σε έφηβο, το πολύ 17 ετών.
Τα δύο αγόρια σήκωσαν τις μπλούζες από τη μια πλευρά και έδειξαν στους γιατρούς τις τομές που είχαν αμφότεροι στην περιοχή του νεφρού. Πολύ πρόσφατα στην Τουρκία, στη διάρκεια του προσφυγικού ταξιδιού, ο μικρός είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Δότης του μοσχεύματος ήταν ο μεγάλος, που έδωσε το ένα του νεφρό για να σώσει τον αδελφό του.
«Χρειάζομαι φάρμακα» είπε με σπαστά αγγλικά, δείχνοντας στους νεφρολόγους το περιεχόμενο της σακούλας με τα ανοσοτροποποιητικά φάρμακα, που του είχαν δοθεί στην Τουρκία, προκειμένου να μην απορρίψει το μόσχευμα. Τα σκευάσματα ήταν σε κακή κατάσταση, καθώς δεν είχαν συντηρηθεί σωστά κατά την περιπλάνηση των δύο αγοριών και το πέρασμά τους με φουσκωτή βάρκα στη Λέσβο.
Ο 12χρονος δεν είχε ΑΜΚΑ και δεν δικαιούνταν δωρεάν χορήγηση φαρμάκων, όπως η πλειονότητα των σχεδόν 15.000 προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν σήμερα στη Λέσβο. Από τα μέσα Ιουλίου με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, η έκδοση ΑΜΚΑ σε υπηκόους τρίτων χωρών έχει «παγώσει», εν αναμονή νέας ρύθμισης.
Η διοίκηση και οι γιατροί του «Βοστάνειου» αναζήτησαν και βρήκαν τρόπο να παρακάμψουν το εμπόδιο, δίνοντας λύση με κριτήρια ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, προκειμένου να σώσουν το παιδί, που κινδύνευε από απόρριψη του μοσχεύματος.
«Το εξέτασαν και στη νεφρολογική και στην παιδιατρική, όπου έκαναν εκτίμηση της κατάστασης. Έγινε εισαγωγή για λίγες μέρες προκειμένου να είναι δυνατή η χορήγηση φαρμάκων, που δεν επιτρέπεται σε εξωτερικούς ασθενείς, αλλά δίνονται κανονικά στους νοσηλευόμενους» είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, Ευθύμιος Ζιώγας. Έτσι ξεπεράστηκε το πρώτο εμπόδιο.
Στο «Βοστάνειο» δεν γίνονται μεταμοσχεύσεις και για τον λόγο αυτό το φαρμακείο του νοσοκομείου δεν διαθέτει τα συγκεκριμένα φάρμακα που χρειαζόταν ο 12χρονος. «Η διοίκηση ήρθε σε επικοινωνία με τον ΕΟΠΥΥ και έγινε προμήθεια των φαρμάκων, όπως θα γινόταν σε κάθε νοσηλευόμενο ασθενή, με το κόστος να πληρώνεται από το νοσοκομείο» πρόσθεσε ο κ.Ζιώγας.
Στο μεταξύ, ο ασυνόδευτος ανήλικος κρίθηκε πως έπρεπε να εξεταστεί από παιδονεφρολόγο, που δεν υπάρχει στο νησί, προκειμένου να γίνει ακριβής εκτίμηση της κατάστασής του και να αποφασιστεί ποια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή έπρεπε να ακολουθήσει.
Για τον λόγο αυτό η διοικήτρια του νοσοκομείου, Άννα Ζερβού, ζήτησε την προσωρινή άρση του γεωγραφικού περιορισμού που ισχύει για τους εισερχόμενους στα νησιά αιτούντες άσυλο, προκειμένου να μεταφερθεί στην Αθήνα. Η άδεια εξασφαλίστηκε γρήγορα και το παιδί μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων, όπου νοσηλεύτηκε για λίγες μέρες και επέστρεψε στη Μυτιλήνη και στο ΚΥΤ της Μόριας.
Δεν παίρνουν τα φάρμακα γιατί δεν έχουν να τα πληρώσουν
Η περίπτωση του μικρού από το Πακιστάν ήταν η πρώτη σοβαρή από μια σειρά υποθέσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά τους τελευταίους δύο μήνες οι γιατροί στα νοσοκομεία των νησιών του Βόρειου Αιγαίου και όχι μόνο. Από τον Ιούλιο, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση ανακλήθηκε κοινή υπουργική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, που διευκόλυνε την έκδοση ΑΜΚΑ σε υπηκόους τρίτων χωρών, μεταξύ αυτών και σε αιτούντες άσυλο. Από τότε έκδοση ΑΜΚΑ «πάγωσε» και όσοι δεν έχουν πρέπει να αγοράζουν μόνοι τους τα φάρμακα που συνταγογραφούν οι γιατροί. «Η χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι» είχε δηλώσει τότε ο κ. Βρούτσης, υποστηρίζοντας πως οι ίδιες οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας ήταν αντίθετες και διαφωνούσαν με την ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης.
«Από τους 15.000 αιτούντες άσυλο που βρίσκονται σήμερα στη Λέσβο, η συντριπτική πλειονότητα δεν έχει και δεν μπορεί να βγάλει ΑΜΚΑ. Η περίπτωση του παιδιού από το Πακιστάν ήταν μία από τις πολλές που έχουμε καθημερινά, με ανθρώπους οι οποίοι πρέπει να τύχουν φαρμακευτικής αγωγής και δεν την παίρνουν γιατί δεν τη δικαιούνται και δεν έχουν να την πληρώσουν» είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του νοσοκομείου Λέσβου, Χρήστος-Αλέξανδρος Ζάμπρας και πρόσθεσε: «Δεν χρειάζεται να έχουμε θάνατο για να ασχοληθεί κάποιος σοβαρά. Από κάποιο παιδί που έχει μια ίωση ως μια γυναίκα που πονάει η μέση της και πρέπει να πάρει αγωγή, εμφανίζονται καθημερινά τέτοια προβλήματα. Μπορεί να γράψεις μια αντιβίωση σε έναν πρόσφυγα και να επιστρέψει λίγες μέρες μετά γιατί η κατάστασή του θα έχει επιδεινωθεί. Τον ρωτάς "πήρες την αντιβίωση;" και σου απαντάει "πώς να την πάρω; δεν έχω να την πληρώσω"».
58 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: «Παρεμποδίζετε θεμελιώδη δικαιώματα»
Σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη 58 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως οι ρυθμίσεις κατά της απόδοσης ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους παρεμποδίζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, ειδικά αυτά των ευάλωτων ομάδων, όπως των ασυνόδευτων ανηλίκων. Επισημαίνουν τα σοβαρά προβλήματα που παρατηρούνται στην ελεύθερη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στην εγγραφή αρκετών προσφυγόπουλων σε σχολεία, καθώς και στην έκδοση άδειας εργασίας για αλλοδαπούς εργάτες γης.
Οι βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι πρώην υπουργοί Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, Υγείας Ανδρέας Ξανθός, και Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, επικαλούνται νομικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας στην Ε.Ε. να παρέχει στους αιτούντες άσυλο ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στη δημόσια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά και την Έκθεση του 2018 του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπου αναφέρεται ρητώς ότι «δεν υφίσταται Δημόσια Υγεία χωρίς προστασία των προσφύγων-μεταναστών».
Τονίζουν πως η μη πρόσβαση ομάδων πληθυσμού στις υπηρεσίες υγείας εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, παρατηρούν ότι έχουν περάσει ήδη δύο μήνες από την ανάκληση της Εγκυκλίου και δεν έχουν δοθεί ακόμα οι αναλυτικές οδηγίες που προαναγγέλθηκαν με αυτήν, και ρωτούν τους υπουργούς
- Αν θα μεριμνήσουν, ώστε να αποκατασταθούν οι διαδικασίες για απόδοση ΑΜΚΑ σε πολίτες τρίτων χωρών
- Αν θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των πολιτών τρίτων χωρών και η κοινωνική συνοχή σε συμμόρφωση με το ενωσιακό δίκαιο και το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr