Μαρτυρία από τη Μόρια: «Βλέπαμε δύο χέρια να κουνιούνται στο παράθυρο του φλεγόμενου κοντέινερ»
Δανός εθελοντής, αυτόπτης μάρτυρας της τραγωδίας, περιγράφει στο ethnos.gr την κόλαση που έζησε το απόγευμα της Κυριακής - Σε διπλανό χώρο φιλοξενήθηκαν οι άστεγοι των διπλανών οικίσκων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Δύο κινούμενα χέρια μέσα από το θολό τζάμι του φλεγόμενου κοντέινερ καλούσαν απεγνωσμένα σε βοήθεια, μέχρι που κατέρρευσαν και χάθηκαν για πάντα. Η εικόνα στοιχειώνει τη μνήμη δεκάδων ανθρώπων που βρέθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στον κεντρικό τομέα του ΚΥΤ της Μόριας, έξω από τον διώροφο οικίσκο που άρπαξε φωτιά, οδηγώντας στο θάνατο τη νεαρή γυναίκα από το Αφγανιστάν. «Βλέπαμε τα χέρια της, όχι το πρόσωπό της. Το ISOBOX ήταν πνιγμένο στον καπνό. Ήταν ζωντανή ακόμα, αλλά φαινόταν να μη μπορεί να κάνει πολλά», λέει στο ethnos.gr ένας απ΄ αυτούς, ο Ιρακινής καταγωγής Δανός εθελοντής Σαλάμ Αλντίν, και περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που έζησε ο ίδιος, μαζί με δεκάδες Αφγανούς κυρίως μετανάστες, αναζητώντας τρόπο να επέμβουν. «Ψάχναμε νερό και δεν βρίσκαμε. Τρέχαμε από δω κι από εκεί φωνάζοντας. Οι πυροσβέστες ήρθαν μετά από 10 λεπτά», υποστηρίζει.
Οι πληροφορίες είναι ακόμη συγκεχυμένες για την ταυτότητα της γυναίκας που βρήκε τον θάνατο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ήταν περίπου 35 ετών και βρισκόταν εκεί με την 17χρονη κόρη της.
Μέσα στην κόλαση που ακολούθησε την τραγωδία, όταν εξεγέρθηκε μερίδα μεταναστών και συγκρούστηκε με τις αστυνομικές και ξέσπασε στα πυροσβεστικά οχήματα, πολλά γυναικόπαιδα φυγαδεύτηκαν προς το εξωτερικό του ΚΥΤ. Κάποια απ΄ αυτά βρήκαν καταφύγιο στη δομή που είχε στήσει ο Δανός εθελοντής σε απόσταση 100 μέτρων, αλλά «σφραγίστηκε» πριν από λίγες μέρες για υγειονομικούς λόγους από την Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου. Στον χώρο του Hope and Peace Center, που άνοιξε ξανά εκτάκτως βρήκαν προσωρινό κατάλυμα και οι οικογένειες που διέμεναν σε διπλανά κοντέινερς, τα οποία επίσης καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Οι συγκεκριμένες οικογένειες Αφγανών διανυκτέρευσαν εκεί και περιμένουν την εγκατάσταση των νέων κοντέινερς που σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, θα γίνει την Τρίτη, προκειμένου να εγκατασταθούν σ΄ αυτά και να αρχίσουν πάλι από το μηδέν, καθώς έχουν χάσει τα πάντα.
«Δεν ξέρουμε πώς ξεκίνησε η φωτιά, αλλά από όσα λένε όσοι έμεναν σε γειτονικά ISOBOX ήταν ατύχημα και όχι εμπρησμός. Δεν ξέρω αν έγινε στη διάρκεια μαγειρέματος. Κάποιοι μιλάνε για ένα πλυντήριο, άλλοι για βραχυκύκλωμα σε κάποιο καλώδιο ρεύματος. Όλες οι συνδέσεις του ηλεκτρικού είναι στον αέρα, ο καθένας παίρνει ένα καλώδιο και κάνει αυτοσχέδιο δίκτυο. Ήταν αναμενόμενο να συμβεί», υποστήριξε ο 35χρονος.
Οι άνθρωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναζητούν από το πρωί πληροφορίες για την ταυτότητα των θυμάτων της τραγωδίας, προκειμένου να παράσχουν βοήθεια σε πιθανούς συγγενείς που έμειναν πίσω, όπως είπε στο ethnos.gr ο εκπρόσωπος της Υ.Α. στη Λέσβο, Θοδωρής Αλεξέλλης. «Επίσης, θα κάνουμε εκτίμηση των κατεστραμμένων εγγράφων των ανθρώπων, οι οποίοι έμεναν στους οικίσκους που κάηκαν και θα μεριμνήσουμε για την έκδοση νέων εγγράφων», πρόσθεσε. Η συνδρομή των ανθρώπων της οργάνωσης ήταν καθοριστική στη διάρκεια των εκτεταμένων συγκρούσεων το απόγευμα της Κυριακής, με στόχο την αποκατάσταση της ηρεμίας. «Μετά από αίτημα της αστυνομίας, αναζητήσαμε τους εκπροσώπους κάθε μιας από τις κοινότητες που διαβιούν στη Μόρια και τους ζητήσαμε να μεταδώσουν στα μέλη τους το μήνυμα πως πρέπει να επικρατήσει ηρεμία. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους και έχουμε τακτικές συνεδριάσεις κάθε Παρασκευή», επεσήμανε ο κ.Αλεξέλλης.
Την ίδια ώρα, το κλιμάκιο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που είναι εγκατεστημένο έξω από το ΚΥΤ και λειτουργούσε την Κυριακή με 3 γιατρούς και 6 διαμεσολαβητές, ψυχιάτρους και νοσηλευτές, παρείχε βοήθεια σε 21 περιστατικά -κυρίως τραυματισμούς από πτώσεις ή αντικείμενα. Τα πέντε απ΄ αυτά παραπέμφθηκαν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Για τους ανθρώπους της οργάνωσης τα γεγονότα ήταν αναμενόμενα. «Όταν έχεις 13.000 ανθρώπους σε έναν χώρο με προδιαγραφές να φιλοξενήσει 3.000, ο κίνδυνος είναι καθημερινός. Το προβλέπεις, το γνωρίζεις και δεν μπορείς να το διαχειριστείς», τόνισε στο ethnos.gr ο διευθυντής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Απόστολος Βεϊζης, και πρόσθεσε: «Υπάρχει άμεση ανάγκη μετακίνησης ανθρώπων σε κατάλληλες δομές στην ενδοχώρα. Όταν μεταφέρθηκαν οι 1.300 ευάλωτοι στη Νέα Καβάλα έμειναν πίσω άλλοι 2.500 ευάλωτοι. Ανάμεσα σ΄αυτούς και 115 παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο, επιληψία, καρδιολογικά, σακχαρώδη διαβήτη κ.ά. Η Μόρια είναι ένας χώρος που παράγει προβλήματα, ευαλωτότητα, δυστυχία και μιζέρια».
Ξεκινούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία - Ποιοι ασθενείς έχουν προτεραιότητα
Έρχονται αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της πειρατείας: Οι συμφωνίες - «κλειδί»
Οι γυναίκες πτυχιούχοι υπερτερούν αριθμητικά σε όλο τον κόσμο: Ποιες σπουδές προτιμούν - Τι σπουδάζουν στην Ελλάδα
Ανησυχητικές τάσεις: Στο κρεβάτι του πλαστικού από την εφηβεία προκειμένου να... μοιάσουν στα φίλτρα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr