Λέσβος: Νέες μαζικές αφίξεις μεταναστών παρά την ένταση στη Μόρια
Από το πρωί ως τις απογευματινές ώρες της Τρίτης έφτασαν στο νησί έξι βάρκες και αποβίβασαν συνολικά 242 άτομα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Δύο μέρες μετά τα δραματικά γεγονότα στη Μόρια, και ενώ τα πνεύματα δεν έχουν ηρεμήσει ακόμη, τα κυκλώματα διακινητών ξανάρχισαν την εγκληματική τους δράση, στέλνοντας μαζικά βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες στις ακτές της Λέσβου.
Από το πρωί ως τις απογευματινές ώρες της Τρίτης έφτασαν στο νησί έξι βάρκες και αποβίβασαν συνολικά 242 άτομα, περισσότερα από όσα είχαν αναχωρήσει το βράδυ της Δευτέρας προς τον Πειραιά στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης. Οι πέντε βάρκες προσέγγισαν τις ακτές της Σκάλας Συκαμνιάς στο βόρειο τμήμα του νησιού, οι τέσσερις εκ των οποίων έφτασαν μαζί, το μεσημέρι.
Η εικόνα θύμισε κάτι από την πραγματική «απόβαση» που σημειώθηκε στις 30 Αυγούστου στην ίδια περιοχή, όταν 13 λέμβοι έφτασαν σε σχηματισμό …αρμάδας, μεταφέροντας συνολικά 546 ανθρώπους στην ακτή της Σκάλας Συκαμνιάς.
«Μόλις χθες άδειασε το Stage 2, όπου τους εγκατέστησαν προσωρινά και τους μετέφεραν σταδιακά στη Μόρια. Σήμερα που ήταν άδειο, φρόντισαν να το γεμίσουν και πάλι», σχολίασε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος και πρόσθεσε: «Δεν βλέπω να αλλάζει τίποτα. Ούτε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι εύκολο να εφαρμοστούν και να φέρουν αποτέλεσμα».
Σημειώνεται πως οι σημερινές αφίξεις ακολούθησαν ένα διάστημα τριών ημερών με σχεδόν μηδενική κινητικότητα στις μεταναστευτικές διαδρομές στο νησί. Μόνο την Δευτέρα έφτασε μια βάρκα με 14 άτομα.
Ρεκόρ τριετίας στις αφίξεις τον Σεπτέμβριο
Σύμφωνα με τον Θοδωρή Αλεξέλλη, εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας στη Λέσβο, σε όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου έφτασαν στο νησί συνολικά 4.867 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός που αντιστοιχεί σε 162 αφίξεις την ημέρα. Σε ποσοστό 63% οι νεοαφιχθέντες είναι Αφγανοί, 22% Σύροι και οι υπόλοιποι άλλων εθνικοτήτων.
Συνολικά, σε όλα τα νησιά του Αιγαίου έφτασαν τον περασμένο μήνα 10.258 πρόσφυγες και μετανάστες, δηλαδή 342 άτομα την ημέρα. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αφίξεων που έχει καταγραφεί από το 2016, όταν η προσφυγική – μεταναστευτική κρίση βρισκόταν στην κορύφωσή της, πριν από το κλείσιμο του «βαλκανικού διαδρόμου» και την υπογραφή της Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας.
Η Ελλάδα συνολικά έχει δεχθεί φέτος περίπου 45.600 από τις 77.400 αφίξεις συνολικά σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, δηλαδή πολύ περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες από όσους έχουν φτάσει σε Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα και Κύπρο, συνολικά.
Με ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, απευθύνει δραματική έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση να μετακινήσει επειγόντως χιλιάδες αιτούντες άσυλο από τα κέντρα υποδοχής στα ελληνικά νησιά, τα οποία είναι υπερπλήρη σε επικίνδυνο βαθμό, φιλοξενώντας συνολικά 30.000 αιτούντες άσυλο σε απάνθρωπες συνθήκες.
Όπως επισημαίνεται, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στη Λέσβο, στη Σάμο και στην Κω
- Το κέντρο υποδοχής της Μόριας στη Λέσβο έχει ήδη πενταπλάσιο πληθυσμό από τη χωρητικότητά του, με 12.600 άτομα. Στον γειτονικό άτυπο καταυλισμό, 100 άνθρωποι μοιράζονται μία τουαλέτα. Οι εντάσεις παραμένουν αυξημένες στη Μόρια, όπου την Κυριακή η φωτιά σε κοντέινερ όπου διέμεναν άνθρωποι προκάλεσε τον θάνατο μιας γυναίκας. Η επακόλουθη αναταραχή από αγανακτισμένους αιτούντες άσυλο οδήγησε σε επεισόδια με την αστυνομία.
- Στη Σάμο, στο κέντρο υποδοχής στο Βαθύ, στεγάζονται 5.500 άνθρωποι – ξεπερνώντας κατά οκτώ φορές τη χωρητικότητά του. Οι περισσότεροι κοιμούνται σε σκηνές με υποτυπώδη πρόσβαση σε τουαλέτες, καθαρό νερό ή ιατρική βοήθεια.
- Οι συνθήκες έχουν επίσης επιδεινωθεί και στην Κω, όπου 3.000 άνθρωποι ζουν σε έναν χώρο για 700.
SOS για τα ασυνόδευτα παιδιά
Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που παρατίθενται αναφορικά με τους ασυνόδευτους ανηλίκους, που συνολικά ξεπερνούν τα 4.400, με μόνο ένα στα τέσσερα παιδιά να βρίσκεται σε ξενώνα κατάλληλο για την ηλικία του.
«Περίπου 500 παιδιά στεγάζονται μαζί με ενηλίκους με τους οποίους δεν έχουν κάποια συγγενική σχέση σε μια μεγάλη σκηνή στη Μόρια. Στη Σάμο, πάνω από δέκα ασυνόδευτα κορίτσια κοιμούνται σε βάρδιες σε ένα μικρό κοντέινερ, ενώ άλλα παιδιά αναγκάζονται να κοιμούνται στις οροφές των κοντέινερ. Δεδομένου ότι τα ασυνόδευτα παιδιά είναι αντιμέτωπα με εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες, που οδηγούν δυνητικά σε συνθήκες κακομεταχείρισης, η Υ.Α. απευθύνει έκκληση στα ευρωπαϊκά κράτη να ανοίξουν θέσεις για τη μετεγκατάσταση των παιδιών αυτών ως άμεση προτεραιότητα. Επίσης, να επιταχύνουν τις μεταφορές των παιδιών που πληρούν τα κριτήρια να επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους», αναφέρεται.
Ηλεκτρισμένη παραμένει η κατάσταση στη Μόρια
Στον απόηχο της κυριακάτικης τραγωδίας στη Μόρια με θύμα μια 49χρονη Αφγανή από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο κοντέινερ όπου διέμενε, η κατάσταση στο ΚΥΤ παραμένει ηλεκτρισμένη. Περίπου 800 πρόσφυγες και μετανάστες επιχείρησαν νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης να πραγματοποιήσουν πορεία προς την πόλη της Μυτιλήνης, αλλά εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες τους σταμάτησαν μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από την δομή. Εκεί έκαναν καθιστική διαμαρτυρία, όπως είχαν κάνει και νωρίτερα στην είσοδο του ΚΥΤ, φωνάζοντας συνθήματα και ζητώντας την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, την μεταφορά τους στην Αθήνα και την απονομή δικαιοσύνης για τα γεγονότα της Κυριακής. Η διαδήλωση τερματίστηκε ειρηνικά.
Για το απόγευμα της Τρίτης έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Σαπφούς στην πόλη της Μυτιλήνης, με διοργανωτές πολιτικές συλλογικότητες και κόμματα. Σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει το προσφυγικό ως πρόβλημα καταστολής, στέλνοντας ΜΑΤ από την Αθήνα στη Μόρια, και εκκενώνοντας καταλήψεις στην Αθήνα που παρείχαν στέγη σε πρόσφυγες.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr