Σέρρες: Εθελοντές αρχιτέκτονες ξύλου από 13 χώρες έδωσαν «ζωή» σε παρατημένο πάρκο
Οι 17 νέοι αρχιτέκτονες, απόφοιτοι του ίδιου Πανεπιστημίου στη Σουηδία, έχουν συστήσει Ομάδα Άμεσης Αρχιτεκτονικής Παρέμβασης και πραγματοποιούν ανάλογες δράσεις σε όλο τον κόσμο, βοηθώντας τοπικές κοινωνίες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ένα παρατημένο πάρκο στο Νέο Πετρίτσι Σερρών αποκτά ξανά «ζωή» χάρη στην παρέμβαση 17 νέων αρχιτεκτόνων από 13 χώρες που φιλοξενήθηκαν εκεί επί μια εβδομάδα, δούλεψαν εθελοντικά και άφησαν ως «προίκα» στον τόπο καλαίσθητες και λειτουργικές ξύλινες κατασκευές. Μάλιστα, ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 2020, προκειμένου να ολοκληρώσουν τη δράση.
Τα μέλη της πολυεθνικής «Ομάδας Άμεσης Αρχιτεκτονικής Παρέμβασης» είναι πρώην συμφοιτητές και απόφοιτοι του ομώνυμου μεταπτυχιακού τμήματος του Πανεπιστημίου Ούμεο της Σουηδίας. Υπό την επίβλεψη του ιδρυτή του προγράμματος, Ισπανού καθηγητή αρχιτεκτονικής Alberto Altes Alrandis έχουν δουλέψει πάνω στην αρχιτεκτονική ξύλου και έχουν πραγματοποιήσει workshops σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, σχεδιάζοντας και στήνοντας με τα χέρια τους διάφορες ξύλινες κατασκευές που ενισχύουν τις τοπικές κοινωνίες.
Η Ιουλία Ελευθεριάδου, που κατάγεται από το Σιδηρόκαστρο Σερρών και εργάζεται πλέον ως αρχιτέκτονας στη Νορβηγία, είχε την ιδέα που θα έφερνε ξανά κοντά τα μέλη της Ομάδας, τα οποία έχουν επιστρέψει στις χώρες καταγωγής τους ή έχουν ξεκινήσει την επαγγελματική τους καριέρα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Ρώτησε τον δραστήριο κοινοτικό σύμβουλο Νέου Πετριτσίου, Παναγιώτη Σαββίδη, για τις ανάγκες της περιοχής και εμπνεύστηκε το «project της Λόντζας». Πρόκειται για μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ανάμεσα σε αιωνόβια πλατάνια δίπλα στον χείμαρρο της Σουλτανίτσας, που πηγάζει από τις πλαγιές του Μπέλλες. Το πάρκο που υπάρχει εκεί ήταν επί χρόνια εγκαταλελειμμένο.
Το αρχικό σχέδιο για την παρέμβαση ήταν η ανάδειξη του κοντινού καταρράκτη, όπου οδηγεί το δασικό μονοπάτι, με την κατασκευή ξύλινης γέφυρας, αλλά συνάντησε την άρνηση της Δασικής Υπηρεσίας. Έτσι, επιλέχθηκε να γίνουν ξύλινες κατασκευές μέσα στο πάρκο, με θέα το ποτάμι.
Η πρόταση βρήκε ανταπόκριση από 17 μέλη της Ομάδας από 13 χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λιθουανία, Ισπανία, Πολωνία, Ολλανδία, Σουηδία, Ουκρανία, Σλοβακία, αλλά και Ινδία), οι οποίοι με δικά τους έξοδα μετακινήθηκαν προς την Ελλάδα και τις Σέρρες. Στο διάστημα από 28 Σεπτεμβρίου ως 5 Οκτωβρίου φιλοξενήθηκαν στα φιλόξενα σπίτια των κατοίκων του Νέου Πετριτσίου και παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες έφεραν σε πέρας το project. «Έχω οργανώσει παρόμοια workshop σε 22 χώρες σε όλο τον κόσμο. Μόνο στην Ελλάδα και στις Σέρρες είχα τέτοια φιλοξενία, ζεστασιά και αγάπη», δήλωσε ο Ισπανός επιβλέπων καθηγητής, εντυπωσιασμένος από την υποδοχή των ντόπιων, που άνοιξαν τα σπίτια τους, ετοίμασαν πίτες και άλλα τοπικά εδέσματα και τροφοδοτούσαν τους εθελοντές με καφέδες, νερό και ό,τι άλλο χρειάζονταν. Με χορηγίες και έξοδα ντόπιων αποκτήθηκε η ξυλεία και τα άλλα υλικά, ενώ σημαντική ήταν και η βοήθεια του Δήμου Σιντικής.
«Προίκα» τρεις ξύλινες κατασκευές
Αναχωρώντας το περασμένο Σαββατοκύριακο, άφησαν πίσω τους τρεις ξύλινες κατασκευές, που θα αποτελέσουν το έναυσμα για τη συνολική αναβάθμιση του πάρκου και την ανάδειξή του ως αφετηρία πεζοπορικών διαδρομών εναλλακτικού τουρισμού:
- Μια πολυχρηστική εξέδρα, που μπορεί να φιλοξενήσει από μικρές πολιτιστικές εκδηλώσεις (μουσική, θέατρο κ.ά.) μέχρι ομαδικές συνεδρίες γιόγκα ή οικογενειακές και φιλικές συναντήσεις για πικ νικ
- Έναν τραπεζο-πάγκο, με τη μια πλευρά του να έχει θέα στο ρέμα της Σουλτανίτσας, δίπλα σε μια πέτρινη εστία για μπάρμπεκιου ή και παρεϊστικες μαζώξεις στις κρύες μέρες του χειμώνα
- Ένα ξύλινο μπαλκόνι θέας και ξεκούρασης προς το ρέμα, που στήθηκε πάνω στο «πέλμα» μιας παλιάς πέτρινης γέφυρας που έχει καταρρεύσει. Παρεμβάσεις έγιναν, επίσης, στα υπάρχοντα κατεστραμμένα παγκάκια του πάρκου.
«Το αποτέλεσμα μας δικαιώνει και με το παραπάνω, όχι μόνο γιατί δώσαμε ζωή σε ένα εγκαταλελειμμένο πάρκο, αλλά γιατί αυτό είναι η απόδειξη ότι όταν οι άνθρωποι συνεργάζονται για έναν κοινό σκοπό έχει πραγματική σημασία, ο τόπος αλλά και ο κόσμος μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο», είπε στο ethnos.gr η συντονίστρια του project, Ιουλία Ελευθεριάδου. Η ίδια και τα περισσότερα από τα μέλη της συγκεκριμένης Ομάδας, είχαν βρεθεί και πάλι στις Σέρρες το 2015, όταν κατασκεύασαν ένα ξύλινο καταφύγιο δυναμικότητας 8 ατόμων στην έξοδο του «Σκοτεινού Φαραγγιού» κοντά στο χωριό Καπνόφυτο.
«Προτείναμε την υλοποίηση του project στο Νέο Πετρίτσι, με στόχο να αναδείξουμε τις φυσικές ομορφιές γύρω από το χωριό, έχοντας στόχο την δημιουργία ενός δικτύου πεζοπορικών διαδρομών γύρω από το Πάρκο της Λόντζας. Το αποτέλεσμα δικαίωσε όλους μας», ανέφερε από την πλευρά του ο Κοινοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Σαββίδης.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr