Σέιχ Σου - Καταγγελία: Σταμάτησε η υλοτόμηση χωρίς να κοπούν όλα τα άρρωστα δέντρα
Έχουν σταματήσει εδώ και έναν μήνα οι υλοτομικές εργασίες, αν και έχουν κοπεί μόνο τα μισά από τα άρρωστα δέντρα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Νεάπολης - Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη. Συνεχίζονται κανονικά οι υλοτομικές εργασίες, κατά την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Λιγότερα από τα μισά προσβεβλημένα από το φλοιοκτόνο έντομο (Tomicus Piniperda) δέντρα του Σέιχ Σου έχουν κοπεί μέχρι στιγμής, ενώ εδώ και περίπου έναν μήνα, μετά την αυτοψία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, στο δάσος και τη δέσμευσή του για χορήγηση 500.000 ευρώ, προκειμένου να συνεχιστεί με υψηλότερους ρυθμούς η διαδικασία κοπής και απομάκρυνσης των άρρωστων δέντρων, δεν πραγματοποιείται καμία υλοτομική εργασία.
Την παραπάνω καταγγελία έκανε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση πολλαπλασιάζει το πρόβλημα, αφού αποικίες φλοιοκτόνων εντόμων μεταπηδούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς στα υγιή δέντρα. Κατά τον ίδιο, σήμερα στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης υπάρχουν περίπου 125.000 ξερά δέντρα και άλλα περίπου 150.000 προσβεβλημένα, αριθμοί που καταδεικνύουν ένα τεράστιο μέγεθος καταστροφής.
Για το θέμα κατέθεσε και ερώτηση στη Βουλή προς τον κ. Χατζηδάκη ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Καστανίδης, στην οποία σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι, «δυστυχώς, οι δυνάμεις των υλοτόμων που δρουν στο δάσος για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι ανεπαρκείς, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες έχουν διακοπεί οι εργασίες υλοτόμησης».
Στον αντίποδα, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης διαψεύδουν ότι έχουν σταματήσει τον τελευταίο μήνα οι υλοτομικές εργασίες και υποστηρίζουν ότι με τις 500.000 ευρώ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι εργασίες θα συνεχιστούν, μέχρι να κοπεί και το τελευταίο άρρωστο δέντρο.
«Προφανώς μας ξεγέλασαν»
Για απόπειρα εξαπάτησης του κ. Χατζηδάκη, αλλά και των πολιτών της Θεσσαλονίκης από τη πλευρά της Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης κάνει λόγο στο ethnos.gr ο κ. Δανιηλίδης. «Πριν από έναν μήνα, όταν ήρθε για αυτοψία στο δάσος ο κ. Χατζηδάκης, στο πλαίσιο των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, προφανώς για να μας ξεγελάσουν, έβαλαν συνεργεία να δουλεύουν και υλοτόμους να κόβουν δέντρα.
Από εκείνη την ημέρα επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή. Δεν ακούς κανένα αλυσοπρίονο να δουλεύει, δεν βλέπεις κανέναν υλοτόμο να κόβει δέντρα και κανένα μουλάρι να κουβαλάει ξύλα. Την ίδια στιγμή αποικίες εντόμων μεταπηδούν συνεχώς στα υγιή δέντρα. Δεν χρειάζεται να είσαι δασολόγος για να το καταλάβεις αυτό, αφού βλέπεις την εικόνα» τονίζει ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών.
Ο ίδιος αναφέρει ότι είναι λανθασμένος ακόμα και ο τρόπος που εκτελείται το πρόγραμμα υλοτομίας, κάτι που έχουν πιστοποιήσει και επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. «Εδώ και έναν χρόνο φωνάζω, και συμφωνεί με αυτό και ο πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ότι πρέπει πρώτα να κοπούν τα προσβεβλημένα, ώστε να μην επεκταθεί η επιδημία και μετά τα ξερά. Αυτοί, ωστόσο, κόβουν μόνο τα ξερά δέντρα.
Ο κ. Χατζηδάκης τούς έδωσε για το πρόβλημα 500.000 ευρώ και τους είπε, αν χρειαστεί, θα σας δώσω κι άλλα. Αυτοί, όμως, όπως μου είπαν, ψάχνουν καινούργια συνεργεία και καλύτερους υλοτόμους, με αποτέλεσμα ο αριθμός των προσβεβλημένων δέντρων να αυξάνει συνεχώς» σημειώνει ο κ. Δανιηλίδης.
Τέλος, ο ίδιος τονίζει ότι σε διάφορα σημεία του δάσους υπάρχουν χιλιάδες κομμένοι κορμοί δέντρων και τεράστιες κρούστες από τις πεσμένες πευκοβελόνες, και υποστηρίζει ότι δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη για αντιπλημμυρικά έργα και καμία μελέτη αναδάσωσης. «Βλέπεις συστάδες άρρωστων πεύκων και ανάμεσά τους υγιή κυπαρίσσια. Η ίδια η φύση μας λέει ότι το έντομο προσβάλει μόνο τα πεύκα και αυτοί σχεδιάζουν να φυτέψουν πάλι πεύκα», λέει ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών.
Κόπηκαν 12.000 χωρικά μέτρα δάσους
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Νικήτας Φραγκισκάκης, ανέφερε στο ethnos.gr ότι συνεχίζονται οι εργασίες υλοτόμησης και πως δεν πρόκειται να σταματήσουν μέχρι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ο ίδιος τόνισε ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου είχαν κοπεί 12.000 χωρικά μέτρα δάσους.
«Η ενημέρωση που έχω είναι ότι οι εργασίες υλοτόμησης συνεχίζονται κανονικά και θα συνεχιστούν με εντατικότερους ρυθμούς με τα χρήματα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι εργασίες δεν θα σταματήσουν τον χειμώνα και θα κοπούν όλα τα δέντρα που έχουν εντοπιστεί. Θα δούμε την εικόνα που θα παρουσιάζει το δάσος την άνοιξη, τη νέα βλαστική περίοδο. Ταυτόχρονα θρυμματίζουμε όσα υπολείμματα έχουμε. Κάποιες εργασίες γίνονται αθόρυβα, όπως οι κατόψεις και οι μετακινήσεις των κορμών με τα ζώα, και γι’ αυτό ενδεχομένως δεν ακούγονται αλυσοπρίονα» αναφέρει ο κ. Φραγκισκάκης.
Κατά τον ίδιο, δεν χρειάζεται να ληφθούν αντιλημμυρικά μέτρα, αφού δεν υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών. «Το δάσος δεν καταστράφηκε από πυρκαγιά και δεν χάθηκε ο μανδύας του, οπότε δεν θα έχουμε προβλήματα πλημμυρών».
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr