Ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, κληροδότημα στον δήμο Σκιάθου
Με ιδιόχειρη διαθήκη του, ο γιατρός και ευεργέτης της Σκιάθου, Νικόλαος Μωραΐτης, αφήνει το τριώροφο νεοκλασικό στον δήμο. Από το 1963 λειτουργεί ως ξενοδοχείο και η νέα δημοτική Αρχή, επιθυμεί την πολιτιστική αξιοποίησή του🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο, στο κέντρο της Αθήνας, που λειτουργεί ως ξενοδοχείο, θέλει να μετατρέψει σε κέντρο πολιτισμού ο δήμος Σκιάθου. Το κτίριο έχει περιέλθει στον δήμο Σκιάθου, από το 1961, όπως όριζε η ιδιόχειρη διαθήκη του Σκιαθίτη γιατρού, Νικόλαου Μωραΐτη, ο οποίος έβαλε όρο να χρησιμοποιείται το τριώροφο κτίριο, ως οικοτροφείο για άπορους φοιτητές από το νησί.
«Έκτοτε λειτουργεί ως ξενοδοχείο, αλλά επιθυμία μας είναι να αποδοθεί ως χώρος πολιτισμού, μια που βρίσκεται κοντά στο Εθνικό Θέατρο, στο Μέγαρο Εϋνάρδου, που είναι το Πολιτιστικό Κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και την ανακαινισμένη εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου. Σκεφτόμαστε διάφορες χρήσεις, αλλά οπωσδήποτε θα θέλαμε η τελική επιλογή μας να έχει σχέση με τον πολιτισμό», λέει στο ethnos.gr, ο δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας, ο οποίος το επισκέφτηκε πριν λίγες ημέρες και αναζητά τρόπο για την αξιοποίησή του.
Το τριώροφο νεοκλασικό βρίσκεται στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου 30 και εξωτερικά είναι πανέμορφο ενώ στο εσωτερικό έχει μια εντυπωσιακή σκάλα. Η πίσω όψη του ωστόσο είναι αφρόντιστη και χρειάζονται αρκετά χρήματα για την πλήρη ανακαίνισή του.
Τα τέσσερα καταστήματα του ισογείου είναι κενά και όλοι οι όροφοι χρησιμοποιούνται από το ξενοδοχείο, με ενοίκιο που η δημοτική Αρχή το θεωρεί εξαιρετικά χαμηλό. «Είναι ένα κτίριο κόσμημα στο κέντρο της Αθήνας, σε μια περιοχή που έχει μια πολιτιστική ταυτότητα με το αναγεννησιακού ρυθμού Εθνικό Θέατρο του Γερμανού αρχιτέκτονα, Ερνέστο Τσίλερ και την μητροπολιτικού μεγέθους εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου που χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου και θεμελιώθηκε το 1905 από την βασίλισσα Όλγα», δηλώνει ο κ. Τζούμας. Η ιστορία του κτιρίου είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Ήταν η κατοικία του γιατρού Νικόλαου Μωραΐτη, ο οποίος καταγόταν από την Σκιάθο, αλλά ζούσε στην Αθήνα.
Γιος του Ιωάννη και της Καλλιόπης, ο Νικόλαος Μωραΐτης, συνέταξε την ιδιόχειρη διαθήκη του στις 15/1/1933. Σε αυτήν διέθετε το τριώροφο ακίνητο στο δήμο Σκιάθου με τον όρο να μένουν εκεί άποροι φοιτητές από το νησί που σπουδάζουν στην Αθήνα. Ο γιατρός και ευεργέτης πέθανε στις 28/12/1936 και η διαθήκη του δημοσιεύτηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών στις 11/1/1937.
Σύμφωνα με τους όρους της, το ακίνητο θα περιέρχονταν στον δήμο Σκιάθου μετά τον θάνατο των δύο αδερφών του. Η Ελένη Μωραΐτη, σύζυγος Σπυρίδωνα Τερτσέτη απεβίωσε στην Αθήνα την 1η Φεβρουαρίου 1958 και η Μαρία Μωραΐτη, σύζυγος Νικόλαου Καλατζάκου, στις 31 Αυγούστου 1961. «Αμέσως ξεκίνησε η διαδικασία εκκαθάρισης του καλούμενου πλέον κληροδοτήματος Μωραΐτη, η οποία έληξε με το υπ΄αριθμόν Πρωτοκόλλου Κ.3204/369 της 19-2-1969 έγγραφο της Διεύθυνσης Εθνικών Κληροδοτημάτων του υπουργείου Οικονομικών», αναφέρεται στα επίσημα έγγραφα του δήμου.
Παρά το γεγονός ότι ο δήμος Σκιάθου προχώρησε αμέσως σε πράξεις νομής εκμεταλλευόμενος το ακίνητο και τα μισθώματα καταβάλλονταν κανονικά από τον ενοικιαστή που η οικογένειά του το χρησιμοποιούσε ως ξενοδοχείο, η συμβολαιογραφική αποδοχή της κληρονομιάς έγινε μόλις το 2006 (!) και εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το 2007. Το ακίνητο, που έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο, βρίσκεται στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου σε κοντινή απόσταση από το Εθνικό Θέατρο, το Μουσείο Πόλεως των Αθηνών, την Αρχαία Αγορά. Είναι επίσης δίπλα στην στάση του μετρό Κεραμεικός και Ομόνοια, αλλά και στο σταθμό ηλεκτρικού του Θησείου.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr