Ψήφος των αποδήμων: Τρίτη και φαρμακερή για την Διακομματική
Τελευταία ευκαιρία για να αποφευχθεί το ναυάγιο θα είναι η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για την ψήφο των αποδήμων που θα γίνει την Τρίτη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Μετά τις διαφωνίες που προέκυψαν στην συνεδρίαση της Δευτέρας (21/10), τα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής για την ψήφο των αποδήμων θα συναντηθούν την Τρίτη το απόγευμα για τελευταία φορά στην προσπάθεια να αποφευχθεί ένα ναυάγιο.
Θεωρητικώς, το ζητούμενο είναι να απαντηθούν ερωτήματα τεχνικής φύσεως, αλλά φαίνεται πως τα εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας είναι κυρίως πολιτικά. Στην περίπτωση, μάλιστα, που δεν εξασφαλισθούν οι απαραίτητοι ψήφοι των 200 βουλευτών, θα ξεκινήσει ένας ανοικτός πόλεμος για το ποιος και πώς δυναμίτισε την επίτευξη λύσης και εμποδίζει τους Ελληνες κατοίκους εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.
Η δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου μετά την σημερινή συνεδρίαση που κράτησε δυόμισι ώρες, όπως και η πρώτη την περασμένη εβδομάδα, ήταν ενδεικτική της κατάστασης: «Η θέση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης είναι να κάνουμε τα πάντα για να διευκολύνουμε όλους του Έλληνες πολίτες, που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να μπορούν επιτέλους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους. Είναι κάτι που το οφείλει η ελληνική πολιτεία σε όλους του Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό. Όμως, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι, εντός και εκτός Ελλάδας, είναι ότι για να γίνει πράξη αυτό, το σχετικό νομοσχέδιο χρειάζεται να ψηφιστεί από 200 βουλευτές. Όπως ξέρετε, η Νέα Δημοκρατία έχει μόλις 158. Για το σκοπό αυτό κινούμαστε και συζητάμε, με πολύ σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να βρούμε μία λύση. Για το σκοπό αυτό υπάρχει η αυριανή σύσκεψη στις επτά το απόγευμα. Μέχρι εκείνη την ώρα δεν θέλω να κάνω καμία άλλη δήλωση».
Είχε προηγηθεί o εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος που δήλωσε έκπληκτος, μιλώντας για «υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο κρίσιμο θεμα του χρόνου απουσίας από την χώρα ως κριτηρίου της ρύθμισης του δικαιώματος». Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ είχε θέσει ως προϋπόθεση να μην απουσιάζει κάποιος πάνω από 30 χρόνια προκειμένου να του δοθεί δικαίωμα να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του στο εξωτερικό. Στην θέση αυτή προσχώρησε μετά την πρώτη Διακομματική ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ το ΜεΡΑ25 που φαινόταν αρχικά να συμφωνεί εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση και διαφοροποιήθηκε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση υποστήριξε σήμερα ότι δεν υπάρχει τρόπος να πιστοποιείται ο χρόνος απουσίας για όσους είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και ότι αυτός ο περιορισμός μπορεί να ισχύσει μόνον από τώρα και στο εξής. Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «πρόσχημα» αυτή την αδυναμία τεκμηρίωσης και πρόσθεσε ότι «οι υπαναχωρήσεις αυτές δεν δείχνουν την προσήκουσα σοβαρότητα». Στην ουσία, ο κ.Κατρούγκαλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να έχουν δικαίωμα ψήφου από τον τόπο διαμονής τους όλοι οι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους -πάνω από 1,5 εκατομμύριο- χωρίς να παρεμβληθούν φίλτρα.
«Πολύφερνος νύφη» το ΚΚΕ
Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην Διακομματική, Γιάννης Γκιόκας, σημείωσε ότι όντως υπάρχει έλλειμμα στους τρόπους καταγραφής των κατοίκων του εξωτερικού αλλά επέμεινε ότι μπορεί να βρεθούν λύσεις με την χρήση, για παράδειγμα, των ενσήμων εργασίας, πιστοποιητικών σπουδών και άλλων εγγράφων του ενδιαφερομένου ψηφοφόρου. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε επίσης ότι το κόμμα δεν θα δεχθεί επιστολική ψήφο σε καμία περίπτωση, αν και στην επιστολή του ο Υπουργός Εσωτερικών άφηνε την πιθανότητα χρήσης της ανοικτή ειδικά για όσους κατοικούν μακρια από πρεσβείες και προξενεία. Ο κ. Γκιόκας ξεκαθάρισε επίσης ότι το ΚΚΕ δεν θα δηλώσει τη συμφωνία του σε επίπεδο Διακομματικής αλλά θα φανερώσει την στάση του με την ψήφιση του σχετικού νόμου στη Βουλή.
Τα βασικά συμπεράσματα είναι δύο:
- Το ΚΚΕ παραμένει «πολύφερνος νύφη». Στην δήλωσή του ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι επιδιώχθηκαν συγκλίσεις «ειδικά με κόμματα τα οποία είχαν ανάλογες θέσεις με τις δικές μας, όπως το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ 25». Ομως και από την πλευρά της κυβέρνησης θεωρείται ότι τελικώς το ΚΚΕ θα συναινέσει μαζί της και έτσι θα συγκεντρωθούν 205 ψηφοι καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΜεΡΑ25 διαθέτουν συνολικά 95.
- Ακόμη και αν αύριο επιτευχθεί συμφωνία, υπάρχει κίνδυνος να δυναμιτισθεί στη συνέχεια από διαφωνίες στο κείμενο του νόμου και στις τεχνικές του λεπτομέρειες. Η απειλή αυτή ενισχύεται καθώς θα πρέπει ταυτόχρονα να γίνει η τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να επιτρέπονται τέτοια φίλτρα.
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr