Πώς λειτουργεί το ηλεκτρονικό βραχιολάκι-Γιατί έχει σχεδιαστεί να είναι αφαιρέσιμο
Στην Ελλάδα μόλις 20 υπόδικοι βρίσκονται έξω με ηλεκτρονικό βραχιολάκι🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Χωρίς αποτέλεσμα για έκτη ημέρα παραμένουν οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, κατηγορούμενου στην υπόθεση Siemens. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο Γαλλοελβετός τραπεζίτης βρίσκεται ακόμα στη χώρα μας και κρύβεται, καθώς από την πρώτη στιγμή σήμανε συναγερμός στα ελληνικά αεροδρόμια και λιμάνια, αλλά και στα σύνορα. Το σχέδιο του κρίνουν πως ήταν προμελετημένο, φέρεται να είχε συνεργό και να είχε υπολογίσει ακριβώς τον χρόνο που είχε στη διάθεσή του για να δραπετεύσει. Για τον λόγο αυτό και πίσω του άφησε την πόρτα ανοιχτή. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που υπόδικος με ηλεκτρονικό βραχιολάκι στην Ελλάδα καταφέρνει να το παραβιάσει. Τον Νοέμβριο του 2016 και έναν χρόνο μετά την εφαρμογή του μέτρου η Μαρία Σκλαβάκη, κατηγορούμενη για την υπόθεση της Energa που αφορά σε υπεξαίρεση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κατάφερε να το αφαιρέσει και να εξαφανιστεί. Τελικά, συνελήφθη τρεις εβδομάδες αργότερα στην Κηφισιά.
«Το ηλεκτρονικό βραχιολάκι δεν είναι εύκολο να αφαιρεθεί και δεν μπορεί να απομακρυνθεί από "ατύχημα" καθώς διαθέτει σημαντική αντοχή θραύσης που συνήθως υπερβαίνει τα 30 κιλά. Ωστόσο, για λόγους υγείας και ασφάλειας, δεν προορίζεται να είναι μη αφαιρέσιμο. ΄Έχουμε φτιάξει ιμάντες που είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθούν και έχουν χρησιμοποιηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά αυτές είναι πολύ περιορισμένες», εξηγεί στο ethnos.gr ο Διευθύνων Σύμβουλος της βρετανικής πολυεθνικής εταιρείας G4S που εδρεύει στο Λονδίνο, Ντέιβιντ Μπερν. Το παράρτημα της εταιρείας στην Ελλάδα έχει αναλάβει την επιτήρηση των κατηγορουμένων στους οποίους εφαρμόζεται το περιοριστικό μέτρο στη χώρα μας.
Στην Βρετανία οι κρατούμενοι που αυτή τη στιγμή επιτηρούνται με τον τρόπο αυτό ανέρχονται στις 14.000 και το μέτρο εν γένει κρίνεται επιτυχημένο, τουλάχιστον ως προς την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Στην Ελλάδα, ωστόσο, μόλις 20 υπόδικοι βρίσκονται έξω με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης αυτό συμβαίνει αφενός γιατί το κόστος με το οποίο επωμίζεται ο κατηγορούμενος φτάνει τα 12,9 ευρώ την ημέρα και αφετέρου γιατί δεν είναι ένα μέτρο ευρέως διαδεδομένο στις δικαστικές Αρχές. «Είναι ένα μέτρο ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και αναπτύσσεται ταχέως στη Μέση Ανατολή και την Ασία. Ένα από τα βασικά του οφέλη αποτελεί η υποστήριξη της επανένταξης, αφού επιτρέπει στον καταδικασθέντα να εκτίσει την ποινή του, παραμένοντας παράλληλα ενεργό μέλος της κοινωνίας», σχολιάζει σχετικά ο Ντ. Μπερν.
«Στην ουσία υπάρχουν δύο ειδών ραδιοσυχνότητες τεχνολογικού εντοπισμού. Η μία επιτρέπει τον έλεγχο του υπόδικου μέσα στο σπίτι τις ώρες που οφείλει να μη βγαίνει έξω. Επίσης, το σύστημα GPS επιτρέπει μία συνεχή παρακολούθηση ακόμα και εντός της οικίας μετά την ώρα απαγόρευσης εξόδου εάν αυτό απαιτείται», προσθέτει. Και υπογραμμίζει: «Το ηλεκτρονικό βραχιολάκι έχει σχεδιαστεί για να παράγει συναγερμό αν υπάρξει οποιαδήποτε παρεμβολή ή αφαιρεθεί η συσκευή από τον δράστη, για παράδειγμα σπάζοντάς την ή κόβωντας τον ιμάντα. Ενεργοποιείται από ένα φως που διέρχεται από καλώδιο οπτικών ινών στον ιμάντα. Η παρεμβολή στο φως προκαλεί τον συναγερμό, ο οποίος μεταδίδεται αμέσως (μέσω του τηλεπικοινωνιακού δικτύου) στο κέντρο ελέγχου, έτσι ώστε οι Αρχές να γνωρίζουν ότι υπάρχει παραβίαση». Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στην περίπτωση του Ζαν Κλοντ Όσβαλντ χρειάστηκαν μόλις έξι λεπτά από τη στιγμή που ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός μέχρι να καταφέρει να το αφαιρέσει και να εξαφανιστεί.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr