Τα «αγκάθια» της κυβέρνησης για το Μεταναστευτικό και το «μπάρμπεκιου-πάρτι»
Ταλαιπωρούν την κυβέρνηση οι συνεχείς αφίξεις και οι ακραίες φωνές που λένε «όχι» στην έλευση προσφύγων και μεταναστών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποδεικνύεται στην πράξη η μεταφορά χιλιάδων αιτούντων άσυλο από τα νησιά και η μετεγκατάστασή τους στην ενδοχώρα.
Η εξεύρεση κατάλληλων χώρων για τη φιλοξενία τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων είναι ιδιαίτερα δυσχερής, ενώ η φιλοξενία τους σε ξενοδοχεία συναντά εμπόδια και αντιδράσεις σε τοπικές κοινωνίες. Συχνά, μάλιστα, αυτές παίρνουν ακραίες μορφές, όπως το προκλητικό «μπάρμπεκιου πάρτι» με χοιρινό και αλκοόλ που διοργανώνεται την Κυριακή, στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης, παρά τις αντιδράσεις.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η επιχείρηση φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο, καθώς δεν επιτυγχάνεται ο στόχος και το ζητούμενο, που είναι η αποσυμφόρηση των νησιών, τα οποία ασφυκτιούν.
Σε ένα διαρκές φαινόμενο με τη μορφή της λερναίας ύδρας, οι νέες αφίξεις από τα τουρκικά παράλια εξακολουθούν να είναι περισσότερες από τις μετακινήσεις στην ενδοχώρα, με αποτέλεσμα ο προσφυγικός – μεταναστευτικός πληθυσμός στα νησιά όχι μόνο να μην μειώνεται, αλλά και να αυξάνεται.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν ξεκίνησε η επιχείρηση αποσυμφόρησης και -παρά τη μεταφορά πάνω από 10.000 αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα μέχρι σήμερα- ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών στα νησιά αυξήθηκε κατά σχεδόν 11.000, (35.344 στις 7 Νοεμβρίου έναντι 24.672 την 1η Σεπτεμβρίου) καθώς στο ίδιο διάστημα καταγράφηκαν πάνω από 20.000 νέες αφίξεις.
Το κυβερνητικό σχέδιο
Ρεαλιστικός στόχος της κυβέρνησης είναι να μεταφερθούν άλλοι 4.000 αιτούντες άσυλο ως το τέλος Νοεμβρίου και 10.000 ως το τέλος του χρόνου. Προκειμένου να κάμψουν τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται σε διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, και κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη παρείχαν διαβεβαιώσεις για δίκαιη και ισομερή κατανομή των μεταφερόμενων.
Το ποσοστό 1% επί του πληθυσμού κάθε Περιφέρειας, ωστόσο, έχει ήδη ξεπεραστεί σε αυτές της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, και τώρα υπάρχουν φωνές που ζητούν την ελάφρυνση των περιοχών που έχουν επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος από αυτό που τους αναλογεί. Οι αρμόδιοι υπουργοί Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, αλλά και ο συντονιστής του σχεδίου, υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, έχουν ξεκινήσει έναν μαραθώνιο επαφών με τους αιρετούς άρχοντες σε διάφορες περιοχές, με σκοπό να κατευνάσουν τις όποιες ανησυχίες και επιφυλάξεις και να τους ζητήσουν να «βάλουν πλάτη», συνεισφέροντας ο καθένας με το ποσοστό που του αναλογεί στην αντιμετώπιση ενός εθνικού ζητήματος, που απαιτεί άμεσες λύσεις. Ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών και είναι επιτακτική η ανάγκη στέγασης χιλιάδων ανθρώπων που μένουν σε σκηνές γύρω από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών.
Οι συζητήσεις περιλαμβάνουν και δεσμεύσεις για ενίσχυση τοπικών υπηρεσιών και υποδομών σε προσωπικό και εξοπλισμό (αστυνομία, υγειονομικές υπηρεσίες κ.ά.), προκειμένου να αντεπεξέλθουν με επάρκεια στις έκτακτες συνθήκες.
Το αργότερο μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας οι βασικές πτυχές του επικαιροποιημένου συνολικού σχεδίου, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει την κατανομή ανά Περιφέρεια, αλλά και τις περιοχές όπου θα δημιουργηθούν τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.
Το χρονικό των αντιδράσεων
Στο κυβερνητικό επιτελείο προκαλεί έντονο προβληματισμό το μέγεθος των αντιδράσεων που έχουν εκδηλωθεί σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, απέναντι στην εγκατάσταση ευάλωτων οικογενειών προσφύγων σε ξενοδοχεία.
Η επιλογή των Βρασνών του δήμου Βόλβης, στην έναρξη υλοποίησης του σχεδίου, αποδείχτηκε άστοχη και ατυχής, καθώς έγινε σε μια περιοχή που έχει επωμιστεί πολλαπλάσιο βάρος από αυτό που της αναλογεί, με πάνω από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε δύο κέντρα φιλοξενίας.
Η ακραία και οργισμένη αντίδραση μερίδας κατοίκων που έδιωξαν με πετροπόλεμο τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες, είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά τους σε άλλη περιοχή και την κυβερνητική δέσμευση πως δεν θα υπάρξει εγκατάσταση άλλων προσφύγων στον δήμο Βόλβης.
Η εξέλιξη πανηγυρίστηκε ως νίκη και δικαίωση των αντιδρώντων, με αποτέλεσμα να βρει μιμητές και σε άλλες περιοχές, όπου δεν υπάρχει επιβάρυνση στον ίδιο βαθμό.
«Τα Βρασνά έδειξαν το δρόμο. Εδώ θα γίνουν νέα Βρασνά», φώναξε μερικές μέρες αργότερα ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση στη Μεθώνη Πιερίας, που διοργανώθηκε από τον πρώην πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής. «Δεν θα δεχτούμε ούτε έναν λαθροέποικο», έγραφε το κεντρικό πανό του συλλαλητηρίου, που κατέληξε σε «μπούλινγκ» κατά του ξενοδόχου, ο οποίος είχε υπογράψει συμβόλαιο για την φιλοξενία 100 προσφύγων.
Αντιδράσεις «τύπου Βρασνών» προανήγγειλαν και τα μέλη δύο σωματείων των Σερρών, σε περίπτωση εγκατάστασης νέων προσφύγων στην πόλη τους.
Στη Σκύδρα του νομού Πέλλας σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ακούστηκαν ακόμη και απειλές πως «θα πάρουμε τα όπλα», όπως και στις Μουριές Κιλκίς, ενώ στα Γιαννιτσά, μια μέρα μετά το νυχτερινό μπλόκο κατοίκων σε λεωφορεία, έγινε ακόμη και κατάληψη σε Λύκειο, από μαθητές, με σύνθημα «Έξω οι Λαθρομετανάστες».
Ανάλογα μπλόκα υπήρξαν στη Βέροια, στην Καρίτσα Πιερίας και σε άλλες περιοχές.
Το «ρατσιστικό μπάρμπεκιου» και η μερική αναδίπλωση
Ο σάλος που ξέσπασε πανελλαδικά με φόντο το προκλητικό «μπάρμπεκιου πάρτι» την Κυριακή με χοιρινό κρέας και αλκοόλ, το οποίο είχε προγραμματιστεί να γίνει έξω από το κέντρο φιλοξενίας περίπου 1.300 προσφύγων και μεταναστών στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, υποχρέωσε τους διοργανωτές να κάνουν ένα βήμα πίσω.
Οι «Ενωμένοι Μακεδόνες» δεν ακύρωσαν την εκδήλωση, αλλά αποφάσισαν να την κάνουν μέσα στον οικισμό των Διαβατών, που απέχει σχεδόν τρία χιλιόμετρα από το πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, όπου βρίσκεται το camp προσφύγων.
Τα στατιστικά
- Μόνο το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου εισήλθαν στα νησιά 27.740 πρόσφυγες και μετανάστες, οι μισοί από το σύνολο των εισερχόμενων στους 10 μήνες του 2019. Η αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018 φτάνει το 145%.
ΜΗΝΑΣ | 2018 | 2019 |
Αύγουστος | 3.284 | 7.893 |
Σεπτέμβριος | 3.911 | 10.737 |
Οκτώβριος | 4.100 | 9.140 |
ΣΥΝΟΛΟ | 11.295 | 27.740 |
Στον παραπάνω πίνακα μπορείτε να δείτε τις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων από τον Αύγουστο έως και τον Σεπτέμβριο του 2018, συγκριτικά με τα στοιχεία για την ίδια περίοδο το 2019.
- Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στα νησιά παρουσίασε αύξηση κατά 50% μόνο το τελευταίο δίμηνο (Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου), παρά τη μεταφορά σχεδόν 9.000 ευάλωτων προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα στο ίδιο διάστημα.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ | ΔΙΑΜΕΝΟΝΤΕΣ ΣΤΑ 5 ΚΥΤ | ΣΥΝΟΛΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ |
30 Αυγούστου | 20.956 | 24.672 |
29 Οκτωβρίου | 31.370 | 35.097 |
ΔΙΑΦΟΡΑ | +50% | +43% |
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr