Μόρια: Υγειονομική βόμβα με τα λύματα του hotspot (pics+vids)
Παρά τη λειτουργία αποχετευτικού δικτύου από τον περασμένο Ιούνιο, συχνά τα λύματα του ΚΥΤ υπερχειλίζουν και διοχετεύονται σε διπλανό χείμαρρο,🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σοβούσα υγειονομική βόμβα-διαρκή απειλή για τους 1.000 κατοίκους του γειτονικού οικισμού και για το περιβάλλον αποτελεί η διάθεση των λυμάτων του hotspot της Μόριας, παρά την κατασκευή και τη λειτουργία αποχετευτικού δικτύου από τον περασμένο Ιούνιο.
Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, η υποδομή του δικτύου είναι ανεπαρκής, με αποτέλεσμα μέρος των λυμάτων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών να διοχετεύονται στον χείμαρρο που περνά δίπλα από τον οικισμό της Μόριας και καταλήγει στη θάλασσα.
Σύμφωνα με έγγραφη καταγγελία του Συλλόγου Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων κοινοτήτων, καθώς και του Τοπικού Συμβουλίου της Μόριας, η διοχέτευση των λυμάτων τεράστιου αριθμού φιλοξενούμενων στο ΚΥΤ σε έναν κλάδο του αποχετευτικού συστήματος του χωριού, δυναμικότητας μόλις 1.000 ατόμων, παρουσίασε σοβαρά λειτουργικά και περιβαλλοντικά προβλήματα από την πρώτη μέρα λειτουργίας της.
«Τα λύματα δεν μπορούν να διοχετευτούν μέσω του αποχετευτικού αγωγού του οικισμού και υπερχειλίζουν στο χείμαρρο που εφάπτεται στην οικιστική ζώνη του χωριού» αναφέρεται στην καταγγελία, που συνοδεύεται από οπτικό και βιντεοληπτικό υλικό και στάλθηκε στην Εισαγγελία Μυτιλήνης, στην Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου, στον Δήμο Μυτιλήνης και στη ΔΕΥΑΛ.
Όπως εξήγησε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μόριας, Γιάννης Μαστρογιάννης, το πρόβλημα εντοπίζεται στην ανεπάρκεια των φίλτρων και στον μη τακτικό καθαρισμό τους.
«Τα λύματα από το ΚΥΤ πηγαίνουν αρχικά σε δεξαμενές και από εκεί με αντλίες διοχετεύονται στον αγωγό, καθώς υπάρχουν υψομετρικές διαφορές που εμποδίζουν τη φυσική ροή. Τα φίλτρα που είναι εγκατεστημένα εκεί, φράζουν από χαρτιά, νάιλον και άλλα αντικείμενα που πετούν οι μετανάστες, με αποτέλεσμα να υπερχειλίζουν και να πηγαίνουν στον χείμαρρο» είπε και πρόσθεσε: «Ο χείμαρρος περνάει δίπλα από το χωριό, συγκρατεί λύματα σε κάποια σημεία και η δυσοσμία που φτάνει σε μας είναι αφόρητη».
Ο ίδιος διευκρίνισε πως το φαινόμενο δεν είναι μόνιμο, αλλά συμβαίνει συχνά. Το πρωί της Τετάρτης, έπειτα από την καταγγελία των κατοίκων, έφτασε στο σημείο για αυτοψία κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου. «Στη διάρκεια της αυτοψίας δεν διαπιστώθηκε κάποια δυσλειτουργία, αλλά, όπως είπαμε και στην προϊσταμένη, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε η κατάσταση ήταν δραματική» ανέφερε ο κ. Μαστρογιάννης.
Σημειώνεται πως η σύνδεση του ΚΥΤ της Μόριας με το αποχετευτικό δίκτυο του ομώνυμοι οικισμού αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, που επί τέσσερα χρόνια ζούσαν σε καθεστώς υγειονομικής απειλής. Μέρος των λυμάτων της δομής, που λειτουργεί από το 2015, μεταφερόταν με ειδικά οχήματα στην μονάδα επεξεργασίας λυμάτων που βιολογικού καθαρισμού και τα υπόλοιπα κατέληγαν ανεξέλεγκτα στον παρακείμενο χείμαρρο και μέσω αυτού στη θάλασσα.
Ο πρώην δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έχει καταθέσει μήνυση στην Εισαγγελία για το θέμα, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2018 η τότε περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, επέβαλε πρόστιμο ύψους 80.000 ευρώ στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, για παράβαση που αφορά στην πλημμελή λειτουργία του αποχετευτικού συστήματος και την αυθαίρετη διοχέτευση αστικών λυμάτων στον παρακείμενο χείμαρρο, γεγονός που προκαλεί ανεξέλεγκτες συνέπειες για το περιβάλλον της περιοχής.
Με την ίδια απόφαση επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ και για ανάλογο πρόβλημα στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ στη Χίο.
Τις επόμενες μέρες εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν κάτοικοι της Μόριας για το γεγονός ότι η μελέτη για τον αγωγό προέβλεπε δυναμικότητα 3.500 ατόμων, ενώ τώρα εξυπηρετεί σχεδόν διπλάσιο πληθυσμό.
Όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος της Μόριας, το έργο, που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2018 και ολοκληρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι, μεταφέρει στο αποχετευτικό δίκτυο τα λύματα του εσωτερικού του hotspot, όπου διαμένουν σήμερα περίπου 6.000 άτομα.
Για σχεδόν άλλους 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν σε σκηνές και πρόχειρα παραπήγματα στους ελαιώνες εξωτερικά του περιφραγμένου ΚΥΤ το πρόβλημα παραμένει. «Εκεί χρησιμοποιούνται χημικές τουαλέτες και κάποια λύματα μεταφέρονται με φορτηγά» ανέφερε.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr