Δικηγόροι ΗΠΑ: Να προστατευτεί η ταυτότητα των μαρτύρων της υπόθεσης Νοvartis
Οι δικηγόροι ζήτησαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης να εμποδίσει την ελληνική κυβέρνηση να μάθει ποιοι είναι οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Δικηγόροι των ΗΠΑ που εκπροσωπούν τους ανώνυμους μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να παύσει όλες τις προσπάθειες να μάθει την ταυτότητα των πελατών τους.
Αυτό αναφέρουν σε επιστολή τους προς τον Ιωσήφ Τσαλαγανίδη, τον πρόεδρο του Ανώτατου Αστικού και Ποινικού Δικαστηρίου της Ελλάδας και τον κ. Gianluca Esposito, τον εκτελεστικό γραμματέα της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), οι δικηγόροι από το δικηγορικό γραφείο που ασχολείται με whistleblowers στην Ουάσινγκτον.
Οι δικηγόροι ζήτησαν επίσης από το Συμβούλιο της Ευρώπης να παρέμβει στην υπόθεση και να διερευνήσει το θέμα αυτό.
«Η καλύτερη προστασία εναντίον των αντιποίνων είναι η εμπιστευτικότητα. Αν η ελληνική κυβέρνηση και οι εταιρείες που κατηγορούνται ότι πληρώνουν για δωροδοκίες δεν γνωρίζουν ποιοι είναι οι καταγγελλόμενοι, είναι ανίσχυροι να αντιδράσουν. Η διατήρηση αυστηρής εμπιστευτικότητας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε αποτελεσματικού νόμου κατά της διαφθοράς. Χωρίς αυστηρή εμπιστευτικότητα, δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια των καταγγελιών» δήλωσε ο δικηγόρος των μαρτύρων Στίβεν Κον.
Στην επιστολή σημειώνεται: «Ζητάμε από τους [Έλληνες εισαγγελείς] να σταματήσουν αμέσως και να παραιτηθούν από κάθε προσπάθεια να μάθουν την ταυτότητα των Ελλήνων πολιτών που έχουν εθελοντικά δώσει πληροφορίες στις αρχές των ΗΠΑ. Ζητάμε, επίσης, να αποσύρετε οποιοδήποτε αίτημα προς τις αρχές των ΗΠΑ για να εκθέσετε την ταυτότητα αυτών των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers)».
Η επιστολή περιελάμβανε επίσης μια «επίσημη καταγγελία» που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης με την οποία ζητούσαν «όλες τις διαθέσιμες κυρώσεις», βάσει των «διεθνών συμβάσεων κατά της διαφθοράς που ενέκρινε η Ελλάδα», με γνώμονα τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών να υπονομεύσουν την εμπιστευτικότητα των καταγγελιών της Novartis. Αυτές οι διεθνείς συμβάσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διαφθορά.
«Η δωροδοκία από ξένους φορείς υποσκάπτει όχι μόνο το κράτος δικαίου, αλλά οδηγεί και σε υψηλότερο ιατρικό κόστος για τον ελληνικό λαό. Η δωροδοκία δεν έχει θέση στις διεθνείς σχέσεις και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υποστηρίζει πλήρως τους πολίτες που καταγγέλλουν παραβιάσεις σε διεθνείς οργανισμούς επιβολής του νόμου. Είναι απαράδεκτο και μια σαφής παραβίαση του νόμου για την ελληνική κυβέρνηση να προσπαθεί να απαλλάξει τους καταγγέλλοντες από τις νομικές διασφαλίσεις που χρειάζονται για να εξασφαλίσουν ότι οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι και οι εταιρείες είναι υπεύθυνοι» πρόσθεσε ο δικηγόρος Στ. Κον.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr