Δήμαρχος Μαραθώνα στο ethnos.gr: Δεν θα δεχτούμε δεύτερη Φυλή στο Γραμματικό
Στη διεθνή κοινή γνώμη θα απευθυνθεί ο δήμος Μαραθώνα για να αποτρέψει τη δημιουργία ΧΥΤΥ στο Γραμματικό. Ο δήμαρχος, Στέργιος Τσίρκας, μιλά για ανυπολόγιστη περιβαλλοντική και πολιτιστική καταστροφή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης ενάντια στην λειτουργία εγκατάστασης για τα σκουπίδια στο Γραμματικό ξεκινά ο Δήμος Μαραθώνα μιλώντας για καταστροφή του Ευβοϊκού και σημαντικών αρχαιολογικών χώρων στην ιστορική περιοχή.
Εχει περάσει πάνω από ένας μήνας από την 23η Οκτωβρίου όταν ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης συγκάλεσε την πρώτη σύσκεψη με φορείς της περιοχής. Οπως ανακοίνωσε τότε η Περιφέρεια Αττικής, συστάθηκε Ειδική Επιτροπή για να εξετάσει και να αξιολογήσει τα σημεία στα οποία εμφανίζεται απόκλιση θέσεων και απόψεων ανάμεσα στους τοπικούς φορείς που αντιδρούν στην λειτουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας που θεωρούν ότι δεν υφίσταται πρόβλημα.
Στην ανακοίνωση της Περιφέρειας αναφερόταν τότε ότι «η Επιτροπή αποφασίστηκε σε διάστημα ενός μήνα να έχει καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και θέσεις», συμπληρώνοντας ότι «συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές να επικρατήσει κλίμα ψυχραιμίας και νηφαλιότητας και να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί από καμία πλευρά, προκειμένου να επιτευχθεί μια αποτελεσματική διέξοδος στο ζήτημα».
Το διάστημα του ενός μήνα πέρασε και όπως αναφέρει ο δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας στο ethnos.gr, «η Επιτροπή συνεδρίασε δύο φορές ενώ εκκρεμεί αίτημά μας να κληθεί για ενημέρωση ό Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος Π. Μέρκος». Ο κ. Μέρκος είχε εξετάσει το 2013-2014 την κατάσταση στο Γραμματικό και είχε εντοπίσει συγκεκριμένα προβλήματα, επισημαίνει ο δήμαρχος Μαραθώνα.
Καταστροφή σε περιοχή παγκόσμιας ακτινοβολίας
Ο κ. Τσίρκας τονίζει ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή η δημιουργία μιας δεύτερης Φυλής στον Μαραθώνα καθώς πρόκειται για εγκατάσταση που σχεδιάστηκε προ εικοσαετίας ενώ τώρα στην Ευρώπη επικρατούν τα εργοστάσια κλειστού τύπου που καλύπτουν χώρο μόλις 5-10 στρεμμάτων και συνοδεύονται από καύση των υπολειμμάτων.
Στην σημερινή ανακοίνωση, ο δήμος Μαραθώνα μιλά για «ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή που θα επιφέρει η λειτουργία του ΧΥΤΑ-Υ στο Γραμματικό, στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού Μαραθώνα». «Τα τοξικά αέρια που θα εκλύονται καθημερινά από τα εκατομμύρια τόνων σκουπιδιών που θα εναποτίθενται και τα υγρά απόβλητα που θα εκβάλλονται στο Νότιο Ευβοϊκό από το ρέμα που βρίσκεται στο μέσον του ΧΥΤΑ-Υ θα καταστρέψει αρχαιολογικούς χώρους της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η αφετηρία του Μαραθωνίου δρόμου, ο αρχαιολογικός χώρος του Μαραθώνα, ο Ραμνούς, η Κυνοσούρα κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νεκρά τοπία», προσθέτει και καταλήγει:
«Με δεδομένη την άρνηση της Ελληνικής Διοίκησης, Κεντρικής και Περιφερειακής, ν’ αντιληφθεί και ν’ αποτρέψει την προφανή ανεπανόρθωτη καταστροφή, απευθυνόμαστε στην κοινή γνώμη -ελληνική και παγκόσμια- σε μία έκκληση υπεράσπισης του μοναδικού αυτού πλούτου, φυσικού και αρχαιολογικού, αλλά κυρίως της υγείας και του μέλλοντος των παιδιών μας». Στα πλαίσια αυτής της εκστρατείας ενημέρωσης οργανώνεται και συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Δευτέρα.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr