Κρούσμα από διφθερίτιδα: Ανακοίνωση του Παίδων για τον θάνατο του οκτάχρονου
Κάνει λόγο για πιθανή αιτία θανάτου οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ανακοίνωση εξέδωσε το νοσοκομείο Παίδων Αγίας Σοφίας για τον θάνατο ενός 8χρονου παιδιού, το οποίο έχασε χθες (27/11) τη ζωή του από διφθερίτιδα, μια παιδική ασθένεια που έχει εξαφανισθεί από τον υγειονομικό χάρτη λόγω των εμβολιασμών.
Η ανακοίνωση του νοσηλευτικού ιδρύματος αναφέρει τα εξής: «Στις 22/11/2019 προσήλθε στο ΓΝΠΑ "Π. & Α. Κυριακού" ο ασθενής Δ.Α. ηλικίας 8 ετών, με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας. Κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του ασθενούς στη ΜΕΘ όπου διασωληνώθηκε και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό. Ο ασθενής κατέληξε στις 26/11/2019 με πιθανή αιτία θανάτου οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα. Εστάλη για νεκροτομή.
Από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος απομονώθηκε στις 27/11/2019 κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae)».
Το παιδί ήταν ελληνικής καταγωγής, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, οι γονείς του δεν ζουν. Έως την ηλικία των 5 ετών βρισκόταν σε ίδρυμα, ενώ αμέσως μετά την κηδεμονία του ανέλαβε ανάδοχη μητέρα. Η υπόθεση διερευνάται ακόμη από το νοσοκομείο και το υπουργείο Υγείας.
Τι είναι η διφθερίτιδα - Πώς αντιμετωπίζεται
Η διφθερίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae και μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα με μολυσμένα τρόφιμα ή αντικείμενα.
Η νόσος χαρακτηρίζεται από πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό και μια προσκολλημένη μεμβράνη (μια ψευδομεμβράνη) στις αμυγδαλές, στον φάρυγγα και / ή στη ρινική κοιλότητα.
Μια ηπιότερη μορφή της διφθερίτιδας μπορεί να περιορίζεται στο δέρμα. Οι λιγότερο κοινές συνέπειες περιλαμβάνουν μυοκαρδίτιδα (περίπου 20% των περιπτώσεων) και περιφερική νευροπάθεια (περίπου 10% των περιπτώσεων).
Η διφθερίτιδα είναι μια μεταδοτική ασθένεια που μεταδίδεται από την άμεση φυσική επαφή ή με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων. Ο χρόνος επώασης της νόσου έχει εύρος 2-6 ημέρες και αφορά συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους, ενώ στα μικρότερα και κυρίως τα κάτω των έξι μηνών τα μητρικά αντισώματα είναι η ασπίδα προστασίας τους.
Tο βακτηρίδιο της διφθερίτιδας προκαλεί την παραγωγή μίας τοξίνης, η οποία επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί παραλύσεις σε διάφορα όργανα του σώματος. Ωστόσο, είναι ασθένεια που θεραπεύεται μετά από 3 εβδομάδες περίπου, χωρίς να αφήνει κανένα πρόβλημα. Ο εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας γίνεται με το τριπλό εμβόλιο DTaP ή DTP (τέτανος-διφθερίτιδα-κοκκύτης) και το διπλό εμβόλιο Td (τέτανος-διφθερίτιδα).
Δείτε και το ρεπορτάζ του Open TV
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr