Διφθερίτιδα-θάνατος 8χρονου: Ανατροπή στην υπόθεση - Σύγχυση με τα αίτια θανάτου
Η καρτέλα με το ιατρικό ιστορικό δείχνει ότι είχε λάβει κανονικά και τις πέντε δόσεις του εμβολίου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ανατροπή στην υπόθεση του οκτάχρονου, ο οποίος έχασε τη ζωή του έχοντας στον οργανισμό του το μικρόβιο της διφθερίτιδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, η καρτέλα με το ιατρικό ιστορικό δείχνει ότι είχε λάβει κανονικά και τις πέντε δόσεις του εμβολίου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το παιδί, το οποίο είχε βεβαρημένο ιατρικό, φιλοξενήθηκε το 2011 στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα», ενώ το 2013 μεταφέρθηκε στο ΠΙΚΠΑ Βούλας, όπου έμεινε μέχρι να υιοθετηθεί.
Αν και δεν υπάρχει τη δεδομένη χρονική στιγμή σαφής εικόνα για τα αίτια του θανάτου, ο Μανώλης Παπασάββας, διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία-Αγλαΐα Κυριακού», υποστηρίζει ότι το μικρόβιο βρέθηκε εργαστηριακά σε δύο εξετάσεις.
Ανακοίνωση εξέδωσε νωρίτερα το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», η οποία αναφέρει τα εξής: «Στις 22/11/2019 προσήλθε στο ΓΝΠΑ "Π. & Α. Κυριακού" ο ασθενής Δ.Α. ηλικίας 8 ετών, με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας. Κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του ασθενούς στη ΜΕΘ όπου διασωληνώθηκε και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό. Ο ασθενής κατέληξε στις 26/11/2019 με πιθανή αιτία θανάτου οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα. Εστάλη για νεκροτομή. Από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος απομονώθηκε στις 27/11/2019 κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae)».
Το παιδί ήταν ελληνικής καταγωγής, είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, ενώ οι γονείς του δεν βρίσκονται στη ζωή.
Τι είναι η διφθερίτιδα - Πώς αντιμετωπίζεται
Η διφθερίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae και μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα με μολυσμένα τρόφιμα ή αντικείμενα. Η νόσος χαρακτηρίζεται από πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό και μια προσκολλημένη μεμβράνη (μια ψευδομεμβράνη) στις αμυγδαλές, στον φάρυγγα και / ή στη ρινική κοιλότητα.
Μια ηπιότερη μορφή της διφθερίτιδας μπορεί να περιορίζεται στο δέρμα. Οι λιγότερο κοινές συνέπειες περιλαμβάνουν μυοκαρδίτιδα (περίπου 20% των περιπτώσεων) και περιφερική νευροπάθεια (περίπου 10% των περιπτώσεων).
Η διφθερίτιδα είναι μια μεταδοτική ασθένεια που μεταδίδεται από την άμεση φυσική επαφή ή με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων. Ο χρόνος επώασης της νόσου έχει εύρος 2-6 ημέρες και αφορά συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους, ενώ στα μικρότερα και κυρίως τα κάτω των έξι μηνών τα μητρικά αντισώματα είναι η ασπίδα προστασίας τους.
Tο βακτηρίδιο της διφθερίτιδας προκαλεί την παραγωγή μίας τοξίνης, η οποία επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί παραλύσεις σε διάφορα όργανα του σώματος.
Ωστόσο, είναι ασθένεια που θεραπεύεται μετά από 3 εβδομάδες περίπου, χωρίς να αφήνει κανένα πρόβλημα. Ο εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας γίνεται με το τριπλό εμβόλιο DTaP ή DTP (τέτανος-διφθερίτιδα-κοκκύτης) και το διπλό εμβόλιο Td (τέτανος-διφθερίτιδα).
Δείτε και το ρεπορτάζ του Open Tv
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr