Ο Θεσσαλονικιός καρδιοχειρουργός που φέρνει επανάσταση στις επεμβάσεις καρδιάς (pics)
Μιλά στο ethnos.gr ο καθηγητής καρδιοχειρουργικής του ΑΠΘ, Κυριάκος Αναστασιάδης, ο οποίος μετέτρεψε το ΑΧΕΠΑ σε παγκόσμιο κέντρο αναφοράς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μικρότερη θνησιμότητα και νοσηρότητα των καρδιοπαθών, ιδιαίτερα στα βαριά περιστατικά, ελαχιστοποίηση των επιπλοκών, εμφάνιση λιγότερων νευροαντιληπτικών διαταραχών μετά το χειρουργείο μόλις μία φιάλη αίματος, αντί για περίπου 5-6 που απαιτούν οι συμβατικές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, και καλύτερη ζωή μετεγχειρητικά υπόσχεται μια νέα στρατηγική καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων.
Πρόκειται για την ελάχιστη επεμβατική εξωσωματική κυκλοφορία, η οποία πρωτοεφαρμόστηκε στη Θεσσαλονίκη και φέρει την υπογραφή του καθηγητή καριοχειρουργικής του ΑΠΘ και προέδρου της Διεθνούς Εταιρείας Ελάχιστα Επεμβατικών Εξωσωματικών Τεχνολογιών (MiECTiS) Κυριάκου Αναστασιάδη.
Το ΑΧΕΠΑ παγκόσμιο κέντρο αναφοράς
Παγκόσμιο κέντρο αναφοράς της νέα μεθόδου είναι η Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του ΑΧΕΠΑ, όπου δεκάδες καρδιοχειρουργοί έρχονται από όλο τον κόσμο για να εκπαιδευθούν από την ομάδα του κ. Αναστασιάδη. Μεταξύ άλλων, πρόσφατα εκπαιδεύθηκε και ομάδα γιατρών από το Ωνάσειο, το οποίο αναμένεται από το νέο έτος να ξεκινήσει επεμβάσεις ακολουθώντας την νέα μέθοδο.
Ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι επεμβάσεις με Ελάχιστα Επεμβατικές Εξωσωματικές Τεχνολογίες έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 2% (πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Ε.Ε. 500.000 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις και περισσότερες από 1 εκατ. διεθνώς).
«Αναπτύσσουμε μια νέα στρατηγική στην καρδιοχειρουργική ώστε η επόμενη δεκαετία να μας βρει με έναν νέο τρόπο που κάνουμε εγχειρήσεις καρδιάς για να είναι πιο ασφαλείς και πιο αποτελεσματικές. Ο ασθενής να αναρρώνει πιο γρήγορα, πιο εύκολα και να έχει λιγότερες επιπλοκές» δήλωσε στο ethnos.gr ο Κυριάκος Αναστασιάδης, με αφορμή το διεθνές συνέδριο της MiECTiS, που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη και συμπλήρωσε: «Ενώ η καρδιοχειρουργική θεωρείται μία πολύ ασφαλής επέμβαση και πλέον θεωρούνται επεμβάσεις ρουτίνας αν κοιτάξει κανείς τις στατιστικές είναι άλλη η πραγματική εικόνα. Και αυτό γιατί κάνουμε μία εγχείρηση που είναι παρά φύσι, δεν είναι φυσιολογική».
Σύμφωνα με το μεγαλύτερο αμερικανικό ιατρικό σύστημα στατιστικών STS, το 2018 πραγματοποιήθηκαν 230.00 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις στις ΗΠΑ καταγράφοντας στις πιο σοβαρές επεμβάσεις θνητότητα και μείζονα νοσηρότητα από 2 εώς 10%.
«Τόσο τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών όσο και τα περσινά δείχνουν ότι η καρδιοχειρουργική δεν έχει μειώσει καθόλου τις επιπλοκές της. Και αυτό θέλουμε να αλλάξουμε» δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.
Περισσότερο βιοσυμβατή με τον ανθρώπινο οργανισμό
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η νέα μέθοδος είναι λιγότερο επιθετική στον οργανισμό μας, περισσότερο βιοσυμβατή με τον ανθρώπινο οργανισμό και γι' αυτό έχει καλύτερα αποτελέσματα. Πρόκειται για μια τεχνική η οποία παρεμβαίνει στη φυσιολογία του οργανισμού λιγότερο. Όπως δηλώνει ο ίδιος, όσοι ασθενείς χειρουργούνται με ελάχιστη επεμβατική εμφανίζουν στατικώς λιγότερες επιπλοκές και μικρότερη θνησιμότητα, νιώθουν καλύτερα μετεγχειρητικά και ζουν περισσότερο λόγω των κυκλωμάτων.
Η μεγάλη διαφορά εντοπίζεται στα βαριά περιστατικά. Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, τα βαριά περιστατικά είναι καταδικασμένα να παρουσιάσουν επιπλοκές είτε κατά τη διάρκεια είτε μετεγχειρητικά. «Με την ελάχιστη επεμβατική
είναι πολύ πιθανό να μην παρουσιάσει κανένα πρόβλημα».
Ήδη η νέα μέθοδος από τον προηγούμενο μήνα έχει ενταχθεί ως οδηγία στα μεγαλύτερα διεθνή επιστημονικά περιοδικά της ιατρικής, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες καρδιοχειρουργικές μελέτες διεθνώς, η οποία πραγματοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στη μελέτη, η οποία «τρέχει» ήδη έναν χρόνο, συμμετέχουν 3.500 ασθενείς από 18 κέντρα. Από αυτούς 1.750 θα χειρουργηθούν με τη συμβατική τεχνική και άλλοι 1.750 με την ελάχιστη επεμβατική μέσα στην επόμενη τριετία. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα ανοίξουν τον δρόμο και για την καθολική εφαρμογή της τεχνικής από όλα τα νοσοκομεία.
«Εκτίμησή μου είναι ότι όλες οι κλινικές μελέτες που έχουν γίνει χωριστά από τα κέντρα θα αποτυπωθούν και στην έρευνα που τρέχει τώρα αποδεικνύοντας τα μεγάλα οφέλη της ελάχιστης επεμβατικής εξωσωματικής τεχνολογίας» είπε ο κ. Αναστασιάδης.
Η νέα τεχνική
Οι καρδιοχειρουργοί, με τη βοήθεια αναισθησιολόγων και εξωσωματιστών, ανοίγουν το στέρνο, συνδέουν τον ασθενή με ένα μηχάνημα που λέγεται «εξωσωματική κυκλοφορία», βγάζουν όλο το αίμα έξω του ασθενούς, σταματούν την καρδιά και τα πνευμόνια, λειτουργεί το μηχάνημα και κυκλοφορεί το αίμα του καθ' όλη τη διάρκεια του χειρουργείου.
Ο οργανισμός οξυγονώνεται από ένα τεχνητό πνεύμονα, κυκλοφορεί το αίμα με ένα μηχάνημα τεχνητής καρδιάς και όλο αυτό αποτελεί την εξωσωματική κυκλοφορία. Η Ελαχιστοποιημένη Εξωσωματική Κυκλοφορία, (MECC) είναι βασισμένη, μεταξύ άλλων, στον μικρότερο όγκο πλήρωσης του κυκλώματος της μηχανής, μικρότερη επιφάνεια έκθεσης σε παράγοντες ξένους προς το αίμα του ασθενούς και στην αποφυγή της αναρρόφησης του αίματος.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr