Ριχάρδος: Πώς ξήλωσαν το κύκλωµα με τον χρυσό - Οι λογιστές... αστυνομικοί
Το φοροτεχνικό γραφείο που έστησαν αστυνοµικοί και ο ρόλος του πρώην πράκτορα της ΕΥΠ που έκανε… µεροκάµατα στην υπηρεσία του Ριχάρδου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
«Δούρειο ίππο» στο κέντρο της Αθήνας χρησιμοποίησαν οι αστυνοµικοί του Τµήµατος Ασφαλείας Αµαρουσίου για να µπορέσουν να «ξηλώσουν» το µεγάλο κύκλωµα λαθρεµπόρων χρυσού, µε πρωταγωνιστή τον γνωστό ενεχυροδανειστή Ριχάρδο.
Όπως αποκαλύπτουν στο «Έθνος» αστυνοµικές πηγές, απέναντι ακριβώς από το µυστικό στρατηγείο της εγκληµατικής οργάνωσης στην οδό Αριστείδου, στην «καρδιά» της πρωτεύουσας, οι άνδρες της Ασφάλειας νοίκιασαν ένα µικρό διαµέρισµα και άνοιξαν «λογιστικό γραφείο».
Αυτό έγινε κατόπιν εισαγγελικής διάταξης, µε τους γείτονες να βλέπουν τους άνδρες της Ασφάλειας και να νοµίζουν ότι είναι φοροτεχνικοί. Οι «λογιστές», ωστόσο, δεν έκαναν φορολογικές δηλώσεις, αλλά εγκατέστησαν στο παράθυρο σύγχρονες κάµερες ασφαλείας.
Έτσι, επί δύο µήνες κατάφερναν να καταγράφουν όλες τις κινήσεις των µελών του κυκλώµατος, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από κανέναν. Με τη µέθοδο αυτή αποκαλύφθηκε ότι στο «στρατηγείο» της Αριστείδου έδινε το «παρών» και ένας πρώην αστυνοµικός που έχει υπηρετήσει για χρόνια στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Σύµφωνα µε το κατηγορητήριο, ο πρώην πράκτορας, λόγω και της εµπειρίας από την υπηρεσία του, ήξερε να καλύπτει τη δράση του και χρησιµοποιούσε διαδικτυακή εφαρµογή για τις επικοινωνίες του.
Οι διασυνδέσεις των αρχηγών του κυκλώµατος φαίνονται και από την εµπλοκή εν ενεργεία αστυνοµικού που συνελήφθη για την υπόθεση, ο οποίος υπηρετούσε στη ∆ιεύθυνση Επισήµων της ΕΛ.ΑΣ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από µερικούς µήνες πήρε ευνοϊκή απόσπαση στη φρουρά Ελληνα αξιωµατούχου, µε αποτέλεσµα να εργάζεται µόνο τις λίγες ηµέρες που βρίσκεται ο αξιωµατούχος στην Ελλάδα και να µπορεί να κάνει δεύτερη δουλειά.
Στον πληθυντικό
Όπως λένε στο «Έθνος» αρµόδιες πηγές, ο γνωστός τηλεχρυσοχόος τού έδινε 50 ευρώ για να του φυλάει τα κεντρικά γραφεία της αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων στην οδό Πατησίων. Αυτό που εξόργισε τους άνδρες της Ασφάλειας που έκαναν την έρευνα είναι ότι µιλούσε πάντα, σύµφωνα µε τις συνοµιλίες από τον «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ., στον τηλεχρυσοχόο στον πληθυντικό, κάνοντας σαφές ότι είναι υπάλληλός του και ότι τον… υπηρετεί.
«Στις 25 Οκτωβρίου είχε προγραµµατιστεί από την υπηρεσία επιχείρηση για την εξάρθρωση της εγκληµατικής οργάνωσης, η οποία αναβλήθηκε για επιχειρησιακούς λόγους. Από τις συνοµιλίες προέκυψε ενηµέρωση του …. (σ.σ.: τηλεχρυσοχόου) από τον αστυνοµικό σε χρόνο µεταγενέστερο της προγραµµατισµένης επιχείρησης, πλην όµως τον διαβεβαίωσε ότι θα µάθαινε περαιτέρω λεπτοµέρειες και θα τον ενηµέρωνε επ’ ακριβώς εκ νέου» αναφέρει η δικογραφία για την εµπλοκή του αστυνοµικού.
Όταν ήρθε η ώρα οι συνάδελφοί του να τον συλλάβουν, επέλεξαν να µην τον αιφνιδιάσουν. Τον πήραν τηλέφωνο και
του είπαν ότι πρέπει να προσέλθει στο Τµήµα Ασφαλείας Αµαρουσίου. Εκείνος κατάλαβε ότι όλα είχαν τελειώσει. Χωρίς να φέρει αντίρρηση, µετέβη στο Τ.Α. και παραδόθηκε.
Όλους τους προηγούµενους µήνες αστυνοµικοί µε πολιτικά που παρακολουθούσαν το κατάστηµα της Πατησίων τον έβλεπαν να περνάει εκεί το βράδυ του επιτηρώντας τον χώρο.
Η Αστυνοµία συνέλαβε συνολικά 63 άτοµα, εκ των οποίων ξεχωρίζει, εκτός από τον Ριχάρδο, και ένας Τούρκος υπήκοος, µε… υψηλές επαφές στην Τουρκία. Ο Τούρκος, συριακής καταγωγής, διέµενε σε ακριβό διαµέρισµα πίσω από το Μουσείο της Ακρόπολης. Στο σπίτι του εισέβαλαν άνδρες των ΕΚΑΜ.
«Ο Τούρκος είχε ακόµα µεγαλύτερη ισχύ από τον ενεχυροδανειστή. Και αυτό γιατί ο 51χρονος είχε τον χρυσό -συγκεντρώνοντάς τον από καταστήµατα όλης της Αττικής- αλλά δεν είχε τον τρόπο να τον εξαργυρώσει. Ετσι, είχε ανάγκη τον Τούρκο για να µπορεί να… σπρώχνει τις ράβδους στην Κωνσταντινούπολη και να παίρνει τα εκατοµµύρια. ∆εν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν συνοµιλίες στις οποίες ο τηλεχρυσοχόος λέει στον Τούρκο πως είναι αδύναµος» εξηγεί αστυνοµική πηγή.
Η έρευνα των Αρχών για το κύκλωµα συνεχίζεται, καθώς στο µικροσκόπιο µπαίνουν 22 άτοµα που αναφέρονται στη δικογραφία αλλά δεν είναι κατηγορούµενοι. Αυτό που θα εξεταστεί είναι το κατά πόσο ήρθαν σε επαφή µε τους «εγκεφάλους» της οργάνωσης λόγω κοινωνικών σχέσεων ή λόγω παράνοµων δοσοληψιών.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr