Drones στην υπηρεσία προστασίας του Ολύμπου
Θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έρευνα και εντοπισμό ορειβατών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Δύο επιχειρησιακά drones, κόστους 75.000 ευρώ το καθένα, που θα πετούν από το Λιτόχωρο Πιερίας μέχρι την κορυφή του Ολύμπου θα προμηθευτεί ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου μέσω ΕΣΠΑ. Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Φορέα Αριστείδης Νίκας προσθέτοντας ότι «τα drones θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για έρευνα και εντοπισμό ορειβατών, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν».
Ορειβάτης επί 40 χρόνια και ο ίδιος -«ξεκίνησα να ανεβαίνω το βουνό από τα 16 μου»- ο κ.Νίκας, με καταγωγή από το Λιτόχωρο, γνωρίζει καλά τον Όλυμπο και εκτιμά ότι το βουνό μπορεί να προστατευθεί, «μόνο όταν μπει ο άνθρωπος μέσα, όχι βέβαια προχωρώντας σε αλόγιστη χρήση με ξενοδοχεία και χιονοδρομικά αλλά με ελεγχόμενη πρόσβαση, με ταυτόχρονη ανταπόδοση». «Θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε ένα μοντέλο πιο οικολογικό, δηλαδή να κλείσει ο δρόμος ελεύθερης πρόσβασης, κάτι που γίνεται και σε πολλά βουνά του εξωτερικού, και οι επισκέπτες να ανεβαίνουν με ηλεκτροκίνητα λεωφορεία, με αυτόνομους σταθμούς φόρτισης, ώστε να μη ρυπαίνει το περιβάλλον. Οι επισκέπτες θα μπορούν να σταθμεύουν το αυτοκίνητο τους σε έναν χώρο στο Λιτόχωρο και πληρώνοντας ένα μικρό τίμημα, να ανεβαίνουν στο βουνό παίρνοντας ένα ενημερωτικό έντυπο και ακούγοντας αυτοποιημένα, μία ξενάγηση» λέει ο κ.Νίκας ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «αυτό είναι θέμα πολιτικής απόφασης».
Στο ίδιο σκεπτικό και με βάση την πρακτική που ακολουθείται στο φαράγγι της Σαμαριάς, ο κ.Νίκας σημειώνει ότι το ίδιο θα μπορούσε να ακολουθηθεί και στο φαράγγι του Ενιπέα, με ελεγχόμενη είσοδο επισκεπτών και με οικονομικό αντίτιμο ώστε να μπουν φύλακες και να δημιουργηθεί σταθμός πρώτων βοηθειών. «Τα τελευταία χρόνια», προσθέτει, «έχει αυξηθεί πάρα πολύ η επισκεψιμότητα και ίσως να αγγίζει τα όρια της φέρουσας ικανότητας που έχει κάθε οικοσύστημα».
Έχοντας ανέβει τρεις φορές στο Λευκό Όρος, στις Άλπεις, επικαλείται το παράδειγμα διαχείρισής του, αναφέροντας ότι το προτελευταίο καταφύγιό του έχει δυνατότητα φιλοξενίας 100 ατόμων και δεν επιτρέπεται πλέον η κατασκήνωση των ορειβατών έξω απ΄ αυτό. «Εφαρμόζεται δηλαδή ελεγχόμενη πρόσβαση, δηλαδή μόνο τα 100 άτομα που θα κλείσουν για να μείνουν στο καταφύγιο, επιτρέπεται να ανέβουν κάθε μέρα στην κορυφή ενώ παλιά μπορεί να πήγαιναν και 500».
Απαντώντας σε ερώτηση για τα ατυχήματα, πολλές φορές θανατηφόρα, που γίνονται στον εθνικό δρυμό, διευκρινίζει ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι καθοριστικός. «Στις Άλπεις, οι ορειβάτες πληρώνουν ασφάλεια περίπου 10 ευρώ και παίρνουν μία κάρτα. Αν κάτι τους συμβεί και χρειαστεί να μεταβεί ελικόπτερο για την μεταφορά τους, δίνουν τη συγκεκριμένη κάρτα. Αν δεν την έχουν, δίνουν την... πιστωτική τους πληρώνοντας το λιγότερο 400 ευρώ ακόμη κι αν είναι τραυματισμένοι!».
Όπως εκτιμά πάντως ο κ.Νίκας, «τα ατυχήματα στον Όλυμπο σε σχέση με τα 100.000 άτομα που ανεβαίνουν ετησίως στην αλπική ζώνη είναι λίγα, και οφείλονται κυρίως στον ανθρώπινο παράγοντα, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι δεν πρέπει να κάνουμε κάτι για να τα αποφύγουμε».
Στα έργα που εγκρίθηκαν πρόσφατα, μετά από πρόταση του Φορέα, ύψους άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, περιλαμβάνονται δράσεις που στοχεύουν στην προστασία των ενδιαιτημάτων προστατευόμενων ειδών, όπως το αγριόγιδο, και διαχειριστικές δράσεις για τα χειρόπτερα (νυχτερίδες) και τα ενδιαιτήματά τους, με τον εντοπισμό και την προστασία σημαντικών θέσεων αναπαραγωγής και διαχείμασης.
Επιπλέον, προγραμματίζεται μελέτη ανάπτυξης Σήματος Οικολογικής Ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών στην περιοχή του Αποθέματος Βιόσφαιρας του Ολύμπου που θα διατίθεται από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.
Στα έργα που εγκρίθηκαν μέσω ΕΣΠΑ, περιέχονται και δράσεις ενημέρωσης- πληροφόρησης, με την ανάπτυξη εκπαιδευτικής εφαρμογής για μαθητές σχετικά με τον Όλυμπο, ενημερωτική καμπάνια για το Κέντρο Πληροφόρησης και το Οικολογικό Σήμα Ποιότητας, δράσεις ενημέρωσης σχολείων με τίτλο «Μαθαίνω για τον Όλυμπο», υπηρεσίες ατομικής ακουστικής ξενάγησης μεμονωμένων επισκεπτών, σχεδιασμός και οργάνωση μέσων και υλικών εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για τον Όλυμπο και παραγωγή βίντεο και εντύπων για το «βουνό των Θεών».
Επιτέλους εκεχειρία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ, αλλά οι πληγές δεν κλείνουν - Ένας χρόνος πολέμου μέσα από 33 φωτογραφίες
Επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας της Μαρινέλλας - Χωρίς καλή επικοινωνία με το περιβάλλον
Βίντεο από την έφοδο της ΕΛΑΣ στην έδρα κυκλώματος που έκανε απάτες με λεία περίπου 3 εκατ. ευρώ
Τεράστια αλλαγή στο TikTok: Ποιοι χρήστες θα αποκλείονται από τα φίλτρα ομορφιάς
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr